Šarec se je približal Pahorju

Barometer: SDS prva med strankami, premieru in vladi boljše ocene kot oktobra
Fotografija: Infografika: Delo
Odpri galerijo
Infografika: Delo

Ljubljana – Če bi bile volitve jutri, bi zanesljivo zmagala SDS, ki bi osvojila več glasov kot drugo- in tretjeuvrščeni stranki skupaj. Večji preobrat pa se je zgodil pri meritvah priljubljenosti politikov, kjer se je predsednik vlade Marjan Šarec zavihtel na drugo mesto.

SDS ima v zadnjem mesecu sicer za 0,3 odstotne točke slabši rezultat kot oktobra, a je še vedno zelo trdno v vodstvu in daleč pred preostalimi strankami. Nasprotovanje SDS, da bi bila Slovenija med državami, ki bodo z aklamacijo sprejele marakeško deklaracijo, in predlog, da bi se o tem volivci izrekali na posvetovalnem referendumu, se na njihovem rezultatu tako rekoč ne pozna.

Barometer november stranke Infografika: Delo
Barometer november stranke Infografika: Delo


Med vladnimi strankami se je najbolje odrezala SD, ki je bila nekako najmanj opazna pri različnih razprtijah, ki so v zadnjih tednih okupirale koalicijo. Stranki Alenke Bratušek, katere predsednica je bila v zadnjih tednih kar precej pred mikrofoni, in to zaradi različnih tem, vse te razprave, po izidu sodeč, niso koristile. Ne trditve, kako bo za Slovenijo drugi tir cenejši, če ne bodo sodelovali Madžari, ne odziv ob Šarčevi zahtevi po odhodu ministra za evropske zadeve in kohezijo Marka Bandellija, niti »bitka za upokojence«, kjer so v negotovost postavljali obstoj koalicije. Med kar petimi strankami, ki so dosegle med 3,2 in 3,8 odstotka podpore, so se znašli na zadnjem mestu, s pol odstotne točke manj kot oktobra. Desus je sicer za zgolj 0,2 odstotka boljši, a je dosegel 1,2 odstotne točke več kot pred enim mesecem.

Po uvrstitvi je ta mesec največji skok uspel dvema strankama – Jelinčičevi SNS, ki je tokrat za Levico in NSi na petem mestu, in to skupaj z zunajparlamentarno SLS, ki se ji je, najbrž zaradi vpliva lokalnih volitev prejšnjo nedeljo, podpora v zadnjem mesecu tako rekoč podvojila. SLS, ki ji junija že drugič zapored ni uspelo preseči parlamentarnega praga, je v prvem krogu dobila največ županov med tistimi, ki so jih kandidirale politične stranke, in sicer 23. 

V anketi, ki jo je Mediana izvedla na vzorcu 714 ljudi med 13. in 22. novembrom, se je največja sprememba, v primerjavi z mesecem prej, zgodila na lestvici priljubljenosti politikov. 

Barometer priljubljenost politikov november Infografika: Delo
Barometer priljubljenost politikov november Infografika: Delo


Tudi v novembru 2018 ostaja najbolj priljubljen politik predsednik republike Borut Pahor. Precejšen skok je uspel predsedniku vlade Marjanu Šarcu -  prehitel je evropsko komisarko Violeto Bulc ter poslanko Tanjo Fajon, ki se že kar tradicionalno izmenjujeta na drugem in tretjem mestu - pri čemer gre sklepati, da anketirani večinoma odobravajo njegove odzive tako pri zapletih okrog sprejemanja zakona o izvrševanju proračuna kot pri zahtevi, da Bandelli prevzame odgovornost po neprimernem komuniciranju in debatah okrog drugega tira. Sodelujoči v barometru so višje kot v oktobru ocenili tudi delo vlade in državnega zbora.

V prvo peterico Barometra priljubljenosti se je uvrstil še poslanec SDS Anže Logar, ki mu je na volitvah za ljubljanskega župana uspelo prepričati slabih trideset odstotkov volivcev. Dobil je več kot katerikoli tekmec Zorana Jankovića doslej, kar pa vseeno ni bilo dovolj za drugi krog. Jankovića so anketirani postavili na sedmo mesto in je politik, ki je v primerjavi z oktobrom doživel največji skok navzgor.

Delo vlade in parlamenta november Infografika: Delo
Delo vlade in parlamenta november Infografika: Delo


Zanimivo je, da se Šarčeva priljubljenost ne odraža v ratingu njegove stranke LMŠ. Ta je znova zdrsnila na tretje mesto in izgubila skoraj dve odstotni točki podpore, prav toliko pa je pridobila SD, ki je znova druga.

Tudi pri SLS pa se trend stranke ne kaže v uvrstitvi predsednika – Marjan Podobnik je politik, ki mu je ocena najbolj padla.

 

Preberite še:

Komentarji: