Se začenja nova politična pomlad?

Ob okrogli obletnici ustanovitve prve politične stranke pri nas v torek odkritje obeležja, ki ga hkrati spremlja krepitev desnice.
Fotografija: Janez Janša je pozdravil udeležence kongresa SLS, na katerem so za vnovičnega predsednika izvolili Marjana Podobnika. Foto Twitter Janez Janša
Odpri galerijo
Janez Janša je pozdravil udeležence kongresa SLS, na katerem so za vnovičnega predsednika izvolili Marjana Podobnika. Foto Twitter Janez Janša

Ob 30. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze, prve povojne demokratične politične stranke v Sloveniji, bo v torek njena naslednica, stranka SLS, v okviru slavnostne akademije ob tej priložnosti odkrila še spominsko obeležje. Spominsko ploščo na začetek demokratičnih procesov pri nas bo odkril prvi predsednik, starosta slovenske politike, 89-letni Ivan Oman.



Slovenska kmečka zveza je bila v Unionski dvorani v Ljubljani dejansko ustanovljena 12. maja 1988. Zakaj obeležje slovenske politične pomladi ni bilo torej odkrito že spomladi? »Iz različnih organizacijskih in tudi drugih razlogov, o katerih nima smisla več govoriti, tega maja niso naredili. Ocenjujem, da je gesta ob prenovi stranke, spravi in pomiritvi znotraj naših vrst, ponovnem vzponu SLS v javnomnenjskih anketah ter ob odličnem rezultatu na lokalnih volitvah, zdaj primerna. Pridružil se nam bo tudi Boris Pahor. Je velik domoljub, nekdanji partizan, ki je občutil vse totalitarizme, in njegove podpore, ki nam jo daje s tem obiskom tudi na simbolni ravni, sem zelo vesel,« pravi Marjan Podobnik, ki se je jeseni vrnil na čelo SLS.

Najnovejša javnomnenjska raziskava Mediane kaže, da bi SLS volilo toliko ljudi kot SNS, ima pa višjo podporo volivcev kot parlamentarne stranke in članice vladne koalicije Desus, SMC in SAB.

Boris Pahor bo z udeležbo na današnji slavnostni akademiji izkazal tudi simbolno podporo SLS. Foto Jože Suhadolnik
Boris Pahor bo z udeležbo na današnji slavnostni akademiji izkazal tudi simbolno podporo SLS. Foto Jože Suhadolnik

 

Na akademiji tudi ustanovitelji


V času, ko v nekdanji SFRJ še ni bilo prostora za demokracijo, je Slovenija storila svoj prvi korak na poti proti neodvisni državi z ustanovitvijo prve slovenske politične stranke, ki se je v SLS preimenovala junija leta 1992. »Šli smo skozi različne faze, izpadli iz državnega zbora, zdaj se nam podpora spet krepi,« dodaja Podobnik.

Na današnji akademiji bo tudi okoli 50 ljudi, ki so se v Unionski dvorani zbrali pred tridesetimi leti. SLS je Podobnik s prepoznavnim političnim stilom vodil od leta 1992 osem let, v času njegovega vodenja je stranka dosegla največje volilne uspehe. Verjame, da jo lahko vrne na stara pota, najverjetneje pa bo težko ponovila rezultat iz leta 1996, ko je kot ena od pomladnih strank na državnozborskih volitvah dosegla skoraj 20-odstotno volilno podporo in v parlamentu dobila 19 poslanskih mandatov. Politični analitiki mu ne odrekajo nespornega potenciala na politični desnici, pa tudi časi so politikom, ki znajo spretno zaigrati na populistična čustva volivcev, precej naklonjeni.

Preberite še:

Komentarji: