V Kopru opozarjajo, da bodo kopališča ob polni zasedenosti zaprli

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: V Žusterni je največje dovoljeno število obiskovalcev 700, na koprski Mokri mački pa 500. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
V Žusterni je največje dovoljeno število obiskovalcev 700, na koprski Mokri mački pa 500. FOTO: Jože Suhadolnik



19.30 V Veliki Britaniji odpravljajo karanteno za več deset držav 

V Veliki Britaniji od 10. julija ne bo več veljala obvezna 14-dnevna karantena ob prihodu iz 59 držav, med drugim iz Francije in Španije, pa tudi iz vseh sosed Slovenije, je razvidno s seznama, ki ga je danes na svoji spletni strani objavil britanski BBC. Na seznamu pa ni Slovenije niti ZDA, Kitajske, Kanade, Švedske in Portugalske.

So pa med 59 državami in 14 britanskimi prekomorskimi ozemlji med drugim vse slovenske sosede: Hrvaška, Avstrija, Madžarska, in Italija, pa tudi Srbija, Češka, Grčija, Turčija, Nova Zelandija in Avstralija.

Od 10. julija potnikom iz teh držav, če se niso ustavili v kateri od držav, ki niso na seznamu, v Angliji ne bo treba v 14-dnevno samoizolacijo. Za zdaj namreč velja, da bo odprava karantene veljala za prihode v Anglijo, medtem ko Škotska, Wales in Severna Irska ohranjajo obvezno 14-dnevno karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Otoku so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 285.268 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 44.080 ljudi. Po številu okužb je Velika Britanija trenutno na šestem mestu na svetu.

18. 47 V Kopru opozarjajo na omejene zmogljivosti kopališč

Ta konec tedna v Mestni občini Koper znova pričakujejo povečan obisk kopališč, na katerih zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa velja omejitev števila obiskovalcev in kopalcev. Če bo število obiskovalcev preseglo dovoljeno kapaciteto, bodo prisiljeni dostop na kopališče začasno onemogočiti, so opozorili na občini.

»Občanke in občane prosimo, naj bodo odgovorni in skrb za varnost postavijo pred druge interese. Ob obisku kopališč poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo, ob polni zasedenosti pa obisk kopališča preložite na kasnejši čas,« so pozvali na občini.

Minuli konec tedna je navedbah občine slovenska Istra pokala po šivih, ta konec tedna pa ne bo prav nič drugačen. Ker smo še vedno v času posebnih razmer zaradi novega koronavirusa, ki od nas zahtevajo spoštovanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede druženja, higiene in ohranjanja medsebojne razdalje, na občini svetujejo, da pred obiskom kopališč preverite režim obratovanja. Na obeh mestnih kopališčih v koprski občini je namreč vse od odprtja v veljavi posebni varnostni režim, ki določa, da je lahko naenkrat na kopališču omejeno število ljudi.

V Žusterni, ki jo upravlja javni zavod za šport Mestne občine Koper, je največje dovoljeno število obiskovalcev 700, na koprski Mokri mački, za katero skrbi Marjetica Koper, pa 500. Če bosta površini na obeh kopališčih zasedeni, bodo prisiljeni vstop vanju začasno prepovedati. 

18.11 Na Japonskem največ novih okužb v dveh mesecih

Na Japonskem narašča zaskrbljenost pred novim valom okužb z novim koronavirusom. V državi so danes potrdili 209 novih primerov, kar je največ v zadnjih dveh mesecih. Od tega so 124 okužb našteli v Tokiu, kjer je največ primerov med mladimi.
Tokio se mora pripraviti na novi val covida-19, je danes opozorila tamkajšnja guvernerka Yuriko Koike. Pozvala je ljudi, naj se odpovejo nočnemu življenju. Kar 70 odstotkov današnjih novih okužb so potrdili pri 20- in 30-letnikih, je povedala. Trend okužb se spet krepi tik pred guvernerskimi volitvami, ki bodo v Tokiu v nedeljo.

Od izbruha epidemije v državi so sicer uradno potrdili približno 20.000 primerov okužbe, 990 ljudi je umrlo.

V Bosni 173 novih okužb s koronavirusom 

V Bosni je bilo danes potrjenih 173 novih primerov okužbe s koronavirusom, je sporočil tamkajšnji nacionalni inštitut za javno zdravje. V zadnjih 24 urah je bilo testiranih nekaj manj kot dva tisoč ljudi, okužbe so bile potrjene pri 94 osebah s področja federacije BiH in 79 s področja republike Srbske. To je manj kot včeraj, ko je bilo potrjenih 180 novih primerov. Dve osebi sta umrli. 

17.25 V Avstriji spet več kot sto novih okužb s koronavirusom​

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 109 novih okužb s koronavirusom. To je že drugič ta teden, da so pri naših sosedih potrdili več kot sto novih okužb enem dnevu. Največ okužb so v zadnjem dnevu potrdili v Zgornji Avstriji, kjer so tudi zaprli več šol in vrtcev.

V Avstriji je aktivno okuženih 787 ljudi. Na zdravljenju v bolnišnicah je 72 ljudi, od tega jih je sedem na intenzivni negi. Doslej je v državi covidu-19 podleglo 705 ljudi, skupno so potrdili 18.050 okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

16.37 Babiš kritičen do umika Češke s slovenskega seznama varnih držav

Na Češkem je odločitev slovenske vlade, da Češko zaradi porasta števila okužb s koronavirusom umakne s seznama varnih držav, poskrbela za razburjenje. Češki premier Andrej Babiš ne vidi razloga za takšno potezo in želi o tem govoriti s slovenskim kolegom Janezom Janšo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Tudi češki zunanji minister Tomaš Petriček je bil kritičen do slovenske odločitve. Izrazil je upanje, da gre za začasni ukrep, ki ga bodo kmalu umaknili. Minister za zdravje Adam Vojtech pa je Sloveniji očital, da razmer na Češkem ni preučila podrobno in objektivno. »Gre za lokalno težavo v Karvini, ki jo imamo pod nadzorom,« je poudaril Babiš glede nedavnega izbruha koronavirusa v državi. Večino primerov je namreč povezanih s tamkajšnjimi rudarji. Dodal je, da namerava o zadevi govoriti z Janšo. Upa, da ga bo lahko prepričal, da ukrep ni potreben.

Slovenska vlada je odločila, da Češko v soboto skupaj s Hrvaško in Francijo umakne s seznama varnih držav. Umik s seznama je za Češko občutljiva zadeva, saj je Hrvaška ena od glavnih turističnih destinacij Čehov, ki pa morajo na poti do svojega cilja prečkati Slovenijo. Odločitev Slovenije sicer ne omejuje tranzita in češki državljani bodo lahko tudi od sobote dalje prečkali Slovenijo na poti na Hrvaško. 

16.24 Prepoved obiskov tudi v novogoriški bolnišnici​

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica bo zaradi epidemiološke slike v zvezi s širjenjem koronavirusa in zaradi preprečevanja vnosa bolezni s soboto, 4. julija, prepovedala obiske za zunanje obiskovalce. Prepoved bo veljala do preklica. Prepoved obiskov so danes uvedli tudi v UKC Ljubljana, izolski in slovenjgraški bolnišnici. 

16.21 Na Ravnah na Koroškem in v Dravogradu v dodatne ukrepe zaradi okužb​

V občini Ravne na Koroškem, kjer so od sobote potrdili deset primerov okužb s koronavirusom, in v občini Dravograd, kjer imajo ta teden potrjenih šest okužb, so uvedli dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Ponovno je od danes od 12. ure za obiske zaprt Koroški dom starostnikov v Črnečah, prav tako enota v Slovenj Gradcu.

15.59 Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v UKC Ljubljana prepoved obiskov ​

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so zaradi splošnega poslabšanja epidemiološke situacije novega koronavirusa od danes prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov. Izjemoma bodo obiski pri kritično bolnih, pri otrocih na otroških oddelkih bo lahko še naprej prisoten starš, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kljub prepovedi bodo obiski še naprej možni na intenzivnih enotah in pri bolnikih na paliativnem zdravljenju oziroma tistih, ki so kritično bolni. O obisku se bo treba dogovoriti z lečečim zdravnikom. Kot je danes povedal direktor generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, so v situaciji zviševanja števila novih okužb znova dvignili stopnjo pripravljenosti. Vzpostavljajo dva sistema. Enega za tiste, ki niso okuženi, drugega za okužene.

»Smo na meji zmogljivosti,« je opozoril. Zaradi obremenitve urgentnega bloka, denimo, napoveduje sestanek z Zdravstvenim domom Ljubljana, da za ljubljansko regijo skupaj najdejo način preprečevanja okužb v čakalnicah. Na infekcijski kliniki se trenutno zdravi 10 pacientov. Številke naraščajo, širijo pa se tudi drugi respiratorni infekti. Za odrasle paciente imajo trenutno na voljo 145 ventilatorjev. Nekatere bolnišnice v Sloveniji so zato že zaprosili, da sprejmejo nekatere bolnike, za katere ni nujno, da jih obravnavajo v kliničnem centru.

Poklukar je pojasnil tudi načrt, po katerem se bodo druge bolnišnice za bolnike s covidom-19 aktivirale, ko bo na infekcijski kliniki sprejeli 14 bolnikov, kar je 70 odstotkov prvih zmogljivosti, ki jih imajo v Ljubljani namenjene za bolnike s covidom-19. Prvi bo na vrsti UKC Maribor.

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je glede povečevanja števila okužb pojasnila, da zdaj opravljajo več testov, tudi denimo med člani družine obolelega s covidom-19, česar med epidemije niso, temeč so le sklepali, da so okuženi družinski člani. Prav tako razlog za povečanje števila okužb vidi v sproščanju ukrepov in »prepričanju mlajše populacije, da je zdaj treba vse nadoknaditi«.

V UKC Ljubljana pozornost posvečajo tudi preprečevanju širjenja okužb med zaposlenimi. Po Poklukarjevih besedah od 1. julija ponovno spremljajo zdravstveno stanje zaposlenih na nivoju vodij enot, hkrati pa še naprej izvajajo zaščitne ukrepe, kot so nošenje mask, razkuževanje in distanca. Enaka navodila pa veljajo tudi za vse, ki prihajajo v bolnišnico.

Lejko Zupančeva pa je glede zaposlenih dejala, da nimajo zakonske podlage, po kateri bi lahko komurkoli prepovedali, da kamorkoli gre. »Lahko samo pozovemo, da malo razmislijo, kam bodo šli letos na dopust,« je dejala. Če pa bi potrebovali kader, tudi tiste, ki bi morali biti v karanteni, pa jih bodo testirali sedmi dan, saj potem po njihovih izkušnjah ni več posebne nevarnosti.

15.30 Okužba z novim koronavirusom tudi pri zaposlenem v UKC Maribor

Potem ko so ta teden potrdili okužbo z novim koronavirusom pri osmih zaposlenih v enoti nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor, so danes potrdili prvo okužbo tudi pri zaposlenem v tem kliničnem centru. Test je bil pozitiven pri zdravstvenem delavcu v samoizolaciji.

Po zaznani okužbi pri sedmih zdravnikih nujne medicinske pomoči so poslali na testiranje več kot 30 zdravstvenih delavcev UKC Maribor. Preventivno so jih poslali v samoizolacijo.

15.17 Na Hrvaškem potrdili 96 novih okužb, največ po 1. aprilu​

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 96 novih okužb z novim koronavirusom, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za največje število okuženih po 1. aprilu, ko so prav tako potrdili 96 okužb. To je sicer tudi najvišje število dnevnih okužb od prvega primera v državi 25. februarja.

Doslej so potrdili 3008 okužb, 112 oseb pa je zaradi covida-19 umrlo. Trenutno je za njim 728 obolelih, med njimi je 88 na zdravljenju v bolnišnicah. Okrevalo je 2168 oseb. 

15.00 Evropska komisija odobrila remdesivir, vendar kljub temu še ne bo na voljo

Evropska komisija je danes odobrila zdravilo remdesivir za zdravljenje koronavirusa. Prvo odobreno zdravilo v Evropski uniji je bilo odobreno po hitrem postopku. Vendar pa britanski tabloid Guardian poroča, da zdravilo v Evropi kljub temu ne bo na voljo, saj so ZDA pokupile svetovno zalogo in vnaprej naročile tudi skoraj celotno proizvodnjo za prihodnja dva meseca. 

14.45 Izolska bolnišnica prepovedala obiske

Splošna bolnišnica Izola zaradi poslabšane epidemiološke situacije glede okužb z novim koronavirusom do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Spremljevalci bolnikov naj bodo prisotni v bolnišnici le v nujnih primerih oziroma iz resnih razlogov, so sporočili iz izolske bolnišnice. STA

14.15 V slovenjgraški bolnišnici prepoved obiskov

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom z današnjim dnem do preklica prepoveduje obiske v bolnišnici. Za bolne otroke in umirajoče paciente so obiski možni v dogovoru z osebjem na oddelku, enako velja tudi za prisotnost partnerja pri porodu.

11.45 Banke obdelujejo odloge zaradi tokratne krize prednostno

»V Banki Slovenije ugotavljamo, da so banke v prvih treh mesecih veljave zakona prejele 23.700 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,6 odstotka vseh kreditov. Veliko večino, kar tri četrtine vseh doslej prejetih vlog, so banke prejele v prvem mesecu veljave zakona. Ugotavljajo tudi, da so banke obdelale že dobrih 91 odstotkov prejetih vlog, pri čemer so jih veliko večino tudi odobrile,« so sporočili iz bančnega nadzornika. Konec marca je začel veljati zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK). Zakon omogoča odlog plačila kreditnih obveznosti podjetjem, samostojnim podjetnikom, zadrugam, nosilcem kmetijskega gospodarstva in tudi drugim fizičnim osebam. Zakon torej možnost prestrukturiranja kredita, ki je bil sicer na voljo kot predmet dogovora med bankami in kreditojemalcem, spreminja v obvezo. Takšna možnost je začasna in velja za vse, ki izkažejo težave zaradi izbruha krize. J. T.

11.10 Hrvaška ni več na zelenem seznamu

Kot napovedano, vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bo vročanje odločbe o karanteni že na meji, in sklenila, da bodo s 4. julijem na zelenem seznamu Belgija in Nizozemska, z njega pa črtane Češka, Hrvaška in Francija.

10.05 16 novih okužb 

V četrtek je bilo ob 1274 testih potrjenih 16 okužb s koronavirusom, deset bolnikov je hospitaliziranih. Nihče ni umrl.



10.00 V Peruju več kot 10.000 mrtvih 

V Peruju so doslej potrdili 10.045 smrti zaradi covida-19, je danes sporočilo perujsko ministrstvo za zdravje. V tej južnoameriški državi so le dan prej nekoliko omilili protikoronske ukrepe, da bi oživili tamkajšnje gospodarstvo. Po navedbah perujskega ministrstva za zdravje se je v zadnjih 24 urah število smrtnih žrtev povečalo za 185, s čimer je država presegla mejo 10.000 mrtvih zaradi covida-19. 

9.30 V Severni Koreji uradno brez okužbe, a za kakšno ceno?

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je odziv svoje države na pandemijo covida-19 označil za »sijajen uspeh«. Hkrati je opozoril, da mora država ostati v najvišji pripravljenosti zaradi novega koronavirusa. Severnokorejske meje ostajajo zaprte do nadaljnjega. Uradno v državi doslej niso potrdili še nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.

Severna Koreja je svoje meje zaprla konec januarja, ko se je virus začel širiti po sosednji Kitajski. To je prizadelo tudi trgovinske vezi s Kitajsko, ki velja za njenega ključnega podpornika in dobavitelja pomoči. V državi so poleg tega uvedli stroge ukrepe, zaradi česar se je več tisoč ljudi znašlo v izolaciji. Za vse, ki jim dovolijo vstop v državo, je poleg tega obvezna 30-dnevna stroga karantena. Po oceni poznavalcev bi lahko severnokorejske meje ostale zaprte do konca leta.

V državi domnevno več kot 40 odstotkov od skupno 25 milijonov prebivalcev živi v pomanjkanju. Prejšnji mesec pa so se razmere po oceni Združenih narodov zaradi zaprtja meja in drugih ukrepov proti pandemiji še poslabšale. Poleg tega je o dejanskem stanju severnokorejskega zdravstvenega sistema znanega bolj malo.
Južnokorejski mediji sicer poročajo, da je bilo četrtkovo zasedanje politbiroja že drugo tovrstno v zadnjih treh mesecih o pandemiji, kar bi lahko nakazovalo, da so razmere v državi resne. Analitiki menijo, da je dejansko zelo malo verjetno, da bi se država izognila okužbam z novim koronavirusom ter da se njen šibki zdravstveni sistem ni sposoben soočiti z večjim izbruhom.

V sosednji Južni Koreji trenutno zaznavajo od 40 do 60 primerov okužb z novim koronavirusom na dan, Kitajska pa je bila prejšnji mesec priča porastu okužb predvsem v Pekingu. STA

Prizor je z letališča v Rimu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Prizor je z letališča v Rimu. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


6.50 V ZDA rekordna rast okužb z novim koronavirusom

V ZDA so v četrtek potrdili rekordnih 50.700 novih primerov okužbe s koronavirusom, in sicer v 40 od 50 zveznih državah. Zmanjšujejo se le na severovzhodu ZDA, ki je bil aprila najbolj prizadet, ter v Nebraski in Južni Dakoti. Najhuje je v Arizoni, Teksasu, Floridi in Kaliforniji, v kateri je vsak dan več kot polovica pozitivnih testov v ZDA.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so do četrtka v ZDA potrdili več kot 2,7 milijona okužb in skoraj 129.000 smrtnih primerov zaradi covida-19. V 37 zveznih državah narašča delež pozitivnih rezultatov testiranj. Vse to je posledica tega, da ljudje ne nosijo dovolj dosledno mask in ne upoštevajo medsebojne razdalje. STA

6.50 Spremembe na mejah?

Glede na napovedi vladnih predstavnikov bodo danes v uradnem listu objavljene spremembe odloka o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih. Od polnoči naj bi s seznama varnih držav umaknili Hrvaško, Češko in Francijo. O napovedanih spremembah vlada odloča na dopisni seji, ki pa se ni končala v četrtek zvečer, kot je sprva napovedal vladni govorec Jelko Kacin, pač pa bo odprta do jutra.



Kacin je sicer pojasnil, da slovenski državljani, ki so v tem trenutku še v zeleni Hrvaški in se bodo v soboto znašli v rumeni Hrvaški, ob vračanju ne bodo imeli težav s karanteno, morajo pa biti pripravljeni, da jih bo policist vprašal, kje so bili na Hrvaškem. Dogaja se namreč, da ljudje ob prehodu meje navedejo, da so bili na Hrvaškem, dejansko pa so bili v kateri od rdečih držav Zahodnega Balkana in bi morali zato v 14-dnevno karanteno, je dejal.



Na vprašanje, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, je odgovoril, da je to njihova odločitev, so pa verjetno v kakšni vasi na Hrvaškem bolj varni kot v gneči v Sloveniji. Znova pa je vse pozval, naj se izogibajo obiskovanju nočnih klubov in krajev, kjer se druži veliko ljudi.

Poleg omenjenih zaostritev za trojico držav, vključno s sosednjo Hrvaško, pa naj bi na zeleni seznam uvrstili Belgijo in Nizozemsko. Hkrati naj bi od sobote že na meji vročali odločbe o karanteni.

Tako bo šele danes jasno, ali bo vlada sprejela še kakšne druge ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Število novih primerov namreč vztrajno raste. V sredo so jih potrdili 21, kar je največ po 16. aprilu. Že v četrtek opoldne pa so jih potrdili še šest.

Minister za delo Janez Cigler Kralj bo danes domovom starejših občanov poslal priporočila, kako ravnati, da se prepreči vnos novega koronavirusa v domove, je v četrtek napovedal Kacin. STA

Komentarji: