Seznam slovenskih dobaviteljev se podaljšuje

Obeta se še več odpoklicev. Na upravi za varno hrano poudarjajo, da dobavitelji niso nič krivi.   
Fotografija: FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
FOTO: Tomi Lombar

Seznam slovenskih dobaviteljev domnevno nevarnega mesa iz avstrijske klavnice Ramsauer fleisch se daljša. Doslej je preventivni umik in odpoklic mesa in mesnih izdelkov, gre večinoma za svinjsko meso za nadaljnjo predelavo v ocvirke in klobase, izvedlo šest podjetij. Obeta se še več odpoklicev.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (Uprava) končen seznam slovenskih dobaviteljev še sestavlja na podlagi podatkov, ki jih posredujejo avstrijske oblasti, njihovo pravilnost dodatno preverja še sama. »Za zdaj nimamo podatkov, da bi od dobaviteljev, ki so meso kupili, kdo poskušal kar koli skrivati. Na koncu bodo znane vse številke,« je zagotovil generalni direktor Janez Posedi. Poudaril je, da slovenski nosilci dejavnosti, ki so se znašli v tej zgodbi, niso nič krivi. »Nasprotno, pravilno umikajo tisto, kar so kupili v dobri veri, da kupujejo v državi, ki ima dober sloves.« Za kolikšno količino odpoklicanih izdelkov na slovenskem trgu gre, uprava podatke še zbira.

Določeno meso in mesne izdelke so zaradi suma neustreznosti že v soboto umaknili v podjetju Spirala iz Bukovcev in pri kmetiji Janežič iz Grosupljega. Sledili so odpoklici izdelkov distributerja Vigros, ki je dobavitelj gostinskih obratov (vakuumsko pakirano svinjsko pleče), mesarstva Janko Sirc (prekajene klobase), ter podjetij Domače mesnine (meso in izdelki iz svinjskega mesa) in Pohorske mesnine (pečenice, pivska klobasa s sirom, prekajena krača, posebna klobasa, sveže svinjske krače iz razsola, sveži svinjski želodčki in sveža svinjska rebra s kožo).

Avstrijske oblasti Uprave niso obvestile, zakaj natančno so iz klavne linije izločile meso, ki ni bilo primerno za prehrano, temveč bi moralo iti v obrat za predelovanje klavniških odpadkov, vendar se ga je del vseeno izmuznil na trg. Šlo je za 18 živali (17 prašičev in eno kravo), ki so bile dane v promet v obdobju od 17. septembra do 22. oktobra.

Posedi dvomi, da so bile živali bolne, saj takšnih živali v Evropi ni dovoljeno klati. »Se pa ob pregledu na klavni liniji včasih ugotovijo zastarele poškodbe ali shiranost. Tiste dele ali kose se izloči,« pojasnjuje. Avstrijska klavnica je morala umakniti oziroma odpoklicati vse meso, ki ga je v teh šestih tednih odposlala na trg. Šlo naj bi za okoli 8500 prašičev, katerih meso je bilo poleg v Slovenijo odposlano v Nemčijo, Italijo, Slovaško, Hrvaško in BiH.

Kako natančno je bila razkrita goljufija v avstrijski klavnici, ni znano. Domnevno je bilo prijavljeno nedovoljeno ravnanje, policija je zadevo nekaj časa spremljala in nato skupaj s tožilstvom in veterinarsko oblastjo v klavnici opravila racijo. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA so vodjo obrata aretirali in je v preiskovalnem priporu.

Klavnica kljub aferi deluje, spremenil pa se je sistem nadzora. Opravljajo ga uradni veterinarji, ne več pogodbeni veterinarji dežele Štajerske.

Komentarji: