Predstavitvena informacija

S tehnologijo A1 Smart home v brezskrbnost

»Ali smo izklopili pečico,« je le eno od mnogih vprašanj in skrbi, ki s pomočjo nove storitve A1 postanejo stvar preteklosti.
Fotografija: A1 Smart Home FOTO: A1 Slovenija
Odpri galerijo
A1 Smart Home FOTO: A1 Slovenija

Verjetno ga ni med nami, ki se ob odhodu na dopust ne bi spraševal, ali je izklopil to ali ono napravo. Nič nenavadnega ni, če se po nekaj kilometrih vožnje proti poletnim dogodivščinam obrnemo in preverimo, ali je tista nesrečna naprava zares izklopljena – in po navadi je. Če se ne bi vrnili preveriti, bi nas seveda razgnalo od skrbi. A s pomočjo sodobne tehnologije, postajajo takšne zadrege zgodovina. Seveda pa je to le kanček stvari, ki jih omogoča t. i. pametni dom.
 

Nova pot do pametnega doma


Vzpostavitev pametnega doma je bila še do nedavnega zapletena in povezana z visokimi stroški in različnimi gradbenimi posegi. Odslej pa je pot do pametnega doma zahvaljujoč družbi A1 Slovenija postala enostavna in dosegljiva marsikomu. Podjetje A1 Slovenija je nedavno javnosti predstavilo svojo novo storitev A1 Smart Home, ki z uporabo umetne inteligence in učeče se aplikacije pomaga pri optimiziranju delovanja doma ter tako omogoča prihranek časa in denarja. Razvili so jo v sodelovanju z A1 Telekom Austria Group in norveškim podjetjem Viva Labs.

»Z A1 Smart Home lahko uporabnik udobno nadzoruje vse naprave v svojem domu kar prek mobilnega telefona. S tem prihrani čas in denar, prihranjena pa mu je tudi marsikatera skrb, saj je o dogajanju doma obveščen kjer koli in kadar koli. Ali so otroci varno prispeli iz šole? Kaj počnejo hišni ljubljenčki? So vse potencialno nevarne naprave izključene? Na vsa ta vprašanja lahko zdaj uporabnik dobi odgovor z enim klikom v mobilni aplikaciji, s katero tudi upravlja z napravami, povezanimi v pametni ekosistem – na primer prižge alarm ali upravlja z osvetlitvijo.

A1 Smart Home tako zagotavlja bolj fleksibilen vsakdan in bolj učinkovito upravljanje z našim domom,« je o novi storitvi povedal Janez Križan, direktor digitalne transformacije in inovacij v A1 Slovenija. Redno se dodajajo nove funkcionalnosti s poudarkom na vključevanju obstoječih rešitev. Tako lahko z A1 Smart Home aplikacijo upravljate npr. Ikea in Philips pametne luči, kompatibilna pa je tudi z Amazonovo Alexo.

A1 Smart Home FOTO: A1 Slovenija
A1 Smart Home FOTO: A1 Slovenija


Pametni dom v praksi


Glavna prednost rešitve A1 Smart Home je njena sposobnost učenja. Sistem se sproti uči tako o navadah kot potrebah stanovalcev v takšnem pametnem domu. Tako se aplikacija nauči, kdaj se stanovalci vračajo domov iz službe in pravočasno okrepi hlajenje (ali ogrevanje), po potrebi prižge luči v stanovanju. Če je hiša opremljena z alarmnim sistemom, ga bo aplikacija ob našem odhodu sama aktivirala in ob prihodu deaktivirala.

S sistemom lahko povežemo tudi potencialno nevarne naprave kot so štedilniki, likalniki, ki jih lahko po potrebi izklopimo na daljavo. To je nekaj, kar bo prav prišlo vsem tistim, ki se ob odhodu na morje sprašujemo, ali smo izklopili likalnik. Z A1 Smart Home zadošča, da vklopimo aplikacijo na pametnem telefonu in preverimo stanje likalnika priključenega na pametno vtičnico.
 

Osnovni paketi


Kaj vse bo znal naš pametni dom, je seveda odvisno od naprav, ki jih uporabnik želi uporabljati. Pri A1 Slovenija so ob lansiranju storitve oblikovali tri različice začetnih kompletov naprav. Komplet Nadzor z uporabo notranje nadzorne wifi kamere uporabnikom omogoča, da vsak trenutek vedo, kaj se dogaja doma.

Večnamenski senzor in senzor za vrata in okna v kompletu Varnost, v primeru, da ni nikogar od domačih doma, sprožita alarm in obvestita uporabnike, da je nekaj narobe. Preko notranje kamere lahko preverite, če gre res za problematičen dogodek, ali pa je samo mačka prevrnila rože.

S pametnim termostatom v kompletu Udobje prihranite do 25 odstotkov vaših stroškov ogrevanja. Na podlagi vaših dnevnih navad se namreč ogrevajo le tisti prostori, kjer ste prisotni, le takrat, ko ste doma. Pametna vtičnica, pa poskrbi, da so električne naprave vključene le takrat, ko morajo biti. Dodajmo, da je za dopolnitev začetnih paketov na voljo 9 dodatnih naprav, s katerimi uporabnik nadgradi delovanje rešitve.
 

Koliko nas bo stalo


Vzpostavitev pametne hiše večina povezuje z visokimi stroški, ki segajo v tisoče evrov. Kot pravijo v A1 Slovenija, je njihov A1 Smart Home dostopen vsem. »Mesečna naročnina je 4,99 evrov. Če se uporabnik odloči za nakup naprav na obroke, za 24 mesecev prištejemo še obrok za komplet naprav: 6 evrov mesečno za komplet naprav Nadzor, 9 evrov mesečno za komplet naprav Varnost in 10 evrov mesečno za komplet naprav Udobje,« razložijo v A1 Slovenija.

Prav tako nam v primeru A1 Smart Home odpadejo stroški mojstrov, ki bi nameščali naprave po hiši. Namreč posebna instalacija ni potrebna, saj naprave med seboj komunicirajo brezžično, naprave pa enostavno postavimo ali preprosto prilepimo oziroma pritrdimo z vijaki, kar ni nobena umetnost. Storitev je primerna za vsako nepremičnino.
 

Velik razvojni potencial


Na našem trgu so storitve kot je pametni dom novost, zato jih Slovenci šele dobro spoznavamo. Pri A1 Slovenija so z začetnim zanimanjem zadovoljni, pričakujejo pa, da bo povpraševanje v prihodnje močno raslo – takšna je izkušnja iz avstrijskega trga.
Prihodnost na področju pametnega doma bo še zanimiva. »Že sedanje storitve na področju pametnega doma uporabnikom prinašajo visoko raven udobja in varnosti. Razvoj gre v smeri še večje avtomatizacije teh rešitev s podporo umetne inteligence in posledično še bolj preproste uporabe,« sklenejo v A1 Slovenija.
 
www.a1.si/smarthome