Antolovič ne zaupa več upravi

Sedanja uprava Luke Koper z Dragom Matićem na čelu predvidoma ne bo doživela novega leta.
Objavljeno
24. november 2017 12.14
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper – »Pred šestimi meseci je imela ta uprava zelo veliko priložnosti, da se dokaže. Podpiral sem jo, toda zdaj je ne podpiram več,« je povedal prvi nadzornik Luke Koper Rado Antolovič po današnji seji nadzornega sveta.

Nadzorniki predlagajo delničarjem, da na izredni skupščini glasujejo o nezaupnici samo trem članom uprave predsedniku Dragu Matiću, Ireni Vincek in Andražu Novaku, ne pa tudi delavskemu direktorju Stojanu Čeparju. Po podrobni analizi so nedvomno ugotovili, da je bila decembrska izredna skupščina nepravilno sklicana po krivdi uprave, ker ni izpolnila sklepa nadzornega sveta, kot je bilo odločeno, njihovo odločitev pojasnjuje Antolovič.

Uprava ne obvladuje razmer

Na izredni seji 28. decembra bodo obravnavali poročilo revizorske hiše PwC glede vodenja poslov z izvajalci pristaniških storitev. »V reviziji smo ugotovili, da uprava na tem področju ne obvladuje razmer. Poročilo razkriva nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delu z IPS. Na upravi niso naredili nič, da bi se ta tveganja zmanjšala. Luka ima dober tim, dober srednji menedžment. Toda za napredek mora imeti tudi boljšo upravo. Nekaj časa sem to upravo podpiral. Zdaj mi je jasno, da je uprava delala veliko napak. Mislim, da bi morala delati bolje. Zdaj se razvoj ustavlja. Rezultati bi morali biti precej boljši, je pojasnil Antolovič. Novega kandidata za predsednika uprave po njegovih besedah še nimajo, toda »te funkcije absolutno ne bom prevzel jaz«.

Dragu Matiću so na današnji seji najprej izrekli opomin zaradi neprimerne komunikacije z namestnikom predsednika nadzornega sveta Urošem Ilićem, pozneje pa še ukor zaradi neupoštevanja dogovora s predsednikom Radom Antolovičem: »Ker je v zvezi z najino komunikacijo počel nekaj, kar poslovno ni bilo primerno,« je bil skrivnosten Antolovič.

Nezadosten poslovni načrt

Zakaj uspešni upravi, ki dosega rekordno poslovanje, že tretjič niso potrdili načrta poslovanja za leto 2018? »Poslovni načrt je za nadzorni svet nezadosten. V njem manjkajo rezultati rasti tovora, kako se bo povečala produktivnost, kako se bodo investicije odražale v stroških. V njem uprava ni našla rešitev in priložnosti na trgu. Koper prodaja najboljši paket storitev, ki bi morale biti drugače cenjene. V zadnjih šestih mesecih je uprava obtičala. Poskušali smo stvari premakniti, a ni šlo. Tudi zaposleni vidijo, da se je stvar ustavila. To potrjuje tudi poročilo PwC. Ugotovila je veliko kršitev in tveganj, ki jih prej ni bilo.«

Izredna skupščina bo 28. decembra v portoroškem kongresnem centru Portus Hotela Slovenije, kar dodatno zamerijo zaposleni v Luki, saj je prvič, da iz nerazumljivih razlogov skupščino selijo iz Kopra in po nepotrebnem povzročajo višje stroške podjetju. Predsednik sveta delavcev Mirko Slosar se danes še ni hotel izjasniti, kako se bodo na odločitev o nezaupnici odzvali zaposleni. Svet delavcev se bo o tem z njimi posvetoval prihodnji teden.