Korošici sta nakvačkali svetovni rekord

Kvačke sta odložili ob 12.05, po osemindvajsetih urah kvačkanja.
Fotografija: Po 24 urah kvačkanja ... FOTO: Mateja Kotnik/Delo
Odpri galerijo
Po 24 urah kvačkanja ... FOTO: Mateja Kotnik/Delo

Slovenj Gradec – Anita Kac iz Dravograda in Jadranka Smiljić iz Slovenj Gradca sta po osemindvajsetih urah kvačkanja odložili kvački. Nekoliko utrujeni, a zelo zadovoljni, zdaj stiskata pesti, da bi se s podvigom uvrstili v Guinessovo knjigo rekordov. Ali jima bo to tudi zares uspelo, bosta izvedeli čez en mesec. 



Za njima je naporna noč. Za Jadranko je največja nastopila okoli polnoči, ko je zaradi zahtevnosti kvačkanja odložila izdelavo slovenjgraškega grba v modri in beli barvi. Načrt zanj je zelo zahteven, saj ima kar 176 vrstic, Jadranka pa je ves čas izdelave potrebovala pomoč neodvisne priče pri njegovem branju.

Anita se je je najprej lotila kvačkanja kap, nato trakov, kasneje odeje, ki jo bo hranila za spomin na dogodek. Tako kot je napovedovala, je prva kriza zanjo nastopila med drugo in četrto uro zjutraj, potem še ena okoli pete ure.



Tekmovalki je ves čas spremljala ožja ekipa sodelavcev, pomembno vlogo pa so opravile tudi neodvisne priče (po dve ves čas). Utrujene roke jima je ponoči večkrat zmasirala maserka, v pripravljenosti je bila tudi medicinska sestra, a je nista potrebovali, saj sta podvig končali brez žuljev. Med tistimi, ki niso niti za trenutek zatisnili oči, so bili tudi člani tehnične ekipe (Zdravko Kac, Ernest Knez in Tjaša Rogina), ki so bdeli nad štirurnimi menjavami prič, pazili na snemalne kamere, pričam pomagali pri izpolnjevanju dnevnikov v angleškem jeziku, pa tudi pri pripravi hrane in pijače za tekmovalki. Tjaša Rogina: »Jadranka in Anita sta izkoristili vse dovoljene odmore. V 28 urah sta imeli skupaj 125 minut počitka«.


 
S podvigom se želita uvrstiti v Guinnessovo knjigo rekordov, zato je tekmovanje potekalo po njihovih predpisih: na javno dostopnem mestu, spremljale so ga priče, na koncu pa bosta morali komisiji, ki bo o rekordu presojala, predložiti videoposnetke celotnega poskusa, fotografske dokaze ter seznam vseh izdelanih artiklov, ki jih bo pregledala neodvisna priča Marjana Viltužnik. Po Guinnessovih pravilih je pomembno, da je izdelek res izdelek, ni pa določeno, koliko jih mora v času podviga tekmovalka izdelati.



Komentarji: