Sindikat kmetov Slovenije: Zajc lahko (za zdaj) ostane

Sindikat kmetov Slovenije zamrznil protestne aktivnosti in zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca.

Objavljeno
21. avgust 2019 15.15
Posodobljeno
21. avgust 2019 20.20
Obisk ministra z okolje Simona Zajca v Gorenjih Novakih, kjer imajo lokalni kmetje težave z zvermi.  FOTO: Voranc Vogel/Delo
Izvršilni odbor Sindikata kmetov Slovenije je na podlagi doseženih zavez na včerajšnjem sestanku s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, danes sprejel sklep, da zamrznejo vse trenutne protestne aktivnosti in tudi zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca. Od pristojnih sicer pričakujejo spoštovanje danih zavez in urgentno reševanje problematike zveri v skladu z doseženim zavezami in takojšen odvzem volkov. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo obnovili protestne aktivnosti in zahteval odstop pristojnega ministra.Kot je po včerajšnjem sestanku povedala Pivčeva, so s predstavniki kmečkega sindikata dosegli soglasje, da bodo sodelovali pri spremembah sistema upravljanja velikih zveri, ki otežuje postopke strokovnega upravljanja zveri in je povzročil njihovo prekomerno namnožitev, naselitev na območja, kjer prej niso živele, in povečanje škod. O konkretnejših korakih in časovnici bodo vsi deležniki govorili na sestanku prvi teden septembra.
 
V prihodnje naj bi opredelili sprejemljivega števila medvedov in volkov z vidika ohranjanja okolja, družbene sprejemljivosti in izvajanja različnih dejavnosti v prostoru. Za medvede je v javni razpravi predlagana številka 450, za volkove določanje številke še poteka tudi zato, ker so razhajanja glede natančnega števila volkov v naravi. Uradno število je 80 volkov, na terenu pa se govori o večjem številu, je povedala Pivčeva.

Bo SLS vodila protest v Gornji Radgoni?

Zaradi zamrtnitve izvajanj protestnih aktivnosti so v Sindikatu kmetov Slovenije preložili tudi sobotni protestni shod v Gornji Radgoni. V SLS pa so nekaj ur kasneje sporočili, da odločitev razumejo, a bodo protestni shod izvedli sami, če vlada do petka ne bo z ustreznim aktom popolnoma sprostila odstrel volkov v vseh primerih, kadar volk napade domače živali v ograjenih pašnikih, ali je opažen v neposredni bližini domačij ter če do sobote, ne bo z ustreznim odlokom določila nadomestila v minimalni višini 150 eur/ha/leto za kmetijska zemljišča in minimalno 100 eur/ha/leto za gozdna zemljišča v vseh občinah, kjer so obremenjeni z napadi zveri ali s prevelikim številom zveri.