Slovenci očistili goro San Pietro

Slovenski reševalci so, kljub zelo slabemu vremenu, pospravili 27 ton razbitin na gori San Pietro. Danes so postavili še spominsko ploščo, ki jo bodo odkrili na slovesnosti v soboto, 31. maja.

Objavljeno
26. maj 2008 20.13
Večje kose letala odpeljejo s helikopterjem ali pa jih še prej razrežejo na manjše kose.
Ajaccio – Slovenski reševalci so, kljub zelo slabemu vremenu, pospravili 27 ton razbitin na gori San Pietro.

Slovenski reševalci, ki pospravljajo ostanke letalske nesreče slovenskega letala na gori San Pietro na Korziki – pred sedemindvajsetimi leti je tam umrlo vseh sedem članov posadke in 173 potnikov – so s prizorišča odpeljali že več kot 27 ton razbitin, nam je povedal vodja del Bojan Kopač, sicer dolgoletni uslužbenec Uprave RS za zaščito in reševanje. Nobenega dvoma ni več, da so delo praktično končali. V ponedeljek bodo na gori San Pietro postavili še spominsko ploščo, ki jo bodo odkrili na slovesnosti v soboto, 31. maja.

Po Kopačevih besedah je helikopter Slovenske vojske do sobote prepeljal v bazo, kjer razbitine od njih prevzame lokalna komunalna služba, nekaj več kot 27 ton ostankov letala, v soboto in nedeljo pa so reševalci pospravljali in odstranjevali le še manjše ostanke, a jih je še vedno zelo veliko. Reševalna ekipa sicer šteje 60 ljudi, med njimi je 28 gorskih reševalcev, so pa tudi gasilci in seveda pripadniki Slovenske vojske, ki s helikopterjem vsak dan prevažajo reševalce na goro in z nje, praktično ves dan pa vozijo ostanke s posameznih delovišč najprej v reševalno bazo na gori San Pietro, od tam pa v dolino. Delajo na nadmorski višini od 1000 metrov do 1400, pregledali in prečistili pa so trikrat večji teren, kot so sprva predvidevali.

Krilo in letalski motor

Kot je poudaril Bojan Kopač, morajo večje kose, – namesto devet, kolikor so po februarskem ogledu kraja nesreče predvidevali, da jih je ostalo na gori, so jih našli kar trideset – ki jih helikopter pripelje v bazo, reševalci tam še dodatno razžagati, saj korziške komunalne službe nimajo tako velikih tovornjakov, da bi jih lahko prepeljale. Med drugimi večjimi deli so našli krilo letala, težko 1400 kg, prav tako pa tudi letalski motor, za katerega so sicer Francozi trdili, da je bil z gore odstranjen. Predvidevali so, da bo materiala 27 ali 28 ton in približno toliko ga tudi je. ''Sprva so nas Francozi gledali malce zviška in nezaupljivo, najbrž so bili prepričani, da nam ne bo uspelo. No, zdaj je zlasti sodelovanje z žandarmerijo na letališču Campo Dell'Oro zgledno. Celo ključe hangarja, kjer imamo helikopter in opremo, so nam zaupali, lahko rečem, da smo tako postali dobri kolegi, zelo korektno sodelujemo,'' pravi Kopač.

''Vseh 45 reševalcev bo zdaj le še nekajkrat šlo po vsem območju, da poberemo še manjše kose in goro čim bolje počistimo,'' pravi vodja odprave. Po njegovih besedah je sicer precej ostankov tudi že zraščenih z goro oziroma terenom.

Nemogoče vreme

Ekipa ima po Kopačevih besedah še vedno precejšnje težave z vremenom. ''V minulem tednu nekaj dni nismo nič delali, ker je bil ves čas dež, vremenske razmere so bile nemogoče. Reševalci so šli na goro in z nje med akcijo samo trikrat, praktično vsak dan se nanjo vzpnejo ali pa z nje spustijo – peš,'' je še povedal Kopač.

Helikopter zaradi nemogočega vremena večkrat ni mogel niti vzleteti z letališča Campo dell'Oro, od koder je do kraja tragedije slovenskega letala, torej do gore San Pietro, približno 30 km. Vodja odprave Bojan Kopač tudi zaradi dežja mokrega in spolzkega terena večkrat ni želel tvegati, saj je bila velika nevarnost zdrsov in poškodb reševalcev. Kot je pojasnil, se je sredi minulega tedna vreme izboljšalo in reševalci so spet začeli delo. ''Neverjetni so. Prav tako tudi piloti helikopterja. Njihova požrtvovalnost in zmožnost delovanja v tako nemogočih vremenskih razmerah in na terenu, ki je praktično ves ekstremno strm in težko prehoden, sta izjemni.''

Kot zanimivost je Kopač povedal, da je v pogovoru z županom Ajaccia izvedel, da tako obilnega dežja maja na Korziki tamkajšnji prebivalci ne pomnijo že dvajset let. ''Kot da nam gora ne bi pustila, da odstranimo, kar je sedemindvajset let ležalo tu,'' pravi.
Oba reševalca, ki sta bila med delom poškodovana, zdaj z dovoljenjem zdravnika že delata, je še zatrdil Kopač. Poudaril je, da gre za izjemno trdožive ljudi, in vnovič pohvalil njihova prizadevanja. ''Človek ne najde pravih besed za pripravljenost mojih ljudi,'' je dejal.

Kopač pravi, da novih posmrtnih ostankov ponesrečencev niso našli. Kar pa so našli do prejšnjega ponedeljka, so predali francoskim oblastem. Z županom Ajaccia se je že pogovarjal tudi o sklepnih slovesnostih, ki bosta 31. maja. Prva bo na gori San Pietro, z odkritjem spominske plošče, druga slovesnost in blagoslov pa bosta v cerkvici v vasi Petreto-Bicchisano tik pod goro, kjer bo tudi polaganje venca.

Kot je poudaril, so francoske oblasti o predvidenih aktivnostih zelo dobro obveščene. V soboto bo namreč z brniškega letališča na Korziko oziroma letališče Campo dell'Oro pri Ajacciu priletelo tudi posebno letalo z nekaterimi svojci žrtev korziške letalske tragedije, na njem pa bodo tudi novinarji in uradne slovenske delegacije, ki se bodo poklonili spominu nesrečnih potnikov in posadke slovenskega letala. Bojan Kopač nam je še povedal, da se je o tem s pristojnimi sicer dogovarjal že marca in aprila, in zatrdil, da se francoska stran z organizacijo predvidene slovesnostjo strinja in je pri njej pripravljena tudi sodelovati.

Iz Slovenskih novic.