Samo še v Sloveniji sodnike imenuje politika

Na podlagi poročila Sveta Evrope je vrhovno sodišče prepričano, da je sodstvo na pravi poti
Fotografija: Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič opozarja na neustreznost imenovanja sodnikov. FOTO Leon Vidic
Odpri galerijo
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič opozarja na neustreznost imenovanja sodnikov. FOTO Leon Vidic

Ljubljana - Slovensko sodstvo je na pravi pot, so na podlagi objavljenega poročila Sveta Evrope o pravosodnih sistemih v evropskih državah izpostavili na vrhovnem sodišču. Ob tem so dodali še, da je Slovenija edina evropska država, kjer sodnike še vedno imenuje zakonodajna veja oblasti.

Mednarodno poročilo Sveta Evrope ni prvo, kjer so strokovnjaki spomnili slovenske oblasti, da smo edina država, kjer je imenovanje sodnikov v rokah politike in ne izključno stroke. Na neustreznost imenovanja sodnikov v državnem zboru opozarja tudi vrhovno sodišče, saj tak sistem imenovanja ne ustreza evropskim standardom razmerij med vejami oblasti, na kar je nedavno ob srečanju z novo pravosodno ministrico Andrejo Katič ponovno opozoril tudi predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.


Slabe začetne plače

V javnosti je bilo že večkrat izpostavljeno, da je v Sloveniji število sodnikov na prebivalca precej večje kot v drugih evropskih državah, a ob tokrat objavljenem poročilu Sveta Evrope na vrhovnem sodišču izpostavljajo, da je takšno hitro sklepanje zavajajoče, saj slovenski sodniki obravnavajo številna druga pravna področja, ki jih njihovi kolegi v mnogih drugih državah ne.

Slovenija je sicer v poročilu v pozitivnem pomenu izpostavljena tudi kot ena redkih držav, kjer se število sodnikov že dlje časa znižuje. Po mnenju vrhovnega sodišča je tako že dosežena neka spodnja meja še sprejemljivega števila sodnikov, med drugim tudi zato, ker se sodiščem z novimi zakoni dodajajo vedno nove pristojnosti. Tak primer je novi družinski zakonik.

Slovenija je v poročilu posebej izpostavljena še na področju plač sodnikov, saj so začetne plače sodnikov nižje od dvakratnika povprečne plače. Poročilo poleg tega opozarja še na veliko število sodišč glede na število prebivalcev, vendar na omenjeno težavo že dalj časa opozarja tudi sodstvo, ki si prizadeva za čimprejšnjo reformo mreže sodišč.

Komentarji: