Šarec tvitnil, da je zdrav, stanje v LMŠ zamaknilo interpelacijo Hojsa

Prvak LMŠ je po testiranju na covid-19 tvitnil: »Sem zdrav«. Interpelacija Hojsa bo predvidoma 18. septembra. Del Desusa notranjega ministra ne podpira.
Fotografija: Marjan Šarec je v torek glede interpelacije zoper ministra Aleša Hojsa tvitnil, da bodo poslanci v karanteni o njej glasovali na daljavo, kar omogoča poslovnik DZ. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je v torek glede interpelacije zoper ministra Aleša Hojsa tvitnil, da bodo poslanci v karanteni o njej glasovali na daljavo, kar omogoča poslovnik DZ. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Nekdanji premier, predsednik LMŠ in poslanec Marjan Šarec je včeraj sporočil, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni strokovni sodelavki njegove poslanske skupine, zato sta se še dva poslanca odločila za samoizolacijo. Ob tem je ponovil, da so že od torka v karanteni štirje poslanci LMŠ in osem strokovnih sodelavcev. Situacija v tej stranki je zdaj zamaknila tudi interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, napovedano za prihodnji ponedeljek.



Danes je Šarec na tviterju sporočil, da je opravil testiranje. »Pravkar sem dobil izvid testa za COVID 19. Sem zdrav,« je tvitnil. Še včeraj je opozarjal, da je poslanska skupina LMŠ močno okrnjena, saj je vključno z njim »operativnih« le pet poslancev.



Kot je včeraj poročala STA, so pri eni strokovni sodelavki poslanske skupine LMŠ okužbo z novim koronavirusom potrdili že v ponedeljek zvečer. Sledile so karantenske odločbe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za poslance Jerco Korče, Igorja Pečka, Andrejo Zabret in Jožeta Lenarta, poslanca Aljaž Kovačič in Edo Paulič pa sta prejela priporočila NIJZ o izvajanju zaščitnih ukrepov.
 

Interpelacija Hojsa predvidoma 18. septembra


Izredna seja, na kateri bo DZ odločal o delu in odgovornosti notranjega ministra Aleša Hojsa, bo predvidoma v petek, 18. septembra, so v kabinetu predsednika DZ potrdili po delovnem posvetu predsednika z vodji poslanskih skupin. O datumu seje bo sicer dokončno odločil kolegij predsednika v petek.

Vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič so se po pojavu primera okužbe s covidom-19 v DZ, po katerem je nekaj poslancev LMŠ v karanteni oz. samoizolaciji, posvetovali glede izvedbe izredne seje, na kateri bodo na zahtevo štirih opozicijskih strank odločali o delu in odgovornosti ministra Hojsa.

Izredna seja za interpelacijo je bila glede na predlog dnevnega reda kolegija DZ sprva predvidena za ponedeljek, 14. septembra, a so se zdaj dogovorili, da bo nekaj dni pozneje, da zagotovijo vse tehnične pogoje za sodelovanje poslancev na seji na daljavo.

Pričakovati je, da ga bo koalicija z izjemo nekaj poslancev Desusa podprla. Hojs se je namreč danes zaradi podpore na interpelaciji sestal s poslanci te stranke. Kot je povedal v izjavi novinarjem po seji vlade, ima podporo dela poslancev te stranke, dela pa ne.

Komentarji: