Šarenke za »boljši« začetek sezone

Vlaganje rib v ribolovne vode Posočju zagotavlja stabilno ribjo populacijo, vlaganje za podporo športnemu ribolovu pa turistični obisk.

Objavljeno
31. marec 2015 01.42
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Ribiška družina Tolmin po naravni drsti v vode vlaga še 253.000 iker soške postrvi iz vališča. »Vlaganja zgodnjih razvojnih oblik so vedno uspešnejša. Ribo je treba čim prej spustiti v okolje, kjer bo živela. Mi to počnemo že z ikrami z očmi. Tukaj je tudi strošek vlaganja najmanjši. Koliko rib bo preživelo, je zelo odvisno od razmer v naravi. Za nas je pomembno, da se vložene ribe tudi uspešno razmnožujejo, ne samo da zrastejo do določene velikosti,« pravi vodja ribogojske službe v družini Dušan Jesenšek.

Vlaganje mladic in večjih primerkov soške postrvi in lipana, predvsem približno desetih ton ameriške postrvi (šarenke) ima hiter učinek na športni ribolov. »To je bolj zato, da je že začetek sezone bolj atraktiven. Vložili smo tono, do konca sezone se bomo približali desetim. Ribe še kupujemo, a kmalu bomo vzrejali svoje. Poudarek bo predvsem na avtohtonih vrstah,« pravi Jesenšek. Junija bo zgrajena 2,3 milijona evrov vredna nova ribogojnica na Tolminki.

Tolminci veliko stavijo na športni ribolov. V pretekli sezoni so z njim zaslužili 285.000 evrov, še 210.000 s prodajo rib iz sedanje ribogojnice. Z novo ribogojnico, največjim projektom družine, bodo še povečali lastno prodajo. Za nameček bosta soška postrv in lipan na voljo tudi restavracijam.

Dobra promocija, dober izkupiček

Precej optimistični so pred novo sezono tudi v Idriji. Lani so z močno promocijo imeli 40 odstotkov boljši obisk turističnih ribičev kot leta 2013. Prodaja se jim je ustavila pri 1500 ribolovnih dnevih, v prihodnjih letih bi jo lahko povečali še za tisoč. V gojitvene potoke so spustili 400.000 mladic soške postrvi oziroma marmorirane postrvi tipa zgornja Idrijca in tri tone šarenke za športni ribolov. »Predvsem v delih reke, kjer je odlov dovoljen. Toda najmanj 95 odstotkov ribičev lovi po načelu ujemi in spusti,« pravi predsednik idrijske RD Zoran Babič: »Še vedno pa se zanašamo na naravno drst, ki je daleč najbolj uspešen način repopulacije.«

Približno tisoč ribolovnih dni so lani prodali v kobariškem delu zavoda za ribištvo, za spoznanje več kot leta 2013. V del zgornje Soče in Lepenico ter Koritnico bodo vložili tono šarenke, približno 15.000 mladic in nekaj sto večjih rib. »S tem je učinek na kakovost ribolova takojšen,« je zadovoljen Blaž Zidarič.

Reke polne rib pa so zanimive tudi za krivolovce. Ribiški čuvaji nimajo pristojnosti kaznovanja, zato kršitelje prijavijo inšpekciji. Kazen za ribolov brez dovolilnice je 250 evrov in odvzem opreme. Precej dražji je uplen soških postrvi v vodah tolminske družine. »Za tri ali štiri večje ribe je lahko kazen tudi tisoč evrov ali več. Ampak to je še vedno premalo glede na trud in denar, ki ga vložimo v to,« pravi vodja čuvajske službe Robert Svetičič.