Sanacija zaman, če vodotokov nihče ne vzdržuje

V Poljanski dolini ob obletnici poplav opozarjajo, da bodo posledice odpravljali še dolgo.

Objavljeno
23. oktober 2015 21.19
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Gorenja vas – Leto po uničujočih poplavah, ki so v Poljanski dolini od Žirov do Škofje Loke in v Medvodah povzročile za več kot 30 milijonov evrov škode, so župani s sanacijo in ukrepi na vodotokih zadovoljni. A želijo si več denarja za odpravljanje posledic, ki bo že tako trajalo več let, poleg tega pa opozarjajo, da bo vsa sanacija zaman, če na vodotokih ne bo rednih vzdrževalnih del.

Na območju zgornje Save so po lanskih oktobrskih poplavah izvedli za 2,5 milijona evrov nujnih interventnih ukrepov na razdejanih strugah na 36 lokacijah, večinoma na škofjeloškem območju. Občine Gorenja vas - Poljane, Žiri in Škofja Loka pa so za sanacijo škode na cestni infrastrukturi skupaj prejele 1,25 milijona evrov, vendar vse ceste še niso v celoti popravljene.

Na opozorila, da so ves denar za sanacijo in vsa prizadevanja zaman, če na vodotokih ne opravljajo rednih vzdrževalnih del in ne čistijo zadrževalnikov, je vodja oddelka za območja zgornje Save na Arsu Urban Ilc odgovoril, da so sredstva za vzdrževanje omejena in da so jih morali preusmeriti za nujna dela pri odpravi posledic poplav. Čeprav je dejal, da strokovno ocenijo, katerega od zadrževalnikov je mogoče pustiti neoočiščenega, dokler zanj ne bo zagotovljen denar, je bila ministrica za okolje Irena Majcen na tem presenečena.

Škofjeloški župan Miha Ješe je pojasnil, da poleg 454.000 evrov, ki so jih dobili od države za ceste, za sanacijo vseh prometnic potrebujejo še vsaj toliko denarja, z milijonom, ki ga je zagotovil Arso za urejanje vodotokov, pa so po dolgih desetletjih zdaj hudourniški vodotoki na območju občine urejeni. V delu je še Bodoveljska grapa, je navedel Ješe.

Župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je opozoril, da so na državni program za odpravo posledic poplav čakali kar sedem mesecev, dela pa so začeli šele konec julija. Občina je v okviru programa za popravilo cest in plazovitih območij dobila 581.000 evrov, sama pa je morala zagotoviti še 700.000 evrov, kar je devetkratnik obvezne proračunske rezerve, je povedal Čadež. Po njegovem imajo do sredine novembra pri urejanju cest še veliko dela. V vasi Hotovlja pri Poljanah, ki je bila ena najbolj prizadetih, VGP Kranj spet ureja strugo Hotoveljščice, kjer so morali dela v juliju ustavili zaradi prekinitve financiranja državnega programa.

V žirovski občini so po besedah župana Janeza Žaklja za intervencijo in sanacijo že porabili 650.000 evrov, pri čemer so od države prejeli 220.000 evrov. Odpravljanje posledic poplav pa bo občino stalo 1,1 milijona evrov. V prihodnjem letu bi morali tako nujno zagotoviti vsaj še 512.000 evrov, večji del zneska oziroma 450.000 evrov pa bodo potrebovali za sanacijo struge in gozdne ceste skozi Javornikovo grapo.