Ruski premier na pogovorih s slovenskim političnim vrhom

Medvedjeva je že sprejel predsednik vlade Miro Cerar, kasneje ga bo še predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Objavljeno
27. julij 2015 12.21
Ruska kapelica, Dmitrij Medvedjev
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Ruski premier Dmitrij Medvedjev ima v okviru delovnega obiska v Sloveniji danes pogovore s slovenskim političnim vrhom. Sprejel ga je že gostitelj, predsednik vlade Miro Cerar, kasneje pa bo imel še pogovore s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. V ospredju pogovorov med premieroma so bili dvostranski odnosi.

Ruski premije Medvedjev je Slovenijo označil za državo, ki ima znotraj EU razumno stališče glede odnosov z Rusijo. Za razliko od nekaterih držav članic, ki nastopajo emocionalno. Izrazil je upanje, da bo Slovenija ohranila uravnoteženo držo. Medvedjev je Slovenijo povabil naj postane tranzitna država v EU za ruski plin v okviru projekta »turški tok«, slovenski predsednik vlade Miro Cerar pa je odgovoril, da bo Slovenija v okviru EU razmislila, kaj naj naredi s to ponudbo.

Medvedjev je v pogovoru za RTV Slovenija pred obiskom v Sloveniji spomnil, da je ta leta 2013, na svojem vrhuncu, dosegla dve milijardi dolarjev, zgolj v prvih petih mesecih letos pa se je zmanjšala za skoraj 40 odstotkov. Kljub temu je izrazil optimizem glede prihodnjih odnosov.

»Sankcij ni začela Rusija«

Premier Cerar in predsednik ruske vlade Medvedjev sta poudarila, da so sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi ukrajinske krize uvedla Evropska unija, prizadele gospodarstvi obeh držav. Strinjala sta se, da je končanje sankcij v interesu vseh.

Strinjala, da se je blagovna menjava zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, ne le zaradi sankcij. Slednje po besedah Medvedjeva prispevajo kakih 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje.

»Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od unije tudi pričakujemo, da jih bo prva ukinila. S sankcijami se ne da reševati težav,« je še ponovil Medvedjev in izrazil prepričanje, da se bo sodelovanje s Slovenijo nadaljevalo.

Medvedjev je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija še naprej imela zmerno stališče v okviru EU. Kot je pojasnil, gre za to, da EU ni enotna, v njej so tako države, ki imajo glede odnosov z Rusijo zmerno stališče, kot take z zelo čustvenimi odnosi in »fantomskimi bolečinami«.

Sodelovanje na področju farmacije in visoke tehnologije

Slovenski premier je še dejal, da je ruskega kolega seznanil s stališči Slovenije glede Ukrajine, med drugim, da podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in spoštovanje dogovorov iz Minska ter si prizadeva za dialog. Predsednik ruske vlade pa je v pogovorih ponovil stališče Moskve, da konflikta ne bi smeli reševati z vojaškimi sredstvi temveč z dialogom med vpletenimi stranmi.

Ukrajinska kriza in druge mednarodne teme, kot so razmere na Zahodnem Balkanu in boj proti terorističnim skupinam na čelu s skrajno sunitsko skupino Islamska država, so bile sicer v ospredju nedeljskih pogovorov premierjev. Sogovornika sta ob tem poudarila, da si obe strani prizadevata za zagotovitev ekonomske in politične stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Želimo si dialoga, ki bo na območju omogočil razvoj, je dejal Cerar.

Ob obisku Medvedjeva sta se strani dogovorili za nadaljevanje skupnih projektov v pomembnih panogah kot sta farmacija in visoka tehnologija. Obe strani se tudi zavzemata za sodelovanje z malimi in srednjimi podjetji.

O južnem toku le v dogovoru z Brusljem

Po današnjih pogovorih sta Slovenija in Rusija podpisali triletni program o sodelovanju v kulturi, znanosti in športu ter sporazuma o sodelovanju na področju zdravja ter pravosodja. Sklenili so tudi sporazum o skupnem nastopu obeh gospodarstev na tretjih trgih, družba Comita in rusko ministrstvo za energijo pa sta podpisala sporazum s področja obnovljivih virov energije.

Slovenija je bila zainteresirana za plinovod Južni tok, ki pa se mu je Rusija odpovedala. Medvedjev je izrazil prepričanje, da bi Slovenija lahko sodelovala pri projektu novega plinovoda Turški tok kot tranzitna država. Pri tem je poudaril, da se bodo morale zainteresirane države same dogovarjati z Brusljem.

Cerar pa je dejal, da razume, da bo morala Slovenija glede Turškega toka najti svoje mesto in oceniti, ali je v njenem interesu, da postane tranzitna država.

Erjavec in Nikiforov na pogovorih

Medvedjev je v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa je kot najvišji ruski predstavnik doslej vodil delegacijo Rusije na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem. Danes, zadnji dan obiska, se je sešel še s predsednikom DZ Milanom Brglezom.

Ob robu obiska Medvedjeva se je zunanji minister Karl Erjavec na Bledu sešel z ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom.

Ruski premier je v Slovenijo prispel v soboto pozno zvečer, v nedeljo pa je kot najvišji ruski predstavnik doslej vodil delegacijo Rusije na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.