Vlada zaradi koronavirusa sprostila blagovne rezerve

Samo še vprašanje dni je, kdaj se bo prva okužba pojavila pri nas, pravi Marjan Šarec. Tudi policisti morajo pri mejnih kontrolah uporabljati varovalno opremo.

Objavljeno
27. februar 2020 12.08
Posodobljeno
27. februar 2020 21.01
Marjan Šarec FOTO: Leon Vidic/Delo
S. S., V. U., STA
S. S., V. U., STA
Na vladi so obravnavali poročilo ministrstva za zdravje o koronavirusu. Premier v odstopu Marjan Šarec je poudaril, da okužbe s koronavirusom pri nas (še) ni, bo pa prej ali slej, ker so ga zaznali že povsod okoli nas.

Poudaril je, da meje ostanejo odprte. Hrvaška po njegovih besedah že preverja, ali je kdo okužen. In sicer tako, da vprašajo voznike, od kod prihajajo, in nato odvzamejo bris. Posledično so nastale kolone na meji. Šarec je povedal, da zaradi tega ukrepa nastaja gospodarska škoda. Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni.

Daljši zastoj tovornih vozil ostaja na dolenjski avtocesti med Drnovim in Obrežjem proti Hrvaški. Dolg je bil tudi okoli deset kilometrov, zvečer je ostajal dolg še štiri.

Čakalna doba je tudi na mejnih prehodih Metlika in Gruškovje.


image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Opozoril je, da širjenje panike ne prispeva k reševanju problematike virusa. Škoda je lahko večja, kot pa je velika nevarnost okužbe z virusom, če bodo ljudje nenormalno kupovali zaloge ali pa dvigovali prihranke ter še dodatno prispevali k paniki med ljudmi. Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi. »A nismo še tam. Zato tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko,« je prepričan premier.»Razlogov za paniko ni. Situacija je resna, vendar bomo s širjenjem dezinformacij zadeve le še poslabšali, dolgoročno tudi škodili državi. Če se ustavi normalno življenje, so lahko posledice nepredstavljive.«

Ministrstvo za zdravje spremlja proces, iz ure v uro. Ko bo okužba pri nas, bodo javnost o tem obvestili in okužbo tudi ustrezno obravnavali. Po Šarčevih besedah so aktivirani vsi sistemi, ki morajo biti v takšnih primerih. Je pa koronavirus stvar stroke, in ne politike. 

Je pa potrdil, da je vlada zaradi koronavirusa sprostila blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo pripomočkov izvajalcem zdravstvenih storitev. Slovenija se bo tudi pridružila evropskemu javnemu naročilu za pripomočke. Vse države se soočajo s težavno nabavo, saj večina tega prihaja ravno iz Kitajske.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Vlada bo za preskrbo z varovalno opremo za obvladovanje epidemije koronavirusa iz državnih blagovnih rezerv sprostila opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Šarec je povzel tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, medsebojno si bodo izmenjevale podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevali na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici.

Franc Strle, specialist infektologije, o širjenju koronavirusa:
Vprašanje nekaj dni


Zdravstveni minister Aleš Šabeder je nadaljeval, da je samo še vprašanje dni, kdaj se bo prva okužba pojavila pri nas. Tudi on je poudaril, da vsi sistemi dobro delujejo in da ni vzrokov za preplah. »Čezmerno kopičenje zalog ni potrebno,« je izjavil. 

Bolnišnice so pripravljene na paciente. Prve vstopne točke so pripravljene na infekcijski kliniki v Ljubljani, v UKC Maribor in na Golniku. 

Tako Šarec kot minister za zdravje sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove niso bile obveščene o stanju in ukrepih. »Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti,« je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, »da nemudoma preneha sejati strah in paniko med prebivalstvo in stroko«.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Telefonske številke za informacije o koronavirusu


UKC Maribor

V UKC Maribor so vzpostavili telefonsko številko 031 653 929, ki bo dosegljiva vsaki dan od 07.00h do 22.00h. Telefonska številka je namenjena vprašanjem v zvezi boleznijo  covid 19.


UKC Ljubljana

Na številki lahko pokličete vsi, ki vas zanima, kako ukrepati in kako priti do pomoči. Zdravstveni dispečer vas bo nadalje usmeril, saj želimo preperečiti nepotreben vstop v urgenco in UKC Ljubljana.
01 522 45 40
01 522 45 41
Za ostala nujna stanja kot vedno pokličete 112.

Od včeraj od 15. ure do danes do 13. ure so v UKC Ljubljana prejeli 41 klicev. Ljudje so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih smiselen obisk osebnega zdravnika oziroma UKC Ljubljana. Zdravstveni dispečer jih je primerno informiral oziroma usmeril, s čimer preprečujemo nepotreben vstop v urgenco in UKC.
 
V sodelovanju z ZD Ljubljana smo na vhodu v urgetni center zagotovili zdravstveno osebje, ki ljudi pravilno usmerja ob morebitnem sumu na okužbo s koronavirusom na Infekcijsko kliniko, s čimer preprečujemo nepotreben vstop v urgenco in UKC. Zaradi posebnega režima je zaprtih več vhodov v stavbe UKC Ljubljana in se vsi - tako osebje kot obiskovalci - usmerjajo na glavne vstopne točke.  
 
Zaznana je bila povečana poraba zaščitnih mask (in deloma razkužil), predvsem na vstopnih točkah na oddelke in v posamezne stavbe bolnišnice, kjer je bila tovrstna oprema na voljo v večjih paketih.

Zaradi velikega števila respiratornih obolenj in omejevanja širjenja virusnih okužb UKC Ljubljana uveljavlja poseben režim dostopa v bolnišnico. Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. 

Zaradi povečanega števila respiratornih okužb in virusnih obolenj bomo na vseh oddelkih Porodnišnice Ljubljana od 26.02.2020 do preklica ukinili vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih. Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe je dovoljena, vendar izključno v času poroda. Na enoti za intezivno terapijo novorojencev do preklica ostaja dovoljen obisk zdravega očeta. Dovoljen je prihod partnerja ob odpustu pacientke in otroka domov. Na vse ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva.


image
Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Razkužila, rokavice in obrazne maske tudi za policiste


Tudi policisti morajo pri izvajanju nalog mejne kontrole obvezno uporabljati vso priporočeno osebno varovalno opremo, tudi v vseh postopkih z nezakonitimi migranti, so glede zaščite zaposlenih pred novim koronavirusom zapisali na notranjem ministrstvu. Kot piše STA, pripravljajo tudi obnovitvena usposabljanja o preprečevanju okužb in uporabi osebne varovalne opreme.

Strokovne službe ministrstva so že januarja sprejele preventivne in zaščitne ukrepe za zmanjšanje možnosti okužbe z virusom, ki jih redno dopolnjujejo in s katerimi so seznanjeni vsi zaposleni. Zaposlene, ki so pri opravljanju dela izpostavljeni možnosti okužbe z novim koronavirusom, so pozvali k spremljanju simptomov bolezni pri osebah v postopkih, izvajanju osnovnih higienskih ukrepov, uporabi osebne varovalne opreme oziroma zaščitnih sredstev in takojšnjemu zagotavljanju zdravniške pomoči obolelim osebam s simptomi.

Zaposleni na ministrstvu imajo ves čas na voljo zaščitna sredstva, kot so razkužila za roke, rokavice in obrazne maske, ki služijo za zaščito tudi pred drugimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim lahko izpostavljeni policisti. Lahko jih uporabijo, če ocenijo, da bi bila uporaba teh sredstev smiselna, so sporočili. Glede na predvideno povečano porabo zaščitnih sredstev so v postopku tudi dodatna naročila omenjenih sredstev.

Strokovne službe tudi redno izmenjujejo informacije s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugimi pristojnimi službami, ki jih po intranetu in elektronski pošti redno posredujejo vsem zaposlenim. »Vzporedno z razvojem dogodkov se bodo lahko spreminjala tudi priporočila pristojnih epidemioloških služb, ki jim bomo na ministrstvu z morebitnimi novimi ukrepi redno sledili,« so še napovedali.