Na intenzivnih oddelkih bo vrh konec meseca

Po podatkih sledilnika covida-19 je v Sloveniji hospitaliziranih 1025 oseb, od teh v intenzivni negi 161. Umrlo je 30 ljudi.
Fotografija: Zdravstveni sistem poka po šivih, osebja je premalo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zdravstveni sistem poka po šivih, osebja je premalo. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ali se bo vlada odločila sprostiti kakšen ukrep? Kaj pomeni vrh epidemije novega koronavirusa? Se osnovnošolci v ponedeljek vračajo v šolske klopi? To je le nekaj najbolj aktualnih vprašanj, ki te dni zanimajo slovensko javnost. Po podatkih sledilnika covida-19 je hospitaliziranih 1025 oseb, od teh v intenzivni negi 161. Umrlo je že trideset ljudi.

Na temo organiziranja pouka naj bi se pristojna ministrica za šolstvo Simona Kustec in nekateri drugi ministri sestali že včeraj. In kaj so sklenili? Odgovore smo pričakovali na današnji vladni novinarski konferenci, ki smo jo prenašali v živo, a bo glede šol več znanega šele popoldne. Aktualno stanje glede koronavirusa sta predstavila vladni govorec Jelko Kacin in vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb.





»Potrjenih je 1685 novih okužb, pozitivnih je več kot 28 odstotkov, okužbe pa ostajajo razpršene po vsej državi. Gorenjska je regija z najvišjo, Obalno-kraška regija pa najnižjo 14-dnevno incidenco,« je današnji nastop začel vladni govorec Jelko Kacin.


V domovih za starejše je več kot tisoč okuženih


Število okužb se opazno znižuje. Veliki R, reprodukcijo število, znaša 1,11, to je manj kot včeraj. En okuženi okuži »le« še 1,11 drugega človeka. Ukrepi učinkujejo. Večja žarišča ostajajo na Gorenjskem – Kranj z 71 okuženimi. V Ljubljani je bilo več kot 200 okužb, v Mariboru 70. Bolnišnično nego je potrebovalo več oseb kot v torek; skupaj je umrlo že 471 oseb. V domovih za starejše je 1133 okuženih. Med zaposlenimi v domovih je okuženih 561. Na 84 lokacijah smo zaznali okužbo s covidom-19.

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Matjaž Jereb upa, da smo dosegli vrh okužb, a za trdnejše prepričanje moramo počakati še nekaj dni.
 
V prihodnjih dneh bo še vedno vse več bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično nego. Stanje je v bolnišnicah že danes alarmantno. Dodajajo vedno nove in nove covid postelje, a zdravstvenega osebja primanjkuje.
 

Najmlajši covid bolnik na UKC jih šteje 43


Od začetka septembra je bilo v UKC Ljubljana 525 okuženih delavcev. Na intenzivnih oddelkih je problemov še več, saj primanjkuje negovalnega osebja, zdravnikov, fizioterapevtov in osebja, ki bi skrbelo za logistiko na oddelku. Nekaj težav je z opremo: črpalkami za dodajanje znotrajžilnih zdravil.
 
Danes zjutraj so imeli na UKC 255 bolnikov, od teh 49 na oddelkih za intenzivno zdravljenje.

Smrtnost je višja pri starostnikih nad 75 let. Najmlajši covid bolnik v UKC ima 43, najstarejši 86 let.

Bo ponedeljek prvi šolski dan po podaljšanih jesenskih počitnicah? FOTO: Jure Eržen/Delo
Bo ponedeljek prvi šolski dan po podaljšanih jesenskih počitnicah? FOTO: Jure Eržen/Delo


November bo še ves težaven


Če bo število bolnikov s covidom neustavljivo raslo, bo lahko začelo primanjkovati nekaterih zdravil, še meni dr. Jereb. O drugem vrhu koronavala, ki ga pričakujemo v prihodnjih dneh, dr. Jereb meni: »Upam, da smo vrh dosegli. Vrha hospitaliziranih bolnikov v bolnišnicah pa še nismo dosegli. Ta vrh lahko pričakujemo v dobrem tednu ali 14 dneh. Vrh na intenzivnih oddelkih pa še kasneje. V celotnem novembru pričakujemo stopnjevanje težav na teh oddelkih. Proti koncu novembra bo vse jasno.«


O šolarjih več popoldne


Danes bo dopisna seja vlade, kjer bodo odločali o morebitnih spremembah ukrepov, vezanih na obvladovanje epidemije. Najbolj pričakovana odločitev danes je, kako bo prihodnji teden potekal pouk v osnovnih šolah. Ministrstvo za izobraževanje ima ažurne in dnevno osvežene podatke o okuženih učiteljih. Te podatke in modificirane ali podaljšane ukrepe bodo predstavili na popoldanski novinarski konferenci.
 
Sicer pa v takšnih epidemioloških razmerah, kot so, tveganja ni mogoče dopustiti, pravi Kacin.

Preberite še:

Komentarji: