Prebivalci Jelendola so se lahko odpravili na delo, otroci so ostali doma

Na območju, ki je po ujmi ostalo odrezano od sveta, živi okoli deset otrok, med njimi so tudi trije srednješolci. Zaposlenih oseb, ki hodijo v službo, pa je nekaj več kot 40.
Fotografija: Prebivalci so se že lahko odpravili v službo. FOTO: Jure Makovec/Afp
Odpri galerijo
Prebivalci so se že lahko odpravili v službo. FOTO: Jure Makovec/Afp

Po ujmi z vetrom in močnim deževjem, ki je prejšnji teden prizadela številne kraje po državi, se bo začelo ocenjevanje nastale škode. Še vedno se nadaljuje sanacija posledic ujme, posledice vetroloma v gozdovih na Koroškem in v Savinjski dolini pa si bo danes ogledala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec.
 
Uprava za zaščito in reševanje pričakuje, da bodo občine, ki so bile prizadete v neurjih, podale pavšalno oceno škode na njihovem območju. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan upa, da bodo to storile še danes, nato pa bo uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode.

S sklepom bodo pozvali občine in vodnogospodarska podjetja oziroma pristojna ministrstva, naj pripravijo oceno škode na stvareh in infrastrukturi.



Kolikšna bo škoda, Šestan še ne more oceniti, poročilo bo uprava pripravila predvidoma v mesecu dni. Glede na dosedanje podatke pa je pričakovati, da bo škoda presegla prag 2,6 milijona evrov, določen za izplačilo pomoči države.

Ob ugotavljanju škode se nadaljuje tudi sanacija prizadetih območij. V Občini Tržič, kjer je voda odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol, potekajo intenzivna intervencijska dela. Na tem območju bodo v nekaj dneh uredili obvozno cesto, do tedaj pa bodo tamkajšnjim prebivalcem omogočili dostop do Tržiča čez brv in z avtobusnim prevozom.

Zaposleni in šolarji iz Jelendola in Doline naj bi na delo oziroma v šolo lahko odšli šele jutri, je poročal Radio Slovenija, a je izvajalcem del v Dovžanovi soteski uspelo tako sanirati udor na lokalni cesti, da so ga prebivalci Jelendola, ki jih je vodna ujma pred tednom dni odrezala od sveta, danes lahko prečkali peš. S pomočjo gasilcev se je v službo v dolino tako odpravila večina zaposlenih, otroci pa so ostali doma.

Tržiški župan Borut Sajovic je pojasnil, da bi otroci sicer lahko odšli v šolo, saj je bil prehod na kritičnem odseku po delu pozno v noč v nedeljo zvečer vzpostavljen. Težavno in nevarno pa je čez dan hoditi preko gradbišča. »Tudi jaz zato podpiram odločitev staršev in vodstva šole, ki bo otrokom pomagalo z gradivi,« je dejal.

Prvotno je bilo načrtovano, da bodo tudi otroke gasilci pospremili do Tržiča, vendar so se starši v nedeljo zvečer odločili, da otrok v šolo še ne bodo poslali. Kot predvideva poveljnik tržiške civilne zaščite Drago Zadnikar, je razlog za to skrb za varnost. O tem so obvestili vodstvo šole, ki se je s tem, da otroci ostanejo doma, strinjalo.

Ni še jasno, ali se bodo otroci v šolo morda podali v torek ali pa bodo počakali, da bo cesta ne le prehodna, temveč tudi zasilno prevozna. Na območju, ki je po ujmi ostalo odrezano od sveta, sicer živi okoli deset otrok, med njimi so tudi trije srednješolci. Zaposlenih oseb, ki hodijo v službo, pa je nekaj več kot 40.

Škoda po vremenski ujmi je velika. FOTO: Jure Makovec/Afp
Škoda po vremenski ujmi je velika. FOTO: Jure Makovec/Afp


»Nekateri bi morali v službo že v petek, danes pa so se na delo odpravili bolj ali manj vsi, odvisno od tega, kako so se dogovorili z delodajalci,« je pojasnil Zadnikar in dodal, da bodo kot štab civilne zaščite obvestili delodajalce o ujmi in o nezmožnosti zaposlenih, da pridejo na delovno mesto. Po zakonu je to razlog za izredni dopust.

Zdaj Zadnikar sicer računa, da se bo pretok ljudi iz Jelendola v Tržič odvijal vsakodnevno, sicer za zdaj še peš. V nekaj dneh pa predvideva, da bi lahko zapolnili še preostale tri manjše usade na cesti, preprečili nadaljnje krušenje ceste v strugo in zagotovili njeno prevoznost.

»Po moji nestrokovni oceni bi bil, glede na to, kako hitro so izvajalci sanirali največji udor, po sredi ali četrtku nevarni odsek vsaj osnovno lahko zavarovan,« je ocenil Zadnikar. O tem, ali bo cesta dovolj varna za vožnjo po njej, pa ne bo odločal štab civilne zaščite, temveč občina in strokovne službe.

V nedeljo so prebivalce Doline in Jelendola, kjer živi približno 190 ljudi, znova oskrbeli s hrano in trenutno ni potrebe po pomoči helikopterja. Zdaj bi lahko živila tudi že prenesli čez nevarne odseke in jih nato naprej po cesti odpeljali do prebivalcev.

Kot je pojasnila ena od prebivalk Petra Laharnar, so s hrano dobro preskrbljeni. »Vsi se trudijo, da ne bi bil kdo lačen. Dobili smo osnovne stvari, pa tudi kakšno sladkarijo za otroke,« je povedala in se zahvalila vsem, ki se trudijo, da bi prebivalci Jelendola čim manj čutili posledice ujme.

Izpostavila je, da je bilo v teh dneh na področju čiščenja in urejanja infrastrukture že ogromno narejenega. »Vsi pa stremimo k temu, da bi bili čim prej po cesti povezani s Tržičem, potem si bomo lahko vsi oddahnili,« je poudarila.

Jelendol je bil popolnoma odrezan od sveta. FOTO: Jure Makovec/Afp
Jelendol je bil popolnoma odrezan od sveta. FOTO: Jure Makovec/Afp


Trenutno poteka tudi še odstranjevanje naplavin iz struge Tržiške Bistrice v samem Tržiču, medtem ko so intervencijske službe v minulih dneh že očistile strugo v zgornjem delu reke. Tako zagotavljajo, da veje, debla in druge naplavine, ne bi zaprle struge ter povzročile nadaljnje škode.

Gasilci pa pomagajo prebivalcem čistiti objekte. Sodelovali so tudi pri čiščenju tovarne podjetja AB Tokos, ki se ukvarja s proizvodnjo zidarskega orodja in ima prostore na Cankarjevi cesti v Tržiču, kjer je voda odnesla hišo štiričlanski družini. V objektu manjšega podjetja, ki ga je voda povsem zalila, so danes uspeli znova vzpostaviti proizvodnjo.

Ogromno škode je vodna ujma povzročila ne le tam, kjer je zalila objekte, odnesla mostove in trgala ceste, temveč tudi na kmetijskih površinah, je povedal župan in dodal, da je bilo v Lomski dolini prizadetih več deset hektarov zemljišč, na katerih je na tisoče kubičnih metrov kamenja, lesa, mulja in blata.

Komentarji: