Neuspeli razpis za žilne opornice: pričakovane nižje cene

Marko Noč poudarja brezmejno aroganco dobaviteljev. Vključiti bi se morali vlada in evropske institucije.

Objavljeno
06. september 2017 13.40
vidic mrevlje
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Ljubljana - Čeprav javno naročilo za nakup materiala za intervencijsko kardiologijo za pet bolnišnic ni uspelo, se je z njim po prepričanju zdravnika Marka Noča zgodil zgodovinski preboj. Zdaj je dokončno dokumentirano, da so cene, ki so jih za žilne opornice ponudili dobavitelji pri nas, za sto odstotkov višje od švedskih.

Noč zato govori o aroganci dobaviteljev, ki so se na razpis prijavili s precej višjimi cenami, kot jih je dovoljeval razpis in jih je razpisna komisija določila glede na javno dostopne cene, po katerih nabavljajo stente bolnišnice na Švedskem, državi z dvakrat višjim BDP od našega. »Na primeru stentov je zdaj dokazan pojav preplačevanja materiala, ki je nacionalni problem ter presega delo in pristojnosti razpisne komisije,« je bil odločen specialist kardiologije in vaskularne medicine. Po njegovem mnenju gre za norčevanje iz bolnikov in davkoplačevalcev ter za zapravljanje denarja. 

Noč predlaga, da bi multinacionalkam - proizvajalkam opornic prek veleposlaništev poslali dopis s podpisom vlade, v katerem bi jih opozorili na prakso pri nas ter na cene opornic v Sloveniji in na Švedskem. V pismu bi izrazili pričakovanje, da se v naslednjem javnem razpisu ponudijo cene, primerljive švedskim.

»Mi nismo banana republika v EU, smo enakopravna članica. Tudi dobavitelji morajo spoštovati, da nismo nič drugačni od drugih držav, ne od Švedov, ne Nemcev, ne Angležev,« je dejal direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaž Glažar. Dodal je, da se z drugimi državami dogovarjajo za skupni nastop na evropskem trgu kot močan povpraševalec po zdravstvenih materialih.

Pozitivni učinki neuspeha

Poročali smo, da je bilo iz julijskega javnega odpiranja ponudb razvidno, da se za posel z žilnimi opornicami potegujejo podjetje Angiomedic, Kastor Medical Dental, LaboHem, Bormia, Mark Medical, Kefo, Pro-Gem, Apta Medica internacional in Shimadzu iz Zagreba. Podjetja so ponudbe oddajala za posamezne sklope, ki jih je bilo pet.

V prvem in drugem sklopu sta najnižji ceni ponudili podjetji Kefo in Pro-Gem, pri čemer sta obe močno presegali najvišji dovoljeni ceni za opornice. V tretjem in četrtem sklopu sta bili najugodnejši ponudbi podjetij LaboHem in Angiomedic, ki sta bili tudi v sklopu dovoljenih cen. V petem sklopu je najnižjo ceno, ki je bila spet precej višja od dovoljene, ponudil Kefo. Najnižje ponudbene cene za opornico so bile od 158 do 299 evrov (brez davka), najvišja dovoljena cena pa je bila od 165 do 200 evrov (brez davka).

Razpisna komisija se je po pregledu ponudb 1. septembra odločila, da posel ne odda nikomur od naštetih. Nobena ponudba namreč ni izpolnjevala vseh zahtev in pogojev dobro pripravljenega javnega naročila. Vzroki za izključitev vseh ponudb so bili prvenstveno ali višja cena od dovoljene ali neizpolnjevanje pogoja randomizirane študije. Ponudnikom, ki pogoja najvišje dovoljene cene niso spoštovali, je moralo biti jasno, da bo njihova ponudba izključena, zato ni znano, zakaj so sploh oddajali ponudbe. 

Ker so se pojavile domneve, da so želeli bojkotirati razpis, je ministrstvo za javno upravo prosilo agencijo za varstvo konkurence (AVK), naj razišče, ali je bilo pri oddaji ponudb delovanje med ponudniki usklajeno. Agencija ni ugotovila ničesar.

Sledil bo nov postopek javnega naročanja. Do takrat pa bo pet bolnišnic, ki imajo katetrske laboratorije, nabavljalo žilne opornice po sedanjih pogodbah. Nekatere od njih se z dobavitelji že uspešno dogovarjajo za nižje cene. Predstojnik kardiologije v celjski bolnišnici Dragan Kovačič, ki je tudi sodeloval v razpisni komisiji, pravi, da ima neuspelo javno naročilo že pozitivne učinke, saj so kljub previsoko postavljenim cenam v razpisu nekateri ponudniki določili cene opornic, ki so vseeno nižje, kot jih zahtevajo v celjski bolnišnici.