Še naprej odsvetujejo kopanje od Žusterne do kopališča Mandrač Molet

Rezultati vzetih vzorcev za bakterijo intestinalni enterokoki, ki se razvija počasneje kot escherichia coli, so pokazali na presežne vrednosti v otroškem bazenu kopališča Žusterna in neposredno na izlivu kanala v morje.
Fotografija: Z rumeno piko so označena mesta, kjer so vzeli vzorce vode. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Z rumeno piko so označena mesta, kjer so vzeli vzorce vode. FOTO: Arso

Na koprskem kopališču Žusterna so v petek izobesili rdečo zastavo, območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz Kopra pa je odsvetovala kopanje na območju tega kopališča in vključno s kopališčem Molet, ki je nekaj sto metrov stran od Žusterne.

Iz Arsa so danes sporočili, da glede na dobljene rezultate kakovosti kopalne vode v območju Žusterne v Kopru kopanje še vedno odsvetujejo.

Analiza fekalnih bakterij escherichia coli in intestinalnih enterokokov je pokazala presežne vrednosti. Vzorci, v petek in v soboto vzeti na izlivu kanala v morje, so pokazali presežne vrednosti bakterije escherichia coli. V petek so meje opozorilne vrednosti presegale petkrat, v soboto so bile na meji.

Danes je Arso objavil še rezultate v petek vzetih vzorcev za bakterijo intestinalni enterokoki, ki se razvija počasneje kot escherichia coli. Ti so pokazali na presežne vrednosti v otroškem bazenu kopališča Žusterna in neposredno na izlivu kazala v morje. Vzorce so vzeli tudi v soboto, rezultati še niso znani.

Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena. FOTO: Nataša Čepar
Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena. FOTO: Nataša Čepar


Sicer je onesnaženje povzročilo petkovo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje. Šlo je za zelo majhne količine fekalne vode, a je koprski javni zavod za šport kljub temu na kopališčih takoj izobesil rdečo zastavo. Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena.

Po informacijah Radia Slovenija je nekaj otrok, ki so se v minulih dneh kopali v Žusterni, imelo težave z bruhanjem in diarejo. Da bi ugotovili, ali so dogodki med seboj povezani, so starše pozvali, naj se obrnejo na koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Preberite še:

Komentarji: