Osmo okužbo potrdili v ZD Metlika

V ZD Metlika do nadaljnjega sprejemajo le nujne primere, potrdili so namreč prvo okužbo z novim koronavirusom.
Fotografija: V Zdravstvenem domu Metlika so potrdili osmi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda/Slovenske novice 
Odpri galerijo
V Zdravstvenem domu Metlika so potrdili osmi primer okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda/Slovenske novice 

V Sloveniji imamo osem potrjenih okužb z novim koronavirusom

Pozno popoldne so na spletni strani Zdravstvenega doma Metlika objavili sporočilo, da do nadaljnjega sprejemajo le nujne primere. Kot so za Delo potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so na metliškem zdravstvenem domu potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Gre za osmi primer okužbe v Sloveniji ter že drugi evidentirani primer danes.

​Kot je za POP TV potrdil minister Aleš Šabeder, je osmi okuženi zdravnik v zdravstvenem domu. Okuženi naj bi se pred tem nahajal v Italiji, včeraj pa naj bi pri sebi opazil bolezenske znake ter nemudoma prekinil z delom. Okuženega, ki se sicer počuti dobro, naj bi odpeljali v novomeško bolnišnico. 

Trenutno poteka iskanje pacientov, s katerimi je bil okuženi zdravnik v stiku. Po zadnjih informacijah naj bi jih bilo nekaj čez 40, med drugim večina osebja v zdravstvenem domu. Njih in bolnike bodo testirali in v primeru pozitivnega rezultata tudi izolirali. Po oceni Šabedra so okuženi zdravniki »najslabši možni scenarij«, ki bi se lahko zgodil. Odhajajoči zdravstveni minister je ob tem pozval vse zdravniške organizacije in zdravnike, naj najprej poskrbijo za svojo varnost in preventivo ter šele nato za zdravje pacientov. »Primeri, ki so se nam zgodili, se ne smejo ponoviti,« je opozoril.



Šesti primer so potrdili na Štajerskem. Gre za 32 let starega moškega, ravnal je ustrezno z navodili, saj je najprej poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa so ga sprejeli v mariborski bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji.

Vest o sedmem potrjenem primeru okužbe z novim koronavirusom so na spletni strani Urada vlade RS za komuniciranje sporočili malo po tretji uri. Pozitivna je soproga šestookuženega, prav tako zaposlena na UKC Maribor. Pristojni so rezultate njenega testiranja dobili le nekaj minut po današnji novinarski konferenci. Soproga 32-letnika je bila sicer v samoizolaciji od četrtka, ko je epidemiološka služba pri njenem partnerju potrdila pozitiven rezultat.




 

V Italiji je bil od petka do ponedeljka, stika s pacienti ni imel


Moški je zaposlen v UKC Maribor, dela kot klinični farmakolog, okužil se je na smučanju v Italiji. »Od petka do ponedeljka je potoval v severni Italiji v manjši skupini. Dva naslednja dneva ni imel težav, bolezenske znake pa je zaznal v sredo popoldan. Od takrat naprej ni šel več ven, niti ni bil več v službi,« je rekel epidemiolog Zoran Simonovič iz Maribora. »V četrtek zvečer smo potrdili primer. Osebe, ki so bile z njim v tesnem stiku, smo že obvestili.«

O mariborskem pacientu je spregovorila tudi predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek. »Bolnik je hospitaliziran, je v dobrem stanju, saj je obolel za blažjo obliko. V bolnišnici smo že opravili vse varnostne ukrepe, z njim pa ni bil v stiku noben bolnik,« je rekla. »Nekaj zdravnikov in medicinskih center je bilo z njim v tesnem stiku, toda obolel je šele, ko ni bil v delovnem času. Zaposlene, ki so bili z njim v stiku, smo premestili, da niso v stiku s pacienti. Očistili bomo tudi celotno območje, kjer se je okuženi nahajal.«


Javnih prireditev ne bodo odpovedovali


Spregovorila je tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. »Na ministrstvu smo sprejeli določene ukrepe, zato smo v bolnišnicah prepovedali obiske razen redkih izjem,« je rekla.

»Vrtci, šole in univerze delujejo normalno. Organizatorji javnih prireditev morajo opozarjati na preventivo, kdor ima temperaturo, pa naj prireditev ne obiskujejo, enako velja za osebe, ki so starejše in slabšega zdravja. Tveganje trenutno ni takšno, da bi prireditve odpovedovali.«

Iz UKC Maribor so medtem sporočili, da klinika za ginekologijo in perinatologijo do preklica ne sprejema poštnih telegramov. Svojci naj telegrame pošiljajo na dom otročnice.

Na postajo za odvzem brisa vas napotijo zdravniki, ko najprej preučijo vaše zdravstveno stanje. FOTO: Jože Suhadolnik
Na postajo za odvzem brisa vas napotijo zdravniki, ko najprej preučijo vaše zdravstveno stanje. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Prvi primer v sredo zvečer


Prvi primer so potrdili v sredo zvečer. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča koronavirus, je zbolel 60-letni Ljubljančan. V Slovenijo je prispel bolan iz Italije, pred tem je bil v Maroku.

Z njim sta povezana še dva okužena, skupaj so bili na potovanju v Maroku. Ker so okuženi v Benetke pristali z letalom, pot nadaljevali z GoOptijem do Ljubljane, prvi moški pa je v soboto obiskal tudi urgenco zaradi telesne poškodbe in v sredo še zdravstveni dom Ljubljana Vič – Rudnik, odgovorni pozivajo, naj se javijo vsi, ki so bili sočasno v istih prostorih.


Moški in ženska sta prav tako potovala v Italiji


Vhod infektološke klinike v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Vhod infektološke klinike v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
V četrtek zvečer so potrdili še dve okužbi pri ženski in moškemu, ki sta potovala po Italiji. Ravnala sta po protokolu in se takoj po bolezenskih znakih udeležila testiranja. »Bolezenske znake sta opazila že takoj po prihodu domov, zato smo kmalu opravili testiranje,« je povedala sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. »Stikov z ljudmi v Sloveniji skorajda nista imela.«

Če torej sumite, da ste okuženi z virusom, zdravnika naprej pokličite po telefonu, saj lahko virus širite tudi med potjo do zdravnika, nato v čakalnici, ogrožate tudi vse zdravstvene delavce. »Kdor čuti bolezenske znake, naj se čim manj druži z ljudmi in naj poskrbi za osamitev,« je pristavil epidemiolog Zoran Simonovič iz Maribora. »To nikakor ne velja samo za koronavirus, ampak tudi ostale bolezni. Med nami namreč še vedno razsaja tudi gripa.«



Nujno je pogosto umivanje rok in uporaba razkužila. FOTO: Blažž Samec
Nujno je pogosto umivanje rok in uporaba razkužila. FOTO: Blažž Samec



 

Prva Slovenca sta se okužila na ladji


Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo z novim koronavirusom. Prva okužena Slovenca sta bila sicer februarja potnika ladje Diamond Princess, a sta jo prebolela na Japonskem.

Koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta v mestu Wuhan v kitajski provinci Hubei. Žarišče izbruha naj bi bila tržnica z ribami in živalmi, kjer se je virus razširil z živali na človeka.



Če sumite, da ste okuženi z virusom, zdravnika naprej pokličite po telefonu. FOTO: Jože Suhadolnik
Če sumite, da ste okuženi z virusom, zdravnika naprej pokličite po telefonu. FOTO: Jože Suhadolnik


V politiki eni mirijo, drugi strašijo


Minister za zdravje v odhajanju Aleš Šabeder je poudaril, da je zdravstveni sistem pripravljen, zato ni nobenih razlogov za paniko. Odhajajoči premier Marjan Šarec je zraven zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo.

Na ministrstvu za zdravje so potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki, sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. Po Sloveniji sprejemajo številne previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi dogodkov, nekaj posameznikov, ki so bili v stiku z okuženimi, se je samoizoliralo. Že v minulih dneh so bolnišnice uvajale prepovedi obiskov, na vhodih v mnoge zdravstvene domove preverjajo vsakega prišleka.

Oglasil se je tudi novi premier Janez Janša. Kritičen je, češ da v Sloveniji do sedaj nismo bili dovolj pazljivi. Na twitterju je zapisal, da bi morali zavarovati in omejiti gibanje v zdravstvenih ustanovah, domovih za ostarele in drugih najbolj ranljivih točkah, hkrati pa centralizirati testiranje, sprejem in oskrbo obolelih na enem stoodstotnem zavarovanem mestu ter vzpostaviti ustrezno logistiko.

Odgovorni politiki skušajo miriti paniko. FOTO: Uroš Hočevar
Odgovorni politiki skušajo miriti paniko. FOTO: Uroš Hočevar


Več iz te teme:

Komentarji: