Šarec se je srečal še z Erjavcem. Jurša kritičen do predsednika DeSUS

V SDS, zmagovalki nedeljskih volitev, ostajajo brez komentarjev in pojasnil o povolilnih aktivnostih.
Objavljeno
08. junij 2018 14.44
Posodobljeno
08. junij 2018 19.25
Se bo Karlu Erjavcu »zgodila stranka«? FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA, M. K.
STA, M. K.
Ljubljana - Predsednik LMŠ Marjan Šarec nadaljuje povolilne pogovore za koalicijo prihodnosti, danes se je sestal še s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem. Srečanje z Erjavcem je označil za konstruktiven pogovor o možnosti sestave vlade.

Franc Jurša, vodja poslanske skupine DeSUS, je bil kritičen do predsednika svoje stranke Erjavca. »Vodstvo in predsednik stranke se morajo sami pri sebi odločiti, kako bodo ravnali. Ker sega zahodna demokracija tudi v Slovenijo bi kazalo, da predsednik ponudi odstop organom stranke, ti pa naj se odločijo o tem. V vsakem primeru moramo začeti  obnovo in ureditev stranke,« je za Planet TV povedal Jurša. »V vsakem primeru bi ponudil odstop,« je na vprašanje, ali bi na Erjavčevem mestu odgoovril Jurša, ki je paktiranje Erjavca z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pred volitvami označil za napako.


Šarec, ki se je s svojo LMŠ na nedeljskih volitvah s 13 poslanskimi mandati uvrstil na drugo mesto, je v četrtek popoldne vsem novoizvoljenim parlamentarnim strankam poslal povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju, ki vsebuje izhodišča z nekaj ključnimi točkami, pri katerih bi se lahko poenotili v koaliciji za prihodnost. O pripravljenosti strank na tako koalicijo se je Šarec v minulih dneh že pogovarjal z Mirom Cerarjem, Alenko Bratušek in Dejanom Židanom.

Šarec sicer ne skriva namere, da bi morda še pred formalnimi pogovori pri Pahorju dorekli vsaj obris morebitne koalicije.


Tudi s predstavniki Levice, kjer sicer pripravljajo svoja programska izhodišča za pogajanja, so se dogovorili za srečanje s Šarcem, ki bo v prihodnjih tednih. Da se pogovarjajo tako z eno kot z drugo stranjo, pa je pojasnil tudi predsednik NSi Matej Tonin. V SNS se bodo po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča do Šarčevega pisma opredelili naslednji teden.

image
Marjan Šarec na volilno nedeljo. FOTO: Leon Vidic


Šarec sicer pisma ni poslal zmagovalki nedeljskih volitev SDS. Je pa predsednik SDS Janez Janša Šarčevo pismo z izhodišči objavil na Twitterju in ob njem pripisal: »Tole je 'program'? Resno? Ali se kdo norčuje iz Marjana Šarca?«V SDS sicer svojih povolilnih aktivnosti ne pojasnjujejo, Janša pa je po četrtkovem neformalnem srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnil, da bodo njegovo vabilo s programskimi izhodišči, če mu bo formalno podeljen mandat za sestavo vlado, prejeli vsi. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, pa Janša ne bo sprejel mandata, sta se dogovorila s Pahorjem. Po Janševih ocenah namreč nima smisla zavlačevati z neko proceduro, če se izkaže, da ima nekdo drug večino za sestavo vlade.