Janez Janša: Nova patetična poteza prvorazrednih

LMŠ, SD, Levica in SAB so vložile predlog državnemu zboru, da pred ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo.
Fotografija: Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile predlog državnemu zboru, da pred ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so danes vložile predlog državnemu zboru, da pred ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo. FOTO: Blaž Samec/Delo

Svoje očitke je opozicijska četverica po začetnih očitkih o soliranju prvaka LMŠ Marjana Šarca strnila v šest glavnih točk in predlog obtožbe predsednika vlade Janeza Janše pred ustavnim sodiščem zaradi kršitve ustave in zakona vlaga zdaj skupaj. Ob svojih 39 poslanskih glasovih za uspeh sicer potrebujejo še vsaj sedem poslanskih glasov. Štiri bi jim lahko morda zagotovila novoustanovljena poslanska skupina nepovezanih, ki pa ni prispevala podpisov.

»Upoštevali smo vse dopolnitve strank opozicije in dosegli, kot vedno doslej pri ključnih zadevah, enotnost,« je dopoldne pred izjavo prvakov strank čivknil prvak LMŠ.

Ne gre za to, kdo je pokazal kakšno pogodbo in kdo je ni, ampak za načrtno uničevanje STA, je na novinarski konferenci dejal Šarec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ne gre za to, kdo je pokazal kakšno pogodbo in kdo je ni, ampak za načrtno uničevanje STA, je na novinarski konferenci dejal Šarec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Njegova napoved predloga ustavne obtožbe predsednika vlade je sicer sledila informaciji, da država decembra lani v drugem krogu nabave, računajoč na cepivo proizvajalca AstraZenece, ni naročila cepiva Biontecha in Pfizerja. »Če je šlo za namerno odločitev predsednika vlade, da Republika Slovenija decembra 2020 ne naroči dodatnih količin cepiva proizvajalcev Biontech/Pfizer in Moderne zaradi taktiziranja in nižje cene drugega cepiva, gre za naklepno zanemarjanje uradne dolžnosti, ki izpolnjuje znake kaznivega dejanja nevestnega dela v službi (258. člen kazenskega zakonika), hkrati pa je v nasprotju s 34., 50. in 51. členom ustave ter 2. členom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki določa pravico vsakogar do najvišje možne stopnje zdravja,« so tako med drugim zapisali predlagatelji.

Poleg opustitve dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv predsedniku vlade očitajo tudi uničevanje Slovenske tiskovne agencije (STA) z zaustavitvijo njenega financiranja in pritiske na tožilstvo z vladno neobravnavo predlogov za imenovanje državnih tožilcev ter seznanitvijo izbranih kandidatov za evropska delegirana tožilca. Njihov izbor menda ni po volji vladajoči SDS.

Vključeno je tudi komuniciranje predsednika vlade Janeza Janše, ki je med drugim poobjavil zapis, ki po prepričanju predlagateljev spodbuja k nasilju. »Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacijo. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol’ kepe lepo prilegli,« se je glasil zapis, ki ga je poobjavil.

»Levosredinska opozicija ustavno obtožbo vlaga prvič v zgodovini države, ker je to edini način, da se predsednik vlade preneha igrati z ustavnim redom,« je zatrdila predsednica SD Tanja Fajon.

Predlog za uvedbo postopka se obravnava na prvi naslednji seji državnega zbora, če je bil vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Predlog za uvedbo postopka se obravnava na prvi naslednji seji državnega zbora, če je bil vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na pobudo Levice pa so vključili tudi očitek o protiustavnosti prepovedi referenduma in kršitve sklepa ustavnega sodišča. O prvem, ki zadeva zakon o investicijah v Slovensko vojsko, ustavno sodišče sicer že presoja, pri čemer so zakon zadržali. S pred kratkim sprejeto spremembo zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS) pa so zdaj po mnenju Levice poskušali izvesti obvod. Da je to v času zadržanja prejšnjega zakona, ki ureja enako materijo, ustavnopravno sporen manever, je sicer opozorila tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba. »Vlada na žalost dnevno trka ob ustavno določene meje in jih skuša rušiti,« je kot razlog za ustavno obtožbo navedel koordinator Levice Luka Mesec.

Na pobudo SAB je v predlogu tudi očitek glede »ogrožanja zdrave pitne vode«, ki ga vidijo v pred kratkim sprejeti noveli zakona o vodah. »Janez Janša države v krizi ne zna voditi. Leta 2013, v hudi finančni krizi, je vrgel puško v koruzo in klical na pomoč trojko. Takrat smo pokazali, da znamo in zmoremo državo voditi bolje od obstoječe koalicije,« je povedal Alenka Bratušek, predsednica SAB.

Preberite še:

Komentarji: