Skesani konjiški gasilci gledajo naprej

V PGD Slovenske Konjice obžalujejo svoje napake, hkrati pa zanje krivijo tiste, ki so društvo prijavili organom pregona.

Objavljeno
09. marec 2016 22.36
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Slovenske Konjice – Predstavniki PGD Slovenske Konjice so po razglasitvi obsodilne sodbe zaradi ponarejanja listin nekdanjemu poveljniku Ernestu Hlastecu in nekdanjemu predsedniku Andreju Tomažiču pojasnili, da obžalujejo, kar so storili narobe, vendar gledajo naprej. To bi lahko bila težava, saj menda gasilska zveza z njimi noče podpisati pogodbe.

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Slovenske Konjice se je zadnja leta ukvarjalo z nepravilnostmi izpred šestih let, ko so pri obnovi avtocestnih predorov opravljali varovanje. Del denarja je končal v društvu, del pa so si ga na roke razdelili. Pri tem so, tako je leta 2013 ugotovila davčna uprava, utajili okoli 20.000 evrov davka. Tega so poravnali, kazenski pregon pa je potekal naprej. Tožilstvo je kasneje odstopilo od pregona zaradi poneverbe, sta pa Tomažič in Hlastec ponaredila nekaj listin in dobila pogojno kazen. Hlastec, ki je bil ves čas kazenskega postopka poveljnik društva, je po obsodbi odstopil.

V društvu so bili usmiljeni

Obema gasilcema so v društvu ves čas stali ob strani, je povedal predsednik društva Drago Alenc: »Oba sta gasilca od malih nog. Odstopila sta v dobro društva, priznala sta, kar sta storila narobe.« V društvu so odpustili tudi gasilcem, ki so krivo pričali v postopku davčne inšpekcije in se pogodili za družbenokoristno delo. Trdijo celo, da je davkarija pri obračunu davka naredila napako. To naj bi dokazal sodni izvedenec prav v postopku proti Hlastecu in Tomažiču, je povedal Alenc: »V Dursu so priznali, da so nepravilno obračunali davek. Plačali smo okoli 50 odstotkov preveč. Lahko bi zahtevali revizijo postopka.« V finančni upravi o tem ne vedo ničesar: »Nismo seznanjeni z nikakršnim preplačilom.«

V PGD Slovenske Konjice so prepričani, da so za večino njihovih težav krivi drugi. »Mogoče so bili v društvu nekateri nezadovoljni in je šlo za maščevanje. Tudi med društvi je huda konkurenca. Kazensko ovadbo je podal prav poveljnik sosednjega društva Andrej Gumzej. Smo soustanovitelji Gasilske zveze Slovenske Konjice, pa niti tam nimamo podpore. Če si v dreku, te je treba še bolj noter poriniti,« je grenko pripomnil Alenc.

Tamkajšnja gasilska zveza (GZ) je nad društvom začela opravljati pregled, nato še nadzor poslovanja za štiri leta nazaj. Alenc je prepričan, da so s tem presegli pooblastila, predsednik zveze Stanislav Hlastec se na telefonske klice ni oglašal. Poveljnik GZ Slovenije Franci Petek je dejal, da bi konjiška GZ res lahko preverila le porabo denarja, ki ga je dodelila občina: »Oboji so šli predaleč, tu so osebne zamere.«

Povrhu uničili še cisterno

Po naših podatkih naj bi konjiška GZ še razmišljala, ali bo s PGD Slovenske Konjice sploh podpisala pogodbo. Po njej bi občina namenila društvu 28.000 evrov, po pogodbi z ministrstvom za obrambo še dodatnih 54.000 evrov. Tudi če dobijo ves ta denar, bodo imeli precej težav. Kupiti morajo cisterno, ki jo je pred skoraj enim letom v prometni nesreči popolnoma uničil njihov član, ki so ga kasneje izključili. Zavarovalnine niso dobili, ker je član cisterno vozil pijan, bil je tudi brez vozniškega izpita. Z njim so sklenili sporazum, da jim bo plačal 20.000 evrov, cisterna naj bi bila takrat vredna 30.000 evrov. Nova stane okoli 300.000 evrov, vendar bodo kupili rabljeno, so pojasnili v društvu.