Slovenci ujeli največjo tuno na tekmi v Kvarnerju

Bosanci in Slovenci najbolj obvladajo velike tune na Jadranu.

Objavljeno
28. avgust 2017 17.42
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Omišalj - Štirje športni ribiči iz Slovenije, mojstri za velike ribe, so minulo soboto na tekmovanju v trnkarjenju v Big Gameu v Kvarnerju ujeli med vsemi največjo tuno: merila je 215 centimetrov v dolžino, njen obseg trupa je bil 140 centimetrov, tehtala pa je 138 kilogramov. Navkljub največji ribi so na tekmovanju za 12. pokal, ki ga vsako leto prireja Klub za športni ribolov na morju BIG OM iz Omišlja, med 21 ekipami in sto tekmovalci zasedli drugo mesto. Prva je bila ekipa Marko iz Bosne in Hercegovine, ki je v treh dneh ulovila dve tuni (75 in 110-kilogramsko) in morskega psa, ki pa ga po pravilih Big Gamea izpustijo.

V najbolj izkušeni slovenski ekipi (poleg nje so sodelovale še tri druge slovenske ekipe) so bili Bojan Cestar, Blaž Legiša, Goran Hribar in Tomislav Jukić, to so tudi člani prve uradne slovenske reprezentance, ki se bo 15. septembra na Portugalskem (Albufeira) udeležila svetovnega prvenstva v Big Game ribarjenju. Bojan Cestar je povedal, da so se s tuno velikanko borili »samo« 45 minut in jo potem uspešno zvlekli na čoln, kar pri tako veliki ribi sploh ni enostavno.Toda skoraj hkrati s to tuno se je na drugo palico ujela še ena, ki se je po poldrugi uri boja uspela strgati s trnka in veselo odplavala.

Bojan Cestar z dokončno obvladano velikanko na čolnu. Foto: arhiv Bojana Cestarja

»Že pred tekmovanjem smo obljubljali največjo trofejo, zato smo veseli, da smo obljubo uresničili. Že pred tekmovanjem smo trenirali več dni in videli, da je v Kvarnerju res veliko tun in med njimi tudi precej velikih, saj nam je s trnka pobegnila kakih 200 kilogramov težka tuna. Pred tem pa smo ujeli in spustili tudi izredno veliko (po naših ocenah 4 metre dolgo, brez merjenja repa) morsko lisico. «

Kar 140 kilogramov težko tuno so zvečer spekli in razdelili med več kot 200 gosti zaključnega večera športnega tekmovanja v Omišlju.


Ob viseči tuni so z leve: spredaj Bojan Cestar in Goran Hribag (oba vmodrih majicah) in zadaj: Blaž Legiša in Tomislav Jukić. Vmes pa velika tuna. Foto: arhiv Bojana Cestarja