Erjavec poražen in napoveduje odstop kot minister, Pivčeva prepričljivo slavi

Na volilnem kongresu stranke so po dolgotrajnem štetju glasov naznanili, da bo stranko po novem vodila Aleksandra Pivec. Dobila je 143 glasov in ne 145, kot so sprva razglaslili, dosedanji predsednik le 80. Karl Erjavec pa je ob tem napovedal, da bo odstopil kot obrambni minister.

Objavljeno
18. januar 2020 06.00
Posodobljeno
19. januar 2020 00.23
Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Borut Stražišar je prepričal osem delegatov. Foto Leon Vidic/delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
Suzana Kos, Barbara Eržen
Karl Erjavec, ki je pričakoval zmago, je po porazu v kratkem nagovoru povedal, da ostaja član stranke Desusa, a da bo odstopil kot obrambni minister. Na vprašanje kdaj, je napovedal, da še ne vem, ampak bo to zelo hitro. »Življenje teče dalje, bilo pa je 15 let napornega dela, veliko izzivov, veliko je bilo treba pretrpeti, ampak delal sem po svoji vesti in veliko je bilo treba pretrpeti, da bi čim bolj uresničil cilje stranke. Mogoče je prišel čas za novo generacijo in želim jim vse dobro,« je povedal v krajši izjavi vidno razočaran. Zatem je zapustil kongres.

Novoizvoljena predsednica Aleksandra Pivec pa je dejala, da pričakuje, da se bosta z Erjavcem še pogovorila. Če pa z odstopom misli resno, je napovedala, da se bo pogovorila s predsednikom vlade tudi o tem, ali ostajajo pri obrambnem resorju. V svojem nagovoru je med drugim izpostavila željo, da bi Desus v prihodnje prevzel ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

image
Aleksandra Pivec, nova predsednica Desus, si želi pogovora z dosedanjim predsednikom Erjavcem. Foto Leon Vidic/delo
Njena izvolitev je, kot je povedala takoj po izvolitvi, prelomen trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij. Dejala je še, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih. »Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas,« je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je novi predsednici že izrekel »iskrene čestitke za prepričljivo zmago«. Na Twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji. »Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil,« je dodal. Čestitali so ji tudi vsi preostali koalicijski prvaki.

Poslanci zagotavljajo, da razkola ni

Nova predsednica je izpostavila, da upa, da bo s poslansko skupino tvorno sodelovala in misli, da razkola ne bo, čeprav je trojica med njimi pred kongresom javno podprla Erjavca. Tudi poslanci – kongresa se ni udeležil Robert Polnar – so v svojih izjavah poudarjali enotnost. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je kongres sicer zapustil takoj po koncu, a je pred tem v izjvah navajal, da Desus ostaja enoten. Poslanec Ivan Hršak pa je izpostavil, da bodo od ponedeljka naprej delali naprej v dobro Desusa in Slovenije. »Desus je demokratična stranka, morda smo se odločili eden za enega in drugi za drugega, a mi spoštujemo odločitev kongresa in delamo v dobro ljudi,« je navedel še Hršak. Tudi poslanec Branko Simonovič je dejal, da misli, da se Desus ne bo razdelil na dva dela.

»V poslanski skupini nismo niti razmišljali, da bi šli narazen,« pa je dejal poslanec Jurij Lep, ki je ob tem pozdravil spremembe, saj te prinašajo novo energijo in novo moč.

 

image
Erjavcu se je Pivčeva zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Foto Leon Vidic/delo
Oba tabora računala na zmago, prvo glasovanje ni pokazalo pravega razmerja moči


Kot so pokazali končni rezultati tajnega rezultati, prvo javno glasovanje ni postreglo s pravim razmerjem sil znotraj stranke Desus. Na predlog tabora Aleksandre Pivec, da glasovanje o novem predsedniku nadzoruje notar, namreč ni bilo zadostnega pozitivnega odziva. Predlog je namreč podprlo le 97 delegatov, 118 delegatov pa je bilo proti. To glasovanje je bilo javno. Navzočnost notarja naj bi bila stroškovno neupravičena in nepotrebna, so ocenili pristaši Karla Erjavca. Ta ob prihodu na kongres ni želel dati izjave. Rekel je le, da računa na zmago.

Erjavec je predlagal, da štetje glasov delegatov za predsednika spremljajo kar vsi trije kandidati sami ter izjavil, da ga žalosti predlog o navzočnosti notarja. »To kaže veliko nezaupanje in me žalosti. Če bi kaj takšnega sprejeli, bi se to zgodilo prvič na kakšnem strankarskem kongresu«. Njegovega predloga niso podprli, pač pa so se odločili, da bodo razširili volilno komisijo s pet na deset članov. Tudi v zakulisju kongresa se o razmerju sil med taboroma favoritov za novega predsednika le ugiba, saj je glasovanje o novem predsedniku tajno in bi se lahko nekateri delegati tudi premislili.image
Aleksandra Pivec in Borut Stražišar bosta končni rezultat razmerja moči spoznala po končnem glasovanju pozno popoldne. FOTO: Leon Vidic


Neuradne ocene so pred tem napovedovale, da bo izid tesen. Na kongresu ima pravico odločati 238 delegatov – neuradno naj bi bilo prisotnih 232 delegatov –, od tega naj bi jih bilo po ocenah Erjavčevega kroga okoli 130 naklonjenih dosedanjemu predsedniku, ki krmila Desusa iz svojih rok ni izpustil kar petnajst let. Le še prvak SNS Zmago Jelinčič (stranko vodi od leta 1991) in prvak SDS Janez Janša (na čelu stranke je od leta 1993) sta v slovenski politiki takšna dolgoprogaša.

»Želimo si, da bi kongres potekal v demokratičnem duhu, brez podtikanj in da se bo dosledno spoštovalo statut ter da ne bi bilo nobenega dvoma v volilni izid«. Takšni so komentarji iz tabora pristašev Pivčeve, ki so upali na zmago.

So pa izglasovali predlog, da je predsednik stranke izvoljen, če zanj glasuje več kot 50 odstotkov prisotnih delegatov. V primeru, da nihče v prvem krogu ne dobi več kot 50 odstotkov podpore, se kandidata z največ glasovi pomerita v drugem krogu. S tem bi se lahko nekoliko povečala možnost zmage izzivalke, saj bi ji lahko zagotovili del glasov, ki jih bo v prvem krogu dobil tretji kandidat za novega predsednika Desusa Borut Stražišar.

Prvič demokratične volitve predsednika
»Končno. Volitve predsednika bodo prvič demokratične,« komentirajo v taboru Aleksandre Pivec odločitev, da bodo volitve predsednika stranke potekale v dveh krogih ali več, če nihče od kandidatov v prvem krogu ne bo dobil več kot 50 odstotkov glasov delegatov. Če v prvem krogu torej nihče ne bo dobil več kot polovico od 238 glasov delegatov, bodo v drugem krogu izbirali med dvema kandidatoma za predsednika, ki bosta v prvem krogu dobila največ glasov. Če bi bil izid tega glasovanja neodločen, se bodo volitve ponovile. 


Prihod Karla Erjavca in Aleksandre Pivec na volilni kongres stranke Desus:Aleksandra Pivec za bolj vključujoč način vodenja

Aleksandra Pivec, za katero je bilo sprva predvideno, da bo predstavila zadnja, je kot prva pred zbranimi povedala, da se je predvolilno kampanjo trudila voditi pošteno, brez obtoževanj, zato je žalostna in razočarana, če je kdo razumel, da njeni nameni niso dobri. »To ni v moji naravi,« je izpostavila in uvodoma naslovila tudi očitke glede njenega pri projektu SRIPT. Navedla je, da je bilo že večkrat pojasnjeno, da očitki revizije gospodarskega ministrstva letijo na turistično zbornico, za katero je opravljala delo, in ne nanjo. Priznala pa je kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jih je ugotovila protikorupcijska komisija, ker ni prijavila pogodbenega dela. »Posipam se s pepelom,« je dejala, a hkrati navedla, da bo lahko živela z očitanimi prekrški, saj je poravnala vse dajatve, le pogodbenega dela ni prijavila, saj zato ni vedela.

Naslovila je tudi spopade v stranki. »Kot stranka v javnosti ne dajemo dobre podobe, zato verjamem, da zmoremo preseči tudi to oviro, ne glede na rezultat,« je povedala Pivčeva in doživela aplavz. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, je nadaljevala in dodala, da morajo razmišljati v dobro državljanov in ne nas samih. Svoja programska izhodišča je strnila v tri točke, in sicer družbena pravičnost, soočenje z demografskimi izivi ter skrb za okolje in enakomeren regionalni razvoj. »Obstoječi program Desusa je dober,« se je strinjala, a ga je po njenem mnenju treba nasloviti vsaj v nekaj točkah, na primer minimalne pokojnine je treba dvigniti nad prag revščine, urediti dvojni status upokojencev tako, da bodo ob podaljšanju delovne dobe prejemali polno pokojnino in ne le 40 odstotkov, uvesti seniorsko olajšavo, povečati izdatke za zdravstvo … Zavezala se je tudi, da bo storila vse kar je v njeni moči, da bo Desus v prihodnji vladi vodil ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Programski kongres bi izpeljala jeseni.

Želi ponuditi tudi novo vizijo in bolj vključujoč način vodenja stranke. Če jo bodo izvolili, je članom ponudila roko, energijo in glas, ki bo močno odmeval.

Nagovor Boruta Stražišarja spregledan

Pri nagovoru Boruta Stražišarju, ki je svoj program poimenoval Za dolgoživo družbo, je več delegatov zapustilo dvorano, prevladuje namreč ocena, da za izbor nima resnejših možnosti. Uradnih odmorov pa na kongresu, ki poteka od 10. ure, tokrat sploh ni bilo.

Karl Erjavec čustven in sentimentalen

Dosedanji predsednik Karl Erjavec je svoj govor obarval čustveno in sentimentalno. Spomnil je na svoj vstop v stranko Desus junija 2004, ko jim javnomnenjske stranke niso kazale, da bodo dosegli parlamentarni prag. Presegli so ga le za las in doslej obstali v parlamentu in vladi. Poslušam, da sem stalno minister, je dejal Erjavec. Zakaj? »Če nisi član vlade, ne moreš realizirati koalicijske pogodbe. Že tako nekatere stranke jo podpišejo s figo v žepu.« Nisem v vladi, zato da bi užival, je dejal. Ni mi užitek ponoči razmišljati, ali so pripadniki Slovenske vojske živi in zdravi, je še dejal.

»Želijo nas izriniti s političnega prostora,« je navedel Erjavec in dodal, da je to zato, ker njihove zahteve potrebujejo proračunska sredstva. »Spopad znotraj koalicije je včasih močnejši kot z opozicijo.«

Napovedal je, da bo ne glede na kršenje koalicijske pogodbe v ponedeljek izvršnemu odboru predlagal, da v ponedeljek samostojno vložijo zakon o demografskem skladu in zakon o vdovskih pokojninah.

Karl Erjavec pa je me drugim navedel še, da se zaveda, da prihaja čas za razmislek, komu prepustiti vodenje stranke. A kot je dodal, ne tistemu, ki piše najlepše programe, ampak tistemu, ki je sposoben popeljati stranko v parlament.

 

Kako naprej?


Po kongresu Desusa je sicer pričakovati tudi vrh koalicije, na katerem se bodo strankarski prvaki pogovorili, kako naprej.

Karl Erjavec, ki se je v svoji dolgoletni politični karieri uspešno ubranil marsikatere afere, od arbitražnega fiaska s prisluhi nedovoljenih pogovorov med nekdanjo vodjo arbitražne ekipe Simono Drenik in slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ovadbe zaradi Patrie, uspešno je prestal dve interpelaciji, je napovedal, da se bo po soboti odkrito pogovoril s predsednikom vlade. Pogovor je napovedal tudi Marjan Šarec.

image
Na kongresu odloča 238 delegatov. FOTO: Leon Vidic


V koalicijskih krogih je slišati, da se minister za obrambo boji svoje morebitne tretje interpelacije, čeprav se po drugi strani tudi marsikdo sprašuje, kakšen račun za kritike, ki jih je bil iz premierjevih ust deležen pred volilnim kongresom stranke, predvsem zaradi umika šestih vojakov iz iraškega Erbila, bo izstavil Šarčevi koaliciji. Spet drugi ocenjujejo, da si razen pikrih pripomb, ker pač nima alternative, v primeru zmage in obstanka na obeh funkcijah, dejansko ne more privoščiti. 

Šarec, ki vsaj uradno ni želel komentirati predkongresnega vrenja Desusa ter poudarjal, da je v svojih kritikah na račun Erjavca ocenjeval le delo na posameznih resorjih, napoveduje tudi pogovor s Pivčevo, ki se ne more otresti očitkov na račun svojih postranskih zaslužkov. Funkcijo kmetijske ministrice pa po njegovih besedah opravlja dobro. 
 

Obmetavanja obeh strani


Aleksandra Pivec, članica stranke od leta 2017, se je odzvala na očitke prvaka Desusa in zatrdila, da ne misli ugrabiti stranke pač pa bi jo rada ohranila, ji dala novo energijo, da zraste in (p)ostane pomembne igralec v slovenskem političnem prostoru.

»Če bi odločalo članstvo, Erjavec ne bi bil več predsednik, a odločajo delegati in pri izbirah nekaterih, je bila kuhinja,« naj je dejal eden od kritikov dosedanjega predsednika. Nekateri lokalni odbori, na primer piranski, napovedujejo celo samorazpustitev, če sprememb na vrhu stranke ne bo. Slišati je tudi, da je stranka zaradi nestrinjanja z Erjavčevim načinom vodenja v zadnjih letih izgubila veliko članov. Če bo sprememba na vrhu, naj bi se bili številni pripravljeni reaktivirati. Osip med članstvom naj bi bil ogromen, nekateri vodje lokalnih odborov celo trdijo, da so nekateri člani napovedali, da bodo članarino stranki plačali šele, ko bodo videli kdo bo predsednik.