Sikošku bi lahko tudi trajno odvzeli notarsko licenco

Lahko bosta zaslišana tudi Janez Janša in Dijana Đuđić. Notarju grozi razrešitev, zastopal ga bo Boštjan Penko.

Objavljeno
30. januar 2018 12.10
Majda Vukelić
Majda Vukelić

Ljubljana – Predsednica notarske zbornice (NZS) Sonja Kralj predlaga, da se notarju Jožetu Sikošku, ki je sestavil zakonsko nedopusten notarski zapis o posojilu med SDS in Dijano Đuđić, za pet let prepove opravljanje notariata.

Disciplinski organi se lahko odločijo tudi za hujšo kazen, to je trajna prepoved opravljanja notarske službe. Notarska zbornica je na podlagi medijskega poročanja uvedla nadzor nad Sikoškovim poslovanjem. Na podlagi sklepa izvršnega odbora notarske zbornice so pregledniki zbornice opravili nadzor nad poslovanjem notarja glede notarskega zapisa, ki zadeva posojilno pogodbo in sporazum o zavarovanju denarne terjatve, sklenjene med državljanko BiH Dijano Đuđić in stranko SDS. Na podlagi ugotovitev pregleda konkretnega pravnega posla, o katerem je bilo ugotovljeno, da ga je v notarskem zapisu potrdil notar Jože Sikošek, je predsednica NZS Sonja Kralj sklenila, da disciplinski komisiji predlaga uvedbo disciplinskega postopka proti notarju zaradi hujše kršitve zakona.

Nedopustno posojilo

Generalni sekretar NZS Aleksander Šanca je pojasnil, da se kršitev zakona o notariatu nanaša na obvezne vsebine notarskega zapisa, saj v obravnavanem notarskem zapisu ni navedeno, da je notar zapis udeležencem pravnega posla tudi prebral, kar bi moral storiti in kar bi moralo biti v notarskem zapisu izrecno zabeleženo.

Prav tako notar pri sestavi konkretne notarske listine ni upošteval zakonske določbe, po kateri notar ne sme sestavljati javnih listin o pravnih poslih, ki so po zakonu nedopustni. V konkretnem primeru je šlo za pravni posel, ki je po zakonu o političnih strankah nedopusten, ker je višina posojila fizične osebe presegla dovoljeno višino posojila, ki ga lahko politična stranka prejme od fizične osebe.

Ker pri vsakem nadzoru pregledniki preverijo, ali je bil upoštevan tudi zakon o preprečevanju pranja denarja, je bilo tako tudi v tem primeru, nam je pojasnila Kraljeva. Toda v primeru podpisa te posojilne pogodbe ni šlo za kršitve, ki bi spadale med kršitve tega zakona. Velja pa, da mora notar, če stranka pri njem išče nasvet za pranje denarja, to takoj sporočiti uradu za preprečevanje pranja denarja.

Večkrat kaznovan

Obe kršitvi sami po sebi pomenita lažjo disciplinsko kršitev, vendar je zaradi predkaznovanosti notarja (zaradi dveh hujših disciplinskih kršitev je že plačal 20.000 evrov kazni) ter ponavljanja disciplinskih kršitev in njihove pogostosti, predsednica NZS ocenila, da so v notarjevem ravnanju podani znaki hujše disciplinske kršitve.

Disciplinski postopek, ki lahko poteka na dveh stopnjah, lahko traja tudi do pet mesecev. Člani disciplinskih organov bodo lahko zaslišali tudi Janeza Janšo in Dijano Đuđić ter se odločili tudi za hujše ukrepanje, kot ga je predlagala predsednica NZS.

Sikoškov molk

Na predlog za razrešitev, ki ga je uvedlo ministrstvo za pravosodje, Sikošek še ni odgovoril, ga pa bo v tem postopku zastopal odvetnik Boštjan Penko. Razrešitev ministrstvo predlaga, ker je bil Sikošek zaradi pomoči pri storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic pravnomočno obsojen.