Sindikalna zaupnica dobila boj proti murskosoboški bolnišnici

Tatjana Petek slavi prvo sodno zmago. Direktor bolnišnice Bojan Korošec jo je po mnenju sodišča odpustil nezakonito. Minister za zdravje že odobril izredni upravni nadzor nad bolnišnico.
Fotografija: Tatjano Petek (na desni) je zastopala odvetnica Vesna Zakeršnik, SB Murska Sobota pa odvetniška pisarna Mira Senice. Foto: Oste Bakal/Slovenske novice
Odpri galerijo
Tatjano Petek (na desni) je zastopala odvetnica Vesna Zakeršnik, SB Murska Sobota pa odvetniška pisarna Mira Senice. Foto: Oste Bakal/Slovenske novice

V Sindikatu zdravstva Slovenije SPUKC so zadovoljni s sicer še nepravnomočno sodbo delovnega sodišča v primeru tožbe njihove članice in sindikalne zaupnice Tatjane Petek proti vodstvu Splošne bolnišnice Murska Sobota zaradi nezakonite izredne odpovedi delovnega razmerja. Sodišče je v celoti pritrdilo tožbi in vodstvu zavoda naložilo vračilo vseh nastalih stroškov ter ponovno zaposlitev Petkove.

V sindikatu so ministra za zdravje Aleša Šabedra pozvali, da odredi izredni nadzor nad upravljanjem Splošne bolnišnice Murska Sobota, vključno z delovanjem sveta zavoda, ki kot organ nadzora nad vodstvom ves ta čas ni opravljal svoje naloge.

Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da se je minister z zadevo seznanil iz medijev in da bo zaradi očitkov o domnevno neskladnem ravnanju odobril izredni upravni nadzor nad upravljanjem bolnišnice.

Na ministrstvu dodatno pojasnjujejo, da se upravni nadzor izvede za namen presoje zakonitosti ravnanja izvajalca zdravstvene dejavnosti, kar pomeni nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Izredni nadzor odredi minister sam oziroma na predlog zainteresiranega predlagatelja.
 

Kritičen sindikat


»V letu in pol gonje proti uslužbenki bolnišnice in hkrati sindikalni zaupnici predstavniki vlade v svetu zavoda niso hoteli prisluhniti argumentom našega sindikata, da gre za neutemeljene obtožbe na podlagi nedokazanih in izmišljenih dejstev. Po drugi strani pa se tem istim članom sveta zavoda nikoli niso zdele sporne kazenske ovadbe proti vodstvu zavoda, niti se niso z njimi seznanili ali celo zahtevali, da direktor ali njegovi sodelavci zanje prevzamejo odgovornost z odstopom z vodstvenih položajev bolnišnice,« so sporočili iz SPUKC. 

Ob tem so opozorili na drastično poslabšanje delovnih razmer, ustrahovanje, mobing in iztrošenost zdravstvenih delavcev in sodelavcev, za kar sta po njihovem prav tako v prvi vrsti odgovorna vodstvo zavoda in (posredno) svet zavoda kot njegov nadzorni organ.

Spomnimo. Vodstvo SB Murska Sobota je Tatjano Petek odpustilo aprila 2018, o čemer smo v Delu obširneje poročali



Pogrom proti Petkovi se je začel, ko se je javno uprla vodstvu zavoda, ki je trdilo, da jim je svetovala nezakonito plačilo neporabljenega dopusta. Ta je javno zanikala njihove besede. Iz dokumentov je razvidno, da je bila proti takšnim izplačilom. V bolnišnici so si kljub temu izplačali nadomestila za neporabljen letni dopust v višini 21.564 evrov. V letih 2015 in 2016 so ga izplačali direktorju in še 24 zaposlenim.

Petkovi, ki je delala v pravno-kadrovski službi, so izredno odpoved vročili ravno v času, ko je v bolnišnici potekala kriminalistična preiskava zaradi domnevno nezakonitih izplačil nadomestil za neizrabljen dopust, zaradi česar je bila kasneje tudi vložena kazenska ovadba proti direktorju in nekaterim njegovim najožjim sodelavcem. Murskosoboška bolnišnica pa je ovadila Petkovo, češ da »obstaja utemeljeni sum, da je ovadena med službovanjem storila več nepravilnosti«.



Direktor SB Murska Sobota Bojan Korošec. 
Direktor SB Murska Sobota Bojan Korošec. 

SPUKC je dan zatem, ko je bila omenjeni vročena odpoved, neuspešno zahteval zadržanje učinkovanja odpovedi. Že tedaj so opozarjali na nedopustno ravnanje vodstva bolnišnice z direktorjem Bojanom Korošcem na čelu, čemur pa je prvostopenjsko sodišče zdaj tudi pritrdilo.

V SB Murska Sobota so sodbo prejeli, vendar ker ta še ni pravnomočna in izvršljiva, je ne morejo komentirati. »Prav tako jo moramo najprej podrobneje preučiti. Sodba namreč dopušča morebitno pritožbo, ki jo bomo zagotovo uveljavili. Menimo namreč, da smo v danem trenutku v letu 2018 glede na informacije in podatke, ki so nam bili na voljo v primeru tožnice ravnali pravilno, v skladu z zakonodajo in kot dober gospodar. Ker živimo in delamo v pravni državi, bomo po zaključku vseh pravnih postopkov dokončno odločitev sodišča spoštovali,« so pojasnili v bolnišnici.

Na vprašanje, koliko odvetniških in sodnih stroškov so imeli v tem postopku so pojasnili, da je sodišče priznalo sodne stroške v višini 2.444 evrov: »Vsi stroški pa bodo znani, ko bo sodba pravnomočna in izvršljiva.«
 
Sicer pa so bili omenjeni direktor Korošec ter nadzornika pri energetski obnovi murskosoboške bolnišnice Ivan Hercog in Drago Štrafela lani na Okrajnem sodišču v Murski Soboti obsojeni zaradi kaznivega dejanja goljufije v škodo EU na pogojno kazen. Za Korošca je tožilstvo predlagalo osem mesecev, za preostale tri pa po sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Toda sodnik je kazni nekoliko omilil ter Korošcu prisodil pet mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, Hercog in Štrafela pa sta bila obsojena na po štiri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Tudi ta sodba še ni pravnomočna.

Preberite še:

Komentarji: