Sindikat vojakov proti ukazu Generalštaba o koriščenju ur

SV: Prerazporejene ure so v zadnjih letih naraščale, del teh ur je ostal neizkoriščen, kar zdaj urejajo z ukazom.

Objavljeno
04. marec 2015 16.57
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Sindikat vojakov Slovenije (SVS) zahteva preklic ukaza o razporejanju delovnega časa v Slovenski vojski (SV), ki ga je izdal Generalštab SV in predvideva koriščenje prerazporejenih delovnih ur.

Ukaz velja s prvim marcem, z njim pa se uvaja tekoče spremljanje in koriščenje odrejenih prerazporejenih delovnih ur tako, da se ure izkoristi najkasneje v roku šestih mesecev od njihovega nastanka. Prerazporejene ure, ki so nastala pred prvim marcem, je treba koristiti do konca leta.

V zadnjih letih se je menda nabralo več kot 400.000 neizkoriščenih prerazporejenih ur.

Sindikat je ta ukaz SV razburil, zato so na svoji spletni strani objavili zgoraj omenjeni poziv. Članom so svetovali, naj višek ur, dosežen pred prvim januarjem letos, ne koristijo. S tem se namreč odpovedujejo plačilu nadur, ki so jih nedvomno zaslužili, piše na spletni strani sindikata. Če te ure ne bodo plačane, bo SVS pozval svoje člane k vložitvi tožb, kot so to naredili policisti. Spomnili so, da so ministrstvo za obrambo in Generalštab že večkrat pozvali k ureditvi vprašanja razporejanja delovnega časa.

Po mnenju sindikata je Generalštab zdaj enostransko odredil nedopusten ukaz koriščenja nadur, kar da predstavlja kršenje temeljnih pravic delavcev. Kot pravijo, se nadure lahko koristijo le po predhodni spremembi v ure za koriščenje na podlagi pisnega soglasja posameznika. V tem primeru se izplača dodatek za delo preko polnega delovnega časa na podlagi kolektivne pogodbe za javni sektor.

V Generalštabu so za STA razložili, da obstaja razlika med prerazporejenimi urami in nadurami. Le slednje imajo podlago za izplačilo, vendar jih je v vojski zaradi načrtovanja aktivnosti zelo malo, do njih pride ob kakšnih izjemnih okoliščinah. Prerazporejene ure pa so presežek delovnih ur, do katerih torej pride ob že vnaprej načrtovanih dejavnostih, denimo na usposabljanjih, kjer delo poteka več kot osem ur na dan - vendar pa številni teh ur v zadnjih letih niso izkoristili.

SVS meni, da se tudi prerazporejene ure v nadure pretvorijo ob izteku referenčnega obdobja, torej z vsakim prvim januarjem in prvim julijem, in jih treba izplačati pri prvi plači. A v Generalštabu pravijo, da koncepta referenčnega obdobja v SV nimajo in bi ga zaradi določil zakona o obrambi težko vpeljali.

Generalštab SV je po objavi zahteve SVS spisal pojasnilo in ga posredoval svojim pripadnikom. V njem pa piše, da trditve sindikata, da je načelnik Andrej Osterman z nezakonito enostransko odreditvijo pospešenega koriščenja nadur izdal nesprejemljiv ukaz, ne držijo.

Poudarili so tudi, da ukaz o ureditvi stanja prerazporejenih delovnih ur ne ureja koriščenja ter plačila nadur in ne opredeljuje referenčnega obdobja.