Šefic: Organiziran prehod beguncev čez Slovenijo se bo najverjetneje ustavil

V kolikor bi prišlo do prebijanja meje, bi lahko prišlo do povečanega števila nezakonitih migracij.

Objavljeno
08. marec 2016 19.34
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic pričakuje, da se bo po dogovoru med EU in Turčijo organiziran prehod migrantov čez Slovenijo ustavil. Kot je povedal za Radio Slovenija, to za nas pomeni razbremenitev in pa to, da se bo lahko država posvetila premeščanju migrantov znotraj EU. V prvi fazi naj bi jih sprejela 572, skupaj pa 863 beguncev.

Ker v Grčiji čaka več tisoč ljudi, to po besedah Šefica za Slovenijo še vedno prinaša določena tveganja. »V kolikor bi prišlo do prebijanja meje, bi lahko prišlo do povečanega števila nezakonitih migracij, na kar se zdaj pripravljamo,« je dejal.

Vsak prosilec za azil bo imel pravico do postopka

Migranti, ki bodo prišli do Slovenije, po besedah Šefica kljub temu ne bodo avtomatično zavrnjeni: »Vsak, ki bo zaprosil za azil, bo imel pravico do postopka«. Da od polnoči slovenska policija ne bo več izvajala določb skupne izjave, ki je bila podpisana na sestanku v Zagrebu, so sporočili tudi z ministrstva za notranje zadeve. V Slovenijo bodo tako lahko vstopali tujci, ki izpolnjujejo pogoje za vstop v državo, osebe, ki izrazijo namero vložiti prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji, in posamezniki, pri katerih se bo na podlagi individualne obravnave dovolil vstop iz humanitarnih razlogov.

Slovenska policija je o tem že obvestila policije držav na zahodnobalkanski poti, o tem pa sta se danes pogovarjala tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar s kolegoma iz Avstrije in Hrvaške. Če bo danes sprejeti dogovor obveljal, bo na vrsti premeščanje beguncev znotraj EU, pri čemer naj bi jih Slovenija sprejela 863, v prvi fazi 572. »To pomeni, da vsaka država na dva do tri mesece sporoči število ljudi, ki jih bo relocirala iz Grčije in Italije,« pravi Šefic.

Po besedah državnega sekretarja bo pri tem šlo za prosilce za azil, postopek zanje pa bo potekal pri nas. Država bo poskrbela tudi za njihovo celostno vključitev v družbo, med drugim za zagotovitev dostopa do trga dela, vrtcev, šol in fakultet. »Če bi se izkazalo, da integracija poteka dobro in da imamo dovolj namestitvenih zmogljivosti, pa bi lahko sprejeli še več prosilcev,« dodaja Šefic.

Za zaustavitev migracijskega toka na meji z Grčijo se je zavzemal tudi premier Miro Cerar. Šefic na vprašanje, ali bo glede na to tudi Slovenija prevzela svoj del odgovornosti za dogajanje na meji med Makedonijo in Grčijo, odgovarja, da je v zadnjem času v EU prišlo takšno število migrantov, da so države EU zapolnile vse svoje zmogljivosti. I»n to je razlog, da je prišlo do omejevanj«, je dodal.