Mesec po Šarčevem obisku: Prihodnji teden še ne bo podpisa sporazuma

Vodstvo Levice se je sestalo s premierom Marjanom Šarcem, Pahor pa je v predsedniški palači sprejel novoizvoljeno vlado.
Fotografija: Vodstvi strank sta se danes sestali v prostorih poslanske skupine Levica. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Vodstvi strank sta se danes sestali v prostorih poslanske skupine Levica. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Vodstvo stranke Levica se je danes sestalo s premierom Marjanom Šarcem. S prvim možem LMŠ so želeli razjasniti nekatera nerešena vprašanja, predvsem Šarčeve kadrovske poteze. 

Na srečanju, ki ga je Šarec zapustil brez izjav, so se po besedah prvega moža Levice pogovarjali o nezadovoljstvu Levice z izvajanjem sporazuma o sodelovanju ino tem, »kako naprej, če nas sploh še želijo«. Največ pozornosti so namenili imenovanju Črnčeca, saj izbira za Levico ostaja nesprejemljiva. 

Luka Mesec je izpostavil vprašanje NLB, davčni proračun in oborožitev dveh bataljonskih skupin za Nato. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Luka Mesec je izpostavil vprašanje NLB, davčni proračun in oborožitev dveh bataljonskih skupin za Nato. FOTO: Tomi Lombar/Delo


»Za podporo Šarcu za mandatarja smo se odločili zato, da na oblast ne bi prišla politika sovraštva in hujskaštva. Ta politika pa pri nas ni omejena zgolj na SDS, ampak jo utelešajo tudi ljudje, kot je Črnčec,« je po srečanju povedal Mesec. Na vprašanje, ali je mogoče zgladiti nesporazume, je odgovoril, da je poteza s Črnčecem gotovo vzbudila dvom o sodelovanju Levice z vladno peterico. »Zato nadaljujemo pogovore, da bomo videli, ali je možno zaupanje vzpostaviti,« je še dodal. 

V Levici so pretekle dni kritizirali predvsem Šarčevo izbiro imenovanja Damirja Črnčeca za državnega sekretarja za nacionalno varnost, Luka Mesec pa je opozarjal tudi na druga vsebinska vprašanja. Koordinator Levice je tako med drugim v sredo izpostavil vprašanje NLB, oborožitve dveh bataljonskih skupin za Nato in državni proračun. 

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Prvi mož Levice je pojasnil, da nekateri ministri in predstavniki strank peterice poskušajo razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma, češ da gre le za seznam lepih želja. V prihodnje želijo predvsem preprečiti presenečenja, kot je bilo imenovanje Črnčeca. Na vprašanje, ali so v Levici z današnjim pogovorom zadovoljni, je Mesec odgovoril, da je prezgodaj presojati o tem. Pogovori naj bi se nadaljevali prihodnji teden. 

Šarec je v sredo pred neformalnim vrhom voditeljev v Salzburgu napovedal, da se bodo pogovorili, tako kot se pogovarjajo že ves čas. Poleg tega je izrazil nestrinjanje z oceno, da se odnosi z Levico krhajo. 

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je v sredo ob očitkih Levice zatrdil, da v LMŠ parafiran dogovor jemljejo resno in bodo naredili vse, da razrešijo nerešena vprašanja. Golubović verjame, da bodo prihodnji teden podpisali sporazum. 

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Danes je drugače potekal tudi sprejem novoizvoljene vlade pri predsedniku republike. Borut Pahor je pred sprejemom v predsedniški palači na krajši pogovor sprejel predsednika vlade, nato pa je sledil nagovor prve manjšinske vlade v sestavi LMŠ, SD, SMC, Sab in Desus.

Svoji novoizvoljeni ekipi je Pahor zagotovil, da bo z njo sodeloval po najboljših močeh. Po njegovem mnenju je dolžnost predsednika republike, da iskreno in odkrito s predsednikom vlade in pristojnimi ministri tehta, katere odločitve so boljše za interese države in veliko večino ljudi. 



Kot najpomembnejšo točko srečanja je Pahor naslovil ugled naše države ter varnost navzven in navznoter. Varnost navznoter po njegovih besedah pomeni tudi krepitev demokracije, pravne in socialne države, navzven pa povezuje z dejstvom, da imamo v svetu čim več prijateljev. »Da imamo urejene odnose s sosedi, da smo aktiven član EU in zveze Nato, da rešujemo vsa vprašanja po mirni poti ter da imamo ugled v mednarodni skupnosti,« je poudaril Pahor. 

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Spomnil je tudi, da imamo prvič v zgodovini manjšinsko vlado, za njen uspeh pa sta ključna dialog vlade z opozicijo, socialnimi partnerji, predsednikom republike in dialog v družbi na splošno. »Ali se bomo pogovarjali ali ne, ali bomo vodili dialog ali ne, to je le naša odločitev. Jaz predlagam, da jo sprejmemo,« je pojasnil.

Premier Marjan Šarec se ne strinja z oceno, da se odnosi z Levico krhajo. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Premier Marjan Šarec se ne strinja z oceno, da se odnosi z Levico krhajo. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Šarec je predsednika republike spomnil, da so ministrstva v enem tednu od imenovanja vlade vzpostavila sistem delovanja. »Vlada ni zato, da ugaja, ampak zato, da deluje. Vsi v tej dvorani se moramo zavedati, tudi mediji, da smo vsi tukaj zato, da delamo v dobro Slovenije,« je poudaril premier in dodal, da to ni vlada ene ali šestih strank, temveč vlada Slovenije.

Šarec je prav tako spomnil, da drugi narodi izražajo državnost in ponos, pri nas pa tovrstnih lastnosti manjka. »Pri nas tega manjka, sram nas je izobesiti zastave, zdi se nam odveč praznovati državne praznike. Vendar moramo iskati razloge najprej pri sebi,« je poudaril ter dodal: »Druge popravljati nima smisla, vsak je dolžen spreminjati sebe. Če bo ta vlada znala tako delovati, je vseeno, ali ima 80 glasov ali je manjšinska.«

Predsednik republike Borut Pahor je danes priredil sprejem za novoizvoljeno vlado. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Predsednik republike Borut Pahor je danes priredil sprejem za novoizvoljeno vlado. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Preberite še:

Komentarji: