SAB v Šarčevo vlado, ampak pod pogojem

Pogoj je, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankinim kandidatom za ministre, in to v vseh fazah postopka.

Objavljeno
24. avgust 2018 21.37
Posodobljeno
24. avgust 2018 21.52
Alenka Bratušek FOTO: Voranc Vogel
STA
STA
Svet SAB je podprl vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankinim kandidatom za ministre, in to v vseh fazah postopka. V ministrsko ekipo predlagajo Alenko Bratušek, Marka Bandellija in Petra Jožefa Česnika. Skrbi pa jih nepredvidljivost Levice.

Kot so sporočili iz SAB, je svet stranke danes sprejel pet sklepov, in sicer, da se strinjajo s predlogom koalicijske pogodbe, ker vključuje njihove ključne zahteve glede ureditve zdravstva in pokojnin. Soglašajo tudi s protokolom o sodelovanju koalicijskih partnerjev ter s sporazumom o sodelovanju med Levico in strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in Desus.

V enem od sklepov so nanizali svoje ministrske kandidate, ki so bili vsaj neuradno znani že nekaj dni: predsednico stranke Alenko Bratušek predlagajo za ministrico za infrastrukturo, poslanca in nekdanjega župana Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, trenutno najstarejšega poslanca, ki je več desetletij bival v tujini, Petra Jožefa Česnika, pa za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V zadnjem sklepu pa so zapisali, da »svet SAB podpira vstop stranke v vlado Marjana Šarca pod pogojem, da bodo koalicijski partnerji in Levica spoštovali sprejete zaveze in ne bodo nasprotovali strankini kandidatki in kandidatoma za ministrico in ministra, in to v vseh fazah postopka. V primeru nasprotovanja našim predlaganim kandidatom Stranka Alenke Bratušek vlade Marjana Šarca ne bo podprla«.

Predsednik sveta SAB Roman Jakič je v izjavi po seji sveta dejal, da je svet sprejel sklepe z večino glasov.

Člani sveta stranke so se namreč, kot so pojasnili v stranki, strinjali, da je SAB v pogajanjih dosegla veliko, saj so v koalicijski pogodbi upoštevane ključne prioritete stranke, in sicer, da ima ureditev zdravstva absolutno prednost, dvig pokojnin in več stanovanj za neprofitni najem. »Vlada Marjana Šarca bo morala dogovorjeno in druge dobre ukrepe postopoma izvesti,« so ob tem dodali.