Škropljenje vinogradov morilo čebele

Na območju Ljutomera in Gornje Radgone inšpektorji na delu zaradi hude zastrupitve čebel.

Objavljeno
26. junij 2015 21.58
Čebelarstvo na Igu, 8. marca 2014
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – Dva dni zapored je čebelar Drago Horvat iz Orehovskega vrha pri Gornji Radgoni nemočno spremljal padanje svojih pašnih čebel, medtem pa je vpričo novinarske ekipe v bližnjem vinogradu lastnik sredi dneva škropil svoje trte.

V preteklih dveh dneh so na inšpektoratu uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poleg Horvatove prijave pomora čebel prejeli še eno z območja Ljutomera. Čebele so namreč padale tudi Janezu Žumanu iz Spodnjega Kamenščaka. Oba prizadeta čebelarja zdaj čakata, kaj bodo pokazali rezultati analiz vzorcev odmrlih čebel, ki jih je veterinarska inšpektorica iz Murske Sobote poslala v preiskavo Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu.

Da je nepravilna raba fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu pogosto vzrok za pomore čebel, je že dolgo znano. In pri tokratni zastrupitvi gre po vsej verjetnosti za uporabo čebelam nevarnega škropiva v nepravem času. Tako je sklepati po besedah Draga Horvata, ki je prvo zastrupitev pašnih čebel zaznal in prijavil v sredo, 24. junija, ko je z njo seznanil terensko veterinarko Lidijo Matavž in s prijavo na 112 sprožil tudi odziv policije.

»Najprej je prišla policija, ki je svoje delo opravila korektno. Terenska veterinarka mi je povedala uro, ob kateri bo prišla, potem pa je poklicala, da bo prišla kasneje, ker so jo medtem že klicali zaradi pomora čebel tudi v Ljutomeru. Iz Murske Sobote je šla najprej v Ljutomer in tam opravila delo, potem pa je prišla še v Gornjo Radgono oz. v Orehovski vrh, kjer sta bili prizadeti dve čebelarstvi, moje in še sosedovo. Vzela je vzorce. Tu se je zgodba končala,« je povedal Horvat, ki je zaradi vnovičnega množičnega umiranja čebel tudi naslednji, praznični dan klical na pomoč ustrezne službe. Tokrat je prišla na ogled še dežurna fitofarmacevtska inšpektorica iz Celja, ki je zahtevala ponovni odvzem vzorcev za analizo ter obljubila, da bodo inšpektorji nadaljevali delo z zbiranjem vzorcev, da bi poiskali odgovor, zakaj huda zastrupitev, kakršne ne pomni. »Padle so vse pašne čebele do zadnje, panji so skoraj na pol prazni.« Po zastrupitvi pašnih čebel, ki izletavajo iz panja, so ostale v njem le mlade čebele, ki jih bo treba najmanj dva meseca intenzivno krmiti, da bodo do zime dovolj močne za preživetje, pravi.

Dovoljeno šele ponoči

»Sumimo, da je za pomor krivo škropivo aktar za vinograde. Škropilo je več ljudi, čez dan. Tudi sredi dneva, ko je bila pri meni ekipa s televizije, je eden škropil. Seveda je zdaj čas tega škropljenja in tudi po vseh lokalnih radijskih postajah ves dan ne slišiš drugega kot, škropite z aktarom proti ameriškemu škržatu. A s tem je dovoljeno škropiti šele po osmi uri zvečer,« pravi prizadeti Horvat in doda, da je na tem območju tri četrtine vinogradov v lasti Radgonskih goric, ki praviloma škropijo vinograde ponoči, drugače je z vinogradniškimi posestniki s po nekaj sto trsi.

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je potrdila prijavo in odvzem vzorcev mrtvic in da je »fitosanitarni inšpektor dne 25. 06. pregledal okolico čebelnjakov«, a da »glede na številne vinograde na območju in možnost tretiranja s FFS po obilnih padavinah ni mogoče določiti vira kontaminacije«. Sicer pa da je fitosanitarni inšpektor včeraj spet »opravljal preglede okoliških vinogradov (glede pravilne rabe in morebitno vzorčenje zelenih delov rastlin)«. Napovedala je, da bodo laboratorijski izvidi mrtvic in morebitnih zelenih delov rastlin znani predvidoma prihodnji teden.