Senožečani o vetrnicah na referendumu

KS Senožeče Tretja pobuda za vetrnice umaknjena, vse bodo odvisne od volje domačinov, ki jo bo občinski svet spoštoval

Objavljeno
13. februar 2014 20.28
Posodobljeno
14. februar 2014 05.00
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Divača – Volivci Krajevne skupnosti Senožeče se bodo o umestitvi vetrnic na svojem območju opredeljevali na krajevnem posvetovalnem referendumu 25. maja.

V Krajevni skupnosti (KS) Senožeče s približno 1200 prebivalci, od tega 730 volivci, so se odločili, da bodo na dan volitev za Evropski parlament organizirali posvetovalni referendum o postavitvi vetrnic.

Poleg sedanje vetrnice podjetja AAE Energija bodo verjetno postavljene še tri. Podjetje Vepa proučuje možnosti za postavitev do 40 stebrov, Agrarna skupnost (AS) Gabrče pa je skupaj s podjetjema Amicus in Auster na občino konec lanskega leta oddala pobudo za postavitev do osem vetrnic na območju Zajčice in Gavg med avtocesto in Gabrčami.

Prav to pobudo naj bi na sinočnji seji obravnaval divaški občinski svet, vendar je Anton Može, predsednik upravnega odbora AS, dan pred sejo pobudo umaknil, občinski svet pa je kljub temu sprejel sklep, da ne bo podprl predloga AS o upoštevanju pobude pri pripravi občinskega prostorskega načrta (OPN), dokler ne bodo znani rezultati referenduma. S tem se je občinski svet zavaroval pred morebitnimi pravnimi posledicami, ki bi ga lahko imelo sprejetje pobude na občinskem odboru za prostor in infrastrukturo pred nekaj dnevi, pa čeprav le z dvema glasovoma za in šestimi vzdržanimi.

Večina članov agrarne skupnosti Gabrče ne živi v Gabrčah

Direktor kranjskega Amicusa in Austerja Matjaž Kapus ter Anton Može sta sinoči pojasnila, da so pobudo dan pred sejo občinskega sveta umaknili, ker nočejo zavlačevati postopka sprejemanja OPN, vzrok pa je tudi sprememba energetskega zakona, ki je oklestil subvencioniranje proizvodnje električne energije. Može pa je dejal, da bodo s pripravo projekta »s polno paro« nadaljevali po sprejetju OPN, predvidoma konec maja.

Može je še pojasnil, da notarskega zapisa o oddaji zemljišč AS v najem investitorju od 23 članov nista podpisala samo dva člana. AS ima v lasti 255 hektarov večinoma neplodnega zemljišča, ki bi ga lahko izrabili le za postavitev vetrnic. Že zdaj ima občina kot 15-odstotni solastnik agrarnega premoženja od tega na leto 10.000 evrov prihodkov, z vetrnicami pa bi ga v osmih letih, je dejal Može, lahko imela 70.000 evrov.

Iztok Martinčič iz Gabrč pa je za Delo povedal, da večina članov AS ne živi v Gabrčah, ampak v Kranju, Postojni, Tržiču, Izoli in drugje, in da si v celih Gabrčah, vasi, ki si je z nekaj mladimi družinami šele dobro opomogla, vetrnic želi morda samo pet od tridesetih prebivalcev.