V SDS glede svoje odločitve še naprej skrivnostni

Po prvih posvetovanjih pri predsedniku republike podpora še nejasna. Najbolje v kombinatoriki za položaj varuha človekovih pravic kaže Petru Svetini in Roku Svetliču.
Fotografija: Dosedanji varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Dosedanji varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Tudi po posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec še ni hotel sporočiti odločitve poslanske skupine glede podpore kandidatu oziroma kandidatom za varuha človekovih pravic. »Obstajajo tri imena, za katera se lahko opredelimo v nadaljevanju. Končno odločitev pa bomo sprejeli na poslanski skupini v okviru organov stranke, ko bodo v državni zbor posredovani predlogi predsednika republike,« je povedal Krivec in v nadaljevanju pojasnil, da v SDS glede kriterijev ostajajo na enakem stališču kot pri drugih imenovanjih, torej da kandidat v preteklosti ni bil vpleten v kakršnakoli dejanja, ki bi mu izpodbijala kredibilnost.

Na vprašanje, ali sta bila specialni pedagog in socialni podjetnik Peter Svetina ter pravnik in filozof Rok Svetlič, ki sta bila pred uradnimi posveti najbliže koalicijskim poslanskim skupinam, vpletena v tovrstna dejanja, je Krivec odgovoril, da tega še niso preverjali in da bodo to storili, ko bo predlog kandidature posredovan v državni zbor. Tudi na vprašanje, ali je zanje sprejemljiv Peter Svetina, ki ga podpira večina koalicijskih skupin, je Krivec odgovoril: »Lahko, bomo videli v nadaljevanju.«

Čeprav so v največji koalicijski stranki LMŠ še včeraj pojasnjevali, da so pripravljeni podpreti tako Svetino kot Svetliča, je vodja poslanske skupine Brane Golubović po posvetu povedal, da so se po dodatnih posvetovanjih znotraj poslanske skupine odločili, da je njihov edini kandidat Svetina. Ali so, če bi predsednik republike v imenovanje vendarle predlagal Svetliča, pripravljeni podpreti tudi njega, pa je Golubović odgovoril, da bo o tem odločala poslanska skupina. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je pojasnil, da so opravili razgovore z vsemi kandidati in poslanska skupina je ocenila, da so se odločili za dva, in sicer za Svetino in Svetliča. Podobno je povedal tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. Svetino podpira tudi NSi, po besedah vodje poslanske skupine Jožefa Horvata pa bi v primeru, da bi predsednik republike v imenovanje predlagal Svetliča, o njegovi podpori še premislili.

Levica pa je po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca soglasno sprejela sklep o podpori nekdanje ustavne sodnice Jadranke Sovdat. Pogledi Svetliča se Levici zdijo »posebni, preveč konzervativni« in ga gotovo ne bodo podprli, v primeru, da bi predsednik v imenovanje predlagal Svetino, pa bodo prosili še »za kakšen pogovor z njim«.

Ob morebitni podpori koalicije, NSi in Levice se socialnemu podjetniku nasmiha 59 poslanskih glasov, kar pa je še vedno en poslanski glas premalo za izvolitev. Ključnih bo torej 25 poslanskih glasov SDS, ki bi lahko tudi Svetliču ob podpori štirih koalicijskih strank in NSi omogočila izvolitev.

Preberite še:

Komentarji: