Mlekarno oskrbel z milijon litri mleka 

Največji dobavitelj mlekarne Celeia je kmet Konečnik iz Šentjanža pri Dravogradu

Objavljeno
16. april 2016 00.01
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga je lani za Mlekarno Celeia­ proizvedla in prodala dobrih 26 milijonov litrov mleka, kar je največ med sedemnajstimi kmetijskimi zadrugami, ki sodelujejo s celjsko mlekarno.

V mlekarni odkupujejo izključno slovensko mleko. Lani so z njim ustvarili 57,7 milijona evrov prihodkov. Večino prodaje, kar 75 odstotkov, so ustvarili na domačem trgu, preostalo na tujem. Poslovno leto so po besedah direktorja Marjana Jakoba sklenili s pozitivno ničlo. V mlekarni napovedujejo, da se bodo tržne razmere, ki so zaznamovale lansko leto, nadaljevale tudi letos. Tako pričakujejo, da bodo zaradi velike ponudbe mleka na evropskem trgu cene za odkup še naprej padale. »Glede tega še ne vidimo luči na koncu predora, čeprav smo v podjetju s ceno 28 centov za liter nad slovenskim in celo nad evropskim povprečjem,« je povedal Marjan Jakob.

Za krepitev lastne blagovne znamke

V mlekarni nameravajo še bolj krepiti lastno blagovno znamko Zelena dolina. Letos načrtujejo tudi nakup stroja za polnjenje plastenk in gradnjo skladišča za repromaterial. Mlekarna Celeia bo tako od julija potrošnikom tekoči jogurt ponudila v plastenkah. »Nova polnilna linija bo omogočila, da na uro napolnimo šest tisoč plastenk,« je napovedal Marjan Jakob in pripomnil, da upajo na boljše čase, saj v zgodovini njegovega vodenja podjetja takšne krize v mlečnem sektorju še ni bilo.

Skupaj je Mlekarna Celeia lani od vseh proizvajalcev odkupila 97 milijonov litrov mleka, za letos pa je napovedala, da bodo količine presegle 100 milijonov litrov, kar jim bo prineslo nadaljnjo rast med šestimi in osmimi odstotki. Največ je odkupila od Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge, sledita ji Kmetijska zadruga Šaleška dolina in Kmetijska zadruga Šmarje. Med posameznimi proizvajalci sta prvo mesto po količini proizvedenega mleka osvojila Nina in Harald Konečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z 1.129.806 litri mleka, drugo kmetija Hedl iz Radelj ob Dravi (652.991 litrov mleka), tretje mesto pa Jožica in Frančišek Rotnik iz Šoštanja (545.540 litrov mleka).

»Vsi proizvajalci mleka, tudi naši, poskušajo padanje odkupnih cen nadomestiti z večjimi količinami. To predstavlja za mlekarno velik izziv. V radiusu tisoč kilometrov od nje, v smeri proti severu, jugu, vzhodu in zahodu, zato intenzivno iščemo nove trge. Novega kupca smo že pridobili na Kosovu, kmalu ga bomo tudi v Albaniji,« je na srečanju največjih dobaviteljev mlekarne, tokrat na Koroškem, povedal direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob.