Šarčeva komedija zmešnjav

Premieru, diplomiranemu igralcu, je dramska tematika, ob kateri se opozicija lahko iz srca nasmeji, morda res blizu, a hkrati lahko ta nakazuje tudi politično krizo za vogalom.

Objavljeno
09. november 2018 06.10
Posodobljeno
09. november 2018 06.10
Če bo vsaka stranka izsiljevala in pogojevala za vsako zadevo, bo ta koalicija hitro končala svojo zgodbo. KARIKATURA: Marko Kočevar 
Medtem ko se predsednik vlade Marjan Šarec v Španiji ukvarja z mednarodnim strankarskim povezovanjem, se mu doma dogaja koalicija. Karl Erjavec tako ugotavlja, da je davek na nepremičnine v tem trenutku nepotreben mlinski kamen okoli vratu koalicije. Presenečen je, da se je razprava o tem sploh začela, saj ne gre za prioriteto te vlade, in hkrati že napoveduje predlog o zamrznitvi projekta uvajanja davka na nepremičnine.

To je politično všečna napoved ob bližnjih lokalnih volitvah in seveda tudi ob razburjenju obrtnikov in podjetnikov, ki so že izračunali, da bodo v povprečju za nepremičninski davek odšteli skoraj dvakrat več, kot so doslej plačali za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Prekaljeni politični maček pa je včeraj partnerjem dodal še en pogoj: če v proračunu ne bo zagotovljenega tudi denarja za izboljšanje statusa upokojencev, kar je poleg skrajševanja čakalnih dob v zdravstvu po njegovem ena ključnih zavez v koalicijskem sporazumu, Desus ne bo podprl ne predloga Levice o zvišanju minimalne plače, pod katerega so svoje podpise sicer že prispevali tudi koalicijski poslanci, pa tudi še kakšnega drugega predloga ne.

Iz SD in SMC so se takoj kritično odzvali: če bo vsaka stranka začela pogojevati vsako zadevo, bo ta koalicija hitro končala svojo zgodbo. Pred njo sta zdaj dva izjemna zalogaja: dogovor s sindikati javnega sektorja in rebalans proračuna za prihodnje leto. Temperaturo pa dodatno dvigujejo težave v Stranki Alenke Bratušek, ki se ubada z neprimernimi izjavami svojega ministra Marka Bandellija, saj je grozil enemu od županskih kandidatov v občini Komen.

Prava komedija zmešnjav. To je premieru, diplomiranemu igralcu, morda bližja tematika, ob kateri se opozicija lahko iz srca nasmeji, a hkrati tudi nakazuje politično krizo za vogalom.