Še eno nadaljevanje arbitražne sage

Znano bo, ali je Sodišče EU sploh pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški.
Fotografija: Arbitražno sodišče je sprejelo odločitev o meji pred več kot dvema letoma in pol. Hrvaška je še vedno ne priznava. Je Slovenija prepričala evropske sodnike?  FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Arbitražno sodišče je sprejelo odločitev o meji pred več kot dvema letoma in pol. Hrvaška je še vedno ne priznava. Je Slovenija prepričala evropske sodnike?  FOTO: Matej Družnik/Delo

Luxembourg – Sodišče EU bo danes ob 9. uri razglasilo sodbo v tožbi Slovenije proti Hrvaški glede spoštovanja arbitražne razsodbe. Odločitev bo zadevala izključno dopustnost tožbe. Tako bo sodišče ugotovilo, ali je sploh pristojno za vsebinsko obravnavo zadeve.



Kratek povzetek sodbe bo prebral eden od članov velikega senata. Kot so nam pojasnili na sodišču, bo sodba prebrana v hrvaščini, ki je bila uradni jezik postopka (ker je Hrvaška tožena stranka). To branje naj bi trajalo vsega nekaj minut.

Generalni pravobranilec na sodišču Priit Pikamäe je 11. decembra predlagal, naj se Sodišče EU odloči, da ni pristojno za odločanje o mednarodnopravnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo Unije.

Tako da ni pristojno za obravnavo zadeve. Slovenija med drugim očita Hrvaški, da z neizvajanjem arbitražne razsodbe krši načelo lojalnega sodelovanja iz pogodbe o EU.

Glede konkretnih kršitev (ribiška politika, nadzor meje, prostorsko planiranje) je opozoril, da razsodba o meji v odnosih med državama ni izvršena. Sklepal je, da z vidika prava Unije meja med Slovenijo in Hrvaško ni bila določena.

Pred objavo sodbe bi veljalo za presenečenje, če sodišče ne bi prišlo do enakega sklepa kot pravobranilec. K temu napeljuje še kontekst obravnave zadeve na sodišču. Predsednik sodišča Koen Lenaerts je, denimo, kar javno podvomil o primernosti postopka tožbe, za katerega se je odločila Slovenija.

Sodišče sicer lahko pride do enakega sklepa kot pravobranilec tudi z drugo argumentacijo. S slovenskega vidika bi moralo biti jasno povedano, da je arbitražna razsodba veljavna.

Dogajanje na sodišču v Luxembourgu bomo spremljali v živo.

Preberite še:

Komentarji: