Še ena okrnjena gorskokolesarska sezona

Na mariborskem Pohorju še vedno z le eno progo in brez kartice Gravity, ki omogoča vstop v 14 parkov.

Objavljeno
29. februar 2016 20.14
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Normalna sezona v pohorskem kolesarskem parku je, kot kaže, tudi letos bolj ali manj izgubljena. Bike park Pohorje ne bo član sistema Gravity card, ki omogoča kolesarjenje v 14 parkih po Evropi, brez tega pa je množični obisk kolesarjev v toplejših mesecih precej negotov.

»Prizadevali si bomo za vključitev v sistem, saj si želimo, da se Mariborsko Pohorje pozicionira na zemljevid evropskih bike parkov,« na vprašanje, ali bo tukajšnji kolesarski park znova del kolesarske družine Gravity card, skopo odgovarjajo na Mestni občini Maribor (MOM). Vendar iz te moke vsaj letos ne bo kruha; Jure Culiberg, upravitelj Bike parka Kranjska Gora, ki je letos prvič del tega sistema, je pojasnil, da so v Mariboru rok za prijavo zamudili: »Ne glede na to, kaj se bo letos v mariborskem kolesarskem parku dogajalo, se v skupino Gravity card ne bo mogel vključiti. V naslednjem pa verjamem, da se bo lahko, ker je bil kar pomemben član.« Prepričan je, da bi ga bilo možno s 50.000 do 60.000 evri spet spremeniti v zelo konkurenčen park.

Ena proga je premalo

»Gravity card je velik marketinški stroj in priznanje, da je bike park dovolj dober,« poudarja Culiberg, ki si zaradi članstva obeta večjo prepoznavnost Kranjske Gore v Evropi, zlasti v Avstriji, ki ima največ članov sistema. Poglavitni pogoj za članstvo je urejenost in zadostno številno prog, kar pa na pohorski strmini zelo šepa. Po stečaju Športnega centra Pohorje je MOM uspelo legalizirati zgolj eno progo, pa še to le najlažjo, ki bolj izkušenim adrenalinskim navdušencem ne zadošča.

Kdaj bosta na voljo preostali dve progi, na občini niso pojasnili. »V prihajajoči sezoni bo zagotovo delovala ena proga, v okviru danih možnosti urejanja lastniških razmerij pa izvajamo aktivnosti, da jih bo lahko več delovalo,« se glasi odgovor občinske službe za odnose z javnostjo.

Kakšna bo torej letošnja sezona, ni jasno, dejstvo je le, da bo spet okrnjena. Na MOM razmišljajo, da bi objavili nov razpis z oddajo zemljišč za eno leto ali da bi lanskemu najemniku podaljšali najemno pogodbo. A Iztok Tomšič, ki je lani jeseni ponudil kar 2500 evrov mesečne najemnine, poudarja, da ga pod istimi pogoji zanimata le april in pozna jesen, ko so drugi parki še oziroma že zaprti. Brez članstva v sistemu Gravity card in z le eno progo si uspešne sezone na predstavlja.

Poleg tega ima Tomšič z MOM še neporavnane račune, saj je moral sredi novembra zaradi priprav na smučarsko sezono s proge pospraviti objekte, čeprav je najemno pogodbo sklenil za dva meseca. Pravi, da je občinski urad za šport ista zemljišča oddal tako njemu kot družbi Nivis (ta skrbi za urejenost smučišč), zato najemnine za drugi mesec ni plačal, ker zemljišč ni mogel uporabljati in bo pravico poiskal na sodišču. Zaradi vseh nejasnosti zdaj ne ve niti, kako bo s postavitvijo letnega sankališče Pohorje jet, ki je na strmini med Trikotno jaso in Snežnim stadionom že leta stalnica.

Ovir za javno-zasebno partnerstvo ni

Dolgoročna rešitev je tako v oblakih. Na občini zaradi še nesprejetega proračuna ne vedo niti, koliko denarja bodo namenili za ureditev parka. Je pa moralo občinsko vodstvo naročiti izdelavo elaborata o upravičenosti javno-zasebnega partnerstva (JZP) v kolesarskem parku. Čeprav nad tem ni bilo navdušeno, saj je menilo, da je MOM to sposobna financirati sama, jo je k temu zavezal mestni svet. Občinska delovna skupina zdaj ugotavlja, da ovir za JZP ni, je pa treba pred začetkom postopka urediti lastniška razmerja.

»Elaborat o izvedbi JZP bo predstavljen na naslednji redni seji mestnega sveta,« so zagotovili na občini, vendar na dnevnem redu te točke ni. Andrej Trobentar, ki je lanskega junija zapustil Listo župana Andreja Fištravca in se zdaj kot član Kluba samostojnih svetnikov zavzema za JZP, odgovora občinske uprave, kje se zatika, ni prejel. Molka pristojnih si drugače, kot da občinska uprava za JZP ne kaže zanimanja, ne zna razložiti.