NSi ne želi biti ovira koaliciji Marjana Šarca pri pogajanjih z Levico

NSi je petorček v prvem krogu iskanja mandatarja zavrnila.
Fotografija: V NSi se k pogajanjem očitno ne nameravajo vrniti. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
V NSi se k pogajanjem očitno ne nameravajo vrniti. FOTO: Aleš Černivec

Ljubljana – Nova Slovenija naj se do ponedeljka do 12. ure odloči, ali se bo vrnila na pogajanja, je po srečanju s predsedniki strank SD, SMC, Sab in Desus, na katerem so se pogovarjali o nadaljnjih korakih, povedal Marjan Šarec, predsednik stranke Lista Marjana Šarca (LMP).



Kot je pojasnil Šarec, so se za takšen sklep odločil zaradi doseženega napredka v vsebinskih pogajanjih z NSi. Ker so pogajanja s to stranko dala rezultate, se Šarcu zdi korektno, da NSi pove, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo ostaja opcija. »Če to ni, bomo iskali drugo opcijo,« je dejal Šarec.

Izvršni odbor NSi je prejšnji teden sprejel odločitev, da ne bo nadaljeval pogajanja s t. i. petorčkom strank pod vodstvom Šarca. Slovenija po tem, ko sta tako Janez Janša kot Šarec predsedniku države Borutu Pahorju sporočila, da nimata dovolj glasov, prvič v svoji zgodovini v prvem krogu ni dobila mandatarja za sestavo vlade.

Pahor je o tem v ponedeljek obvestil državni zbor, ki se bo s tem uradno seznanil v petek, ko bo začel teči drugi krog. Ker je NSi sprejela odločitev, da ne nadaljuje pogajanj le za prvi krog izbire mandatarja, je Šarec stranki zdaj dal čas, da se odloči, ali bo ali ne bo sodelovala v pogajanjih s petorčkom v drugem krogu.


Levico imajo za resno stranko


Kot morebitni pogajalski partner petorčka se omenja tudi Levica, ki pričakuje enake pogajalske pogoje, kot jih je imela NSi, a bo na vrsto, kot kaže, prišla šele, če bo NSi ponovno dala košarico Šarcu. Kot je poudaril predsednik LMŠ, imajo Levico za resno stranko. »Če bomo šli z njimi v pogovore, bodo to resni pogovori,« je dejal Šarec, ki se mu ne zdi pošteno, da bi se pogajali na dve strani hkrati. Z besedami, da z Levico ne želijo špekulirati, je zavrnil očitke o tem, da jo imajo za rezervno stranko.


Ne ve, kaj bi tehnični mandatar rešil


Glede možnosti manjšinske vlade je Šarec odgovoril le, da želijo v drugem krogu priti do vlade. Govoriti o tehničnem mandatarju pa se mu zdi trenutno deplasirano. »Bili smo na volitvah, vsak je dobil svojo količino glasov in odgovornosti,« je poudaril in dodal, da ne ve, kaj bi tehnični mandatar rešil.

Poleg Šarca pretendent za mandatarski položaj ostaja tudi Janša, ki sicer ni sprejel kandidature, je pa Pahorja obvestil, da bi večino za stabilno vlado lahko oblikoval v naslednjih tednih. Tudi ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu je Janša izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdi boljša možnost predčasne volitve.


Kaj pa pravi NSi? 


NSi ne želi biti ovira koaliciji Marjana Šarca pri pogajanjih z Levico, je v odzivu na ponudbo petih strank, naj do ponedeljka sporoči odločitev glede vrnitve k pogajanjem, na twitterju zapisal predsednik stranke Matej Tonin. Po zadnji seji izvršilnega odbora NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj, se okoliščine niso spremenile, je pojasnil.

V NSi se k pogajanjem očitno ne nameravajo vrniti. Tonin je namreč navedel, da se koalicijska pogajanja z Levico lahko začnejo takoj. »Tako bomo lahko v drugem krogu čim prej izvedeli, ali sta Šarčeva koalicija in Levica kompatibilni,« je dodal.

Komentarji: