SDS vložila tožbo proti Šarcu

Po njihovem mnenju so bile nekatere izjave odhajajočega predsednika vlade neresnične in žaljive.

Objavljeno
11. marec 2020 12.05
Posodobljeno
11. marec 2020 15.18
Danes je Marjan Šarec na facebooku objavil fotografijo prve strani tožbe. FOTO: Leon Vidic/Delo
STA
STA
SDS je prek odvetnika Francija Matoza vložila tožbo proti odhajajočemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu zaradi nekaterih po njihovem mnenju neresničnih in žaljivih izjav. »Medtem ko se večina ukvarja s tem, kako zajeziti koronavirus, drugi tožijo,« je vložitev tožbe na facebooku komentiral Šarec.

V SDS so že sredi februarja prek odvetnika Matoza zahtevali preklic nekaterih Šarčevih izjav, v nasprotnem primeru pa mu zagrozili s tožbo in zahtevo za odškodnino. SDS je zmotila Šarčeva izjava, predvajana na Televiziji Slovenija konec januarja. Šarec je tedaj o SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja »metode, kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi to, da se financira iz Madžarske.«V SDS so prepričani, da je s to izjavo posegel v ugled in dobro ime stranke. Po Matozovem prepričanju gre za nepoštene in neresnične navedbe z izrazito negativno in objektivno žaljivo konotacijo, ki SDS »neupravičeno diskvalificirajo v javnosti in jo prikazujejo v izrazito negativni luči«. »Da ste izjave podali z namenom žalitve, pa izhaja iz dejstva, da vam je dobro znano, da je financiranje političnih strank po 21. členu zakona o političnih strankah nezakonito in da se SDS ni financirala iz tujine,« je zapisal.

»Prijazno pismo«, kakor je označil Matozov dopis, je na facebooku tedaj objavil Šarec in dodal: »Pravi, da sem nedostojno govoril o stranki in da bom prejel tožbeni zahtevek, če se ne opravičim. No, se opravičujem, če sem izrazil svoje mnenje, ki ni osamljeno. Ne nazadnje (še) živimo v svobodni državi.«

Danes pa je Šarec na facebooku objavil fotografijo prve strani tožbe, vložene na Okrajno sodišče v Kamniku, iz katere je razvidno, da SDS od njega zahteva preklic izjav in denarno odškodnino. »Medtem ko se večina ukvarja s tem, kako zajeziti koronavirus, drugi tožijo. Zvečer me je pričakala kuverta. Pestro,« je pri tem zapisal odhajajoči premier.