S pomurskega Eiffla nese pogled v štiri države

Najvišji razgledni stolp pri nas ima petdeset metrov nad tlemi tudi vinsko in kulinarično ponudbo.

Objavljeno
20. avgust 2015 21.45
regent lendava
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Lendava – Najvišji razgledni stolp v državi, ki je kljub pomislekom krajinskih arhitektov o primernosti takšne gradnje sredi vinogradov zrasel na vrhu Lendavskih goric, bodo odprli 2. septembra v sklopu festivala Vinarium.

Stolp, od koder se z razgledne ploščadi v jasnem dnevu vidi do Hrvaške, Avstrije in Madžarske, je stal malo manj kot 1,8 milijona evrov, po načrtih arhitektov Oskarja Viraga in Iztoka Rajštra iz mariborskega arhitekturnega biroja Videz pa so ga zgradili v dobrega pol leta.

Na jeklenem mogotcu, ki se na najvišjem delu dviguje 53,5 metra od tal, so včeraj opravili tehnični pregled. Upravljali ga bosta Turistična zveza Lendava vabi in nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji iz bližnjih Radmožancev Magdalena Rudaš.

Rudaševa, dobitnica štirih znakov kakovosti za različne izdelke iz njene kmetije, bo poskrbela za gostinsko dejavnost in dogodke v stolpu, ponudbo in dogajanje v lesenih hišicah ob njem pa bo krojila turistična zveza s sodelovanjem z vinogradniškimi društvi iz lendavske občine. Magdalena Rudaš pravi, da bo obiskovalcem poleg gibanice, ki jo bo poimenovala kar lendavska, ponudila še perece, ocvirkove pogače, potice in druge avtohtone sladice. V okviru rekreativnih dejavnosti napovedujejo teke, pohode in kolesarska srečanja, v sklopu vinsko-promocijskih tekmovanj vinorodnih območij Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije, ter vinski festival, kulturno-turistične aktivnosti pa bodo usmerjene v organizacijo likovnih delavnic in fotonatečajev. Direktor stolpa Miha Kovačič je prepričan, da stolp ne bo privabil le gostov iz držav, do katerih seže pogled z njegovega vrha, bodo pa iz njih vinarji, ki bodo ponujali svoja vina: »Stike z njimi smo že navezali«. Vinogradnik Egon Krampač, eden od lastnikov okoliških vinogradov, ki se okrog stolpa raztezajo na 500 hetarih, se sodelovanja veseli: »Vinogradniki imamo zdaj res pravo priložnost, da ponudimo tisto najboljše. Za nas je stolp res pomembna pridobitev.«

Župan pričakuje do 50.000 obiskovalcev

Lendavski župan Anton Balažek je kljub številnim pomislekom o smiselnosti in primernosti gradnje prepričan, da je naložba upravičena, ker bo občina z Vinariumom dobila nov generator turističnega razvoja. Pravi, da bo stolp ekonomično točko preloma dosegel pri 22.500 obiskovalcih na leto, to število pa bo po njegovem zagotovo preseženo; župan tako pričakuje, da bo Vinarium na leto privabil od 30.000 do 50.000 obiskovalcev.

Devetetažni razgledni stolp na nadmorski višini 302 metra, ki ima v pritličju malo več kot 170 kvadratnih metrov površine, je družba Pomgrad s sodelovanjem z Nafto strojno začela graditi januarja. Zaradi vetra so morali dela večkrat prekiniti, a so jih kljub temu končali v roku, konec prejšnjega meseca. Dobro polovico sredstev za stolp, na vrh katerega vodi 240 stopnic in pelje dvigalo, je prispevala Evropska unija; od skupne vrednosti naložbe malo manj kot 1,8 milijona evrov je prispevala 950.000 evrov, približno 800 tisočakov pa je morala prispevati občina.

Župan Balažek je prvotno načrtoval še skoraj deset metrov višji stolp, v najvišjem delu visok 60 metrov, a je občina po protestih lokalnih arhitektov spremenila projekt in objekt znižala. Na pomisleke, da ograja na razgledni ploščadi s svojo višino ne bo zagotovila zadostne varnosti, je župan odgovoril, da je zagotovo narejena po vseh merilih in standardih, da pa na vsa tehnična vprašanja ne more odgovarjati, ker za to ni pristojen. »Stroki zaupam, včeraj pa je Vinarium brez kakršnihkoli zapletov opravil tudi tehnični prevzem,« je dejal Balžek.