Senecura prevzema radenski Dosor

Novi lastniki: Dom Dosor je prevzela največja avstrijska veriga domov za starejše – Kaj napovedujejo?

Objavljeno
15. julij 2019 11.45
Posodobljeno
15. julij 2019 14.30
Radenska občina je prodala svoj polovični delež v domu za starejše Dosor avstrijski družbi Senecura. Foto: Jože Pojbič
Radenci – Radenska občina je prodala svoj polovični delež v domu za starejše Dosor avstrijski družbi Senecura in danes bodo na novinarski konferenci govorili o tem, kakšni so njihovi načrti, kdo ga bo vodil.

Občina je dom začela prodajati že lani, a se je proces prodaje, ki so ga napovedali še pred lokalnimi volitvami, končal šele letos proti koncu maja. Kot so poročali mediji, tudi Vestnik, je na javni dražbi iztržila poldrugi milijon, potem ko je bila izklicna cena 1,2 milijona evrov. Občina je tako prodala svoj polovični delež, drugo polovico doma pa je prodala avstrijska slaba banka Heta. Za nakup naj bi se zanimala tudi slovenski Deos in avstrijski Aos, a je očitno zmagala Senecura.


Senecura, največja avstrijska zasebna družba za domove starejših

1,5


milijona evrov je iztržila občina Radenci za polovični lastniški delež v domu Dosor

Senecura, največja avstrijska zasebna družba z verigo domov za starejše, je sicer del francoske multinacionalke Orpea. Kot smo na teh straneh že pisali, so z dunajskega sedeža Senecure napovedali, da je Slovenija zanje ciljna država za odpiranje trgov na vzhod in jug Evrope, prav tako sta zanimivi ciljni državi Hrvaška in Grčija.Na današnji novinarski konferenci, na kateri bosta sodelovala Anton Kellner, direktor Dosorja in član uprave Senecure, ter vodja Dosorja Mateja Hauser, bodo spregovorili o razlogih, zakaj so vstopili na slovenski trg domov za starejše prav v radenskem Dosorju in kakšni so njihovi načrti.

Kot je lanskega avgusta objavilo ministrstvo za delo, je Orpei lani podelilo koncesijo za 340 mest v domovih v Komendi, Starem trgu pri Ložu, Žireh, Železnikih, Pivki in Radencih.

Senecura: Radenski Dosor ima dobro lego in ugled


Avstrijska družba Senecure vidi v domu Dosor v Radencih dobro vstopno točko v Slovenijo in to seveda v njegovih dobrih lastnostih. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po današnji novinarski konferenci, gre za kakovostno oskrbo in nego starejših, za dobre pogoje za delo, ugodno lego ter ugled Dosorja v slovenskem prostoru, kar je izpostavil tudi Anton Kellner, eden od direktorjev Dosorja in član uprave družbe Senecura. Vse to je za Senecuro predstavljalo odlično izhodišče za vstop na slovenski trg. Po drugi strani pa bo novi lastnik Dosorju  omogočal »finančno stabilnost, povečal ekonomsko učinkovitost ter specifična znanja in veščine.« 

Mateja Hauser, vodja Dosorja je na novinarski konferenci dejala, da z vodstvom in strokovnimi službami Senecure vzpostavljajo konstruktiven poslovni odnos. Hauser: »Prepričani smo, da bomo drug od drugega črpali dobre prakse in znanje ter tako hitreje in bolj učinkovito razvijali ter nadgrajevali storitve, ki jih potrebujejo starejši sedaj in v prihodnosti. Verjamem, da bomo uspešno prepletli dosedanja koncepta delovanja obeh sistemov.« Kellner pa je napovedal: »Načrtujemo, da bomo do konca leta spoznali postopke delovanja in procese drug drugega, jih začeli približevati ter prepletati. Glede na profesionalnost in rezultate Dosorjeve ekipe zagotavljamo, da bo dosedanja direktorica Mateja Hauser s svojo ekipo nadaljevala uspešno delo in skrb za stanovalce.«

Nova lastnica radenskega doma Dosor, avstrijska družba Senecura, sicer nudi poleg poleg dolgotrajne oskrbe tudi kratkoročno namestitev in začasno rehabilitacijsko oskrbo. In kot navajajo v sporočilu, imajo na razpolago tudi številne druge dejavnsoti:  oskrbo za osebe z demenco, intenzivno nego, nego bolnikov v trajnem vegetativnem stanju, bolniško oskrbo na domu, 24-urno oskrbo, oskrbo ljudi s posebnimi potrebami in paliativno oskrbo. Kar nekaj njihovih domov deluje po principu večgeneracijskih centrov, nekateri imajo celo integrirane vrtce, ponudbo pa dopolnjujejo še oskrbovana stanovanja. Skupina Senecura pod znamko OptimaMed v Avstriji upravlja tudi z zdravstvenimi ustanovami, kot so ambulantni in stacionarni rehabilitacijski centri za odrasle in otroke, zdravstvena letovišča z zdraviliško in preventivno ponudbo Aktiv (GVA), inštituti za fizikalno medicino ter dializnim centrom, razpolagajo z optimalno medicinsko oskrbo, najsodobnejšimi oblikami terapij.

Senecura v Avstriji upravlja s 84 ustanovami za zdravstveno varstvo in oskrbo, 19 domovi za osrkbo in nego na Češkem, številnimi kapacitetami v Švici.