S 1. julijem na meji s Hrvaško skupen nadzor

Večina od 33 skupnih službenih mest, kjer bo skupen nadzor uveden takoj ob vstopu Hrvaške v EU, bo na slovenski strani meje, le dva ali tri pa na hrvaški.

Objavljeno
12. junij 2013 17.35
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − Po vstopu Hrvaške v EU 1. julija bo ena največjih sprememb opazna prav na mejnih prehodih. Ustavljanje na meji bo še vedno potrebno, saj naša južna soseda še najmanj dve leti ne bo članica schengenskega sporazuma. Vendar pa bo ustavljanje poenostavljeno, za to pa bodo skupaj poskrbeli tako slovenski kot hrvaški policisti, ki bodo tudi imeli skupna službena mesta za opravljanje mejne kontrole.

Formalnostim skupnega nadzora in ureditvi skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole je bil namenjen tudi današnji obisk ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta pri hrvaškem kolegu Ranku Ostojiću, s katerim sta tudi podpisala dogovor med obema vladama o ureditvi tega vprašanja.

Nekaj besed sta namenila tudi prihajajoči turistični sezoni na Hrvaškem, ki jo vsako leto obišče približno milijon gostov iz Slovenije, poleg tega pa imajo na Hrvaškem številni Slovenci tudi svoje nepremičnine (po uradnih ocenah najmanj 110.000, neuradno 130.000).

Kot sta ministra dejala po podpisu dokumenta, bosta državi nadaljevali dogovore za zagotavljanje skupnih službenih mest za opravljanje mejne kontrole na vseh tistih mejnih prehodih med državama, kjer bo to tehnično izvedljivo. Večina od 33 skupnih službenih mest, kjer bo skupen nadzor uveden že s 1. julijem, bo na slovenski strani meje, le dva ali tri pa na hrvaški, je dejal Virant.

Ob tem bo Hrvaška prispevala denar za obratovalne stroške skupnih službenih mest. Na novinarsko vprašanje, kolikšni bodo stroški, konkretnega odgovora ni bilo, le to, da »bodo pokriti stroški obratovanja ...«. Kot je dejal Virant, je uvajanje skupnih nadzornih točk ob meji ena od prvih koristi, ki jih bodo državljani začutili takoj po vstopu Hrvaške v EU.

Ostojić je napovedal, da bodo »najbrž že kmalu« podoben sporazum podpisali tudi z Madžarsko, ter izrazil prepričanje, da bo Hrvaška v dveh letih opravila vse priprave in po 1. juliju 2015 zaprosila za vstop v schengenski prostor.