Šarec: Vedno ista zgodba … podcenjevanje do zadnjega atoma moči

Premier se na facebooku zagovarja pred ostrimi puščicami, ki prihajajo iz koalicijskih in opozicijskih vrst.

Objavljeno
18. julij 2019 08.40
Posodobljeno
18. julij 2019 10.52
Šarec: »Ravnam tako, kot menim, da je dobro za Slovenijo, ne za strankarske interese. Ravnam kot odgovoren predsednik vlade, ne kot predsednik LMŠ. Kandidata za komisarja ne bodo poslale v Bruselj stranke, temveč vlada, in v evropski komisiji bo kandidat iz Slovenije.« FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana – Pred današnjim odločanjem o slovenskem komisarskem kandidatu – premier Marjan Šarec je za to funkcijo izbral dolgoletnega diplomata Janeza Lenarčiča – se je premier oglasil z zapisom na facebooku, kjer je pokomentiral burne odzive znotraj koalicije.

Še zlasti v SD, kjer so stavili na svojo evropsko poslanko Tanjo Fajon, so bili včeraj neprijetno presenečeni nad izbranim imenom. Kritike so bile v premiera uperjene tako zaradi napačnega vodenja postopka izbora kot tudi zaradi tega, ker se s partnerji pri tem ni posvetoval.

»Res sem držal ime skrito do zadnjega, a izključno zaradi obrambe dostojanstva kandidata. Že tako je slišati zanj žaljive oznake in kritike. Pa ima bogato kariero. Je kdo od teh, ki se spotika ob izbor 'uradnika', ali sploh kdo iz Slovenije že zastopal predsedstvo EU v evropskem parlamentu? In odgovarjal na vprašanja poslancev? Se je kdo od njih kdaj pogajal z Rusijo, ZDA, Azerbajdžanom o opazovanju njihovih volitev? Je kdo od njih vodil mednarodno ustanovo s 160 zaposlenimi in 20 milijoni evrov letnega proračuna? Janez Lenarčič je to počel. Uspešno. Zdaj pa poslušamo o uradniku, ki ne zmore voditi? Vedno ista zgodba … podcenjevanje do zadnjega atoma moči,« je zapisal.»O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK itd.,« odgovarja kritikom.

Obenem dodaja, da je postopal pravično ter da ni predlagal kandidata svoje stranke LMŠ, čeprav bi ga lahko. Namesto tega se je odločil za povsem nestrankarskega kandidata. Spomnil je, da je pred petimi leti bila predlagana celo kandidatka, ki ob začetku izbora še niti ni bila v parlamentu, odhajajoča komisarka Violeta Bulc.

Predsednik vlade je svojo odločitev za enega kandidata kljub pobudi predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, naj države predlagajo ženskega in moškega kandidata, že včeraj utemeljil z besedami, da »vemo, kaj se dogaja z neizbranimi – rado se jih etiketira in označuje za poražence«. Poleg tega smo že doslej na tem mestu imeli žensko, je dodal.


Ker naj ministri iz vrst SD Lenarčiča ne bi podprli, v LMŠ poleg lastnih glasov potrebujejo še štiri od drugih koalicijskih partneric. Seja vlade, na kateri bodo predlog obravnavali, se je začela ob 10. uri.
 

Koalicijski partnerji še skrivnostni


V SMC, SAB in DeSUS pred današnjim srečanjem koalicije niso razkrili, ali bodo na seji vlade, če bodo o tem odločali, podprli Šarčevega kandidata.

Pred sejo so se sestala vodstva strank, ki so bila z izjavami skopa. Dejan Židan, predsednik SD, se je izjavi izognil, medtem ko je vodja poslancev stranke Matjaž Han dejal, da o podpori kandidatu ne bi rad razpravljal, saj so danes problematizirali le sam način izbiranja in spoštovanju koalicijskih partnerjev.

Maša Kociper, vodja poslancev SAB, je stališče podkrepila s tem, da je predsednica omenjene stranke za ime kandidata izvedela iz medijev. »To ni kandidat LMŠ, to je kandidat Slovenije. Če smo partnerji, je treba takšne odločitve sprejemati skupaj.« Medtem je minister iz njihovih vrst Iztok Purič ocenil, da je Lenarčič odlična izbira.

Na tviterju se je danes odzval tudi nekdanji minister, danes poslanec SAB Marko Bandelli:


Vodja poslancev Igor Zorčič je ocenil, da tudi če je premier imel dober namen ter se je skušal izogniti ponovitvi komisarske sage, to sago zdaj vseeno imamo.

Tudi za Franca Juršo, vodjo poslancev Desusa, je ključno vprašanje vodenje postopka. »Nobena koalicijska stranka z njim ni bila zadovoljna, saj ni bil demokratičen,« o strokovnosti kandidati pa niso spregovorili, je še dodal.