Erjavec poražen in napoveduje odstop kot minister, Pivčeva prepričljivo slavi

Na volilnem kongresu stranke so po dolgotrajnem štetju glasov naznanili, da bo stranko po novem vodila Aleksandra Pivec. Dobila je 143 glasov in ne 145, kot so sprva razglaslili, dosedanji predsednik le 80. Karl Erjavec pa je ob tem napovedal, da bo odstopil kot obrambni minister.
Fotografija: Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Borut Stražišar je prepričal osem delegatov. Foto Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Borut Stražišar je prepričal osem delegatov. Foto Leon Vidic/delo

Karl Erjavec, ki je pričakoval zmago, je po porazu v kratkem nagovoru povedal, da ostaja član stranke Desusa, a da bo odstopil kot obrambni minister. Na vprašanje kdaj, je napovedal, da še ne vem, ampak bo to zelo hitro. »Življenje teče dalje, bilo pa je 15 let napornega dela, veliko izzivov, veliko je bilo treba pretrpeti, ampak delal sem po svoji vesti in veliko je bilo treba pretrpeti, da bi čim bolj uresničil cilje stranke. Mogoče je prišel čas za novo generacijo in želim jim vse dobro,« je povedal v krajši izjavi vidno razočaran. Zatem je zapustil kongres.

Novoizvoljena predsednica Aleksandra Pivec pa je dejala, da pričakuje, da se bosta z Erjavcem še pogovorila. Če pa z odstopom misli resno, je napovedala, da se bo pogovorila s predsednikom vlade tudi o tem, ali ostajajo pri obrambnem resorju. V svojem nagovoru je med drugim izpostavila željo, da bi Desus v prihodnje prevzel ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Aleksandra Pivec, nova predsednica Desus, si želi pogovora z dosedanjim predsednikom Erjavcem. Foto Leon Vidic/delo
Aleksandra Pivec, nova predsednica Desus, si želi pogovora z dosedanjim predsednikom Erjavcem. Foto Leon Vidic/delo
Njena izvolitev je, kot je povedala takoj po izvolitvi, prelomen trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij. Dejala je še, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih. »Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas,« je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je novi predsednici že izrekel »iskrene čestitke za prepričljivo zmago«. Na Twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji. »Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil,« je dodal. Čestitali so ji tudi vsi preostali koalicijski prvaki.


 

Erjavcu se je Pivčeva zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Foto Leon Vidic/delo
Erjavcu se je Pivčeva zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Foto Leon Vidic/delo
Oba tabora računala na zmago, prvo glasovanje ni pokazalo pravega razmerja moči


Kot so pokazali končni rezultati tajnega rezultati, prvo javno glasovanje ni postreglo s pravim razmerjem sil znotraj stranke Desus. Na predlog tabora Aleksandre Pivec, da glasovanje o novem predsedniku nadzoruje notar, namreč ni bilo zadostnega pozitivnega odziva. Predlog je namreč podprlo le 97 delegatov, 118 delegatov pa je bilo proti. To glasovanje je bilo javno. Navzočnost notarja naj bi bila stroškovno neupravičena in nepotrebna, so ocenili pristaši Karla Erjavca. Ta ob prihodu na kongres ni želel dati izjave. Rekel je le, da računa na zmago.

Erjavec je predlagal, da štetje glasov delegatov za predsednika spremljajo kar vsi trije kandidati sami ter izjavil, da ga žalosti predlog o navzočnosti notarja. »To kaže veliko nezaupanje in me žalosti. Če bi kaj takšnega sprejeli, bi se to zgodilo prvič na kakšnem strankarskem kongresu«. Njegovega predloga niso podprli, pač pa so se odločili, da bodo razširili volilno komisijo s pet na deset članov. Tudi v zakulisju kongresa se o razmerju sil med taboroma favoritov za novega predsednika le ugiba, saj je glasovanje o novem predsedniku tajno in bi se lahko nekateri delegati tudi premislili.



Aleksandra Pivec in Borut Stražišar bosta končni rezultat razmerja moči spoznala po končnem glasovanju pozno popoldne. FOTO: Leon Vidic
Aleksandra Pivec in Borut Stražišar bosta končni rezultat razmerja moči spoznala po končnem glasovanju pozno popoldne. FOTO: Leon Vidic


Neuradne ocene so pred tem napovedovale, da bo izid tesen. Na kongresu ima pravico odločati 238 delegatov – neuradno naj bi bilo prisotnih 232 delegatov –, od tega naj bi jih bilo po ocenah Erjavčevega kroga okoli 130 naklonjenih dosedanjemu predsedniku, ki krmila Desusa iz svojih rok ni izpustil kar petnajst let. Le še prvak SNS Zmago Jelinčič (stranko vodi od leta 1991) in prvak SDS Janez Janša (na čelu stranke je od leta 1993) sta v slovenski politiki takšna dolgoprogaša.

»Želimo si, da bi kongres potekal v demokratičnem duhu, brez podtikanj in da se bo dosledno spoštovalo statut ter da ne bi bilo nobenega dvoma v volilni izid«. Takšni so komentarji iz tabora pristašev Pivčeve, ki so upali na zmago.

So pa izglasovali predlog, da je predsednik stranke izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. V primeru, da nihče v prvem krogu ne dobi več kot 50 odstotkov podpore, se kandidata z največ glasovi pomerita v drugem krogu. S tem bi se lahko nekoliko povečala možnost zmage izzivalke, saj bi ji lahko zagotovili del glasov, ki jih bo v prvem krogu dobil tretji kandidat za novega predsednika Desusa Borut Stražišar.



Prihod Karla Erjavca in Aleksandre Pivec na volilni kongres stranke Desus:




 

Kako naprej?


Po kongresu Desusa je sicer pričakovati tudi vrh koalicije, na katerem se bodo strankarski prvaki pogovorili, kako naprej.

Karl Erjavec, ki se je v svoji dolgoletni politični karieri uspešno ubranil marsikatere afere, od arbitražnega fiaska s prisluhi nedovoljenih pogovorov med nekdanjo vodjo arbitražne ekipe Simono Drenik in slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ovadbe zaradi Patrie, uspešno je prestal dve interpelaciji, je napovedal, da se bo po soboti odkrito pogovoril s predsednikom vlade. Pogovor je napovedal tudi Marjan Šarec.

Na kongresu odloča 238 delegatov. FOTO: Leon Vidic
Na kongresu odloča 238 delegatov. FOTO: Leon Vidic


V koalicijskih krogih je slišati, da se minister za obrambo boji svoje morebitne tretje interpelacije, čeprav se po drugi strani tudi marsikdo sprašuje, kakšen račun za kritike, ki jih je bil iz premierjevih ust deležen pred volilnim kongresom stranke, predvsem zaradi umika šestih vojakov iz iraškega Erbila, bo izstavil Šarčevi koaliciji. Spet drugi ocenjujejo, da si razen pikrih pripomb, ker pač nima alternative, v primeru zmage in obstanka na obeh funkcijah, dejansko ne more privoščiti. 

Šarec, ki vsaj uradno ni želel komentirati predkongresnega vrenja Desusa ter poudarjal, da je v svojih kritikah na račun Erjavca ocenjeval le delo na posameznih resorjih, napoveduje tudi pogovor s Pivčevo, ki se ne more otresti očitkov na račun svojih postranskih zaslužkov. Funkcijo kmetijske ministrice pa po njegovih besedah opravlja dobro. 
 

Obmetavanja obeh strani


Aleksandra Pivec, članica stranke od leta 2017, se je odzvala na očitke prvaka Desusa in zatrdila, da ne misli ugrabiti stranke pač pa bi jo rada ohranila, ji dala novo energijo, da zraste in (p)ostane pomembne igralec v slovenskem političnem prostoru.

»Če bi odločalo članstvo, Erjavec ne bi bil več predsednik, a odločajo delegati in pri izbirah nekaterih, je bila kuhinja,« naj je dejal eden od kritikov dosedanjega predsednika. Nekateri lokalni odbori, na primer piranski, napovedujejo celo samorazpustitev, če sprememb na vrhu stranke ne bo. Slišati je tudi, da je stranka zaradi nestrinjanja z Erjavčevim načinom vodenja v zadnjih letih izgubila veliko članov. Če bo sprememba na vrhu, naj bi se bili številni pripravljeni reaktivirati. Osip med članstvom naj bi bil ogromen, nekateri vodje lokalnih odborov celo trdijo, da so nekateri člani napovedali, da bodo članarino stranki plačali šele, ko bodo videli kdo bo predsednik.

Komentarji: