Slovenija bo zahtevala vrnitev umetnin

Vlada je sklenila, da bo Italiji poslala zahtevo za vrnitev vseh umetnin, ki jih je fašistična oblast med drugo svetovno vojno odpeljala iz cerkva, muzejev in samostanov na slovenski Obali.

Objavljeno
22. september 2005 17.40
V Sloveniji zasežene umetnine so razstavljene v Trstu
Ljubljana - Slovenska vlada je na četrtkovi seji sklenila, da bo italijanski strani poslala zahtevo za vrnitev vseh umetnin, odnesenih iz slovenske Istre.

"Priložili smo tudi seznam umetnin, kot je bil objavljen v publikaciji v Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana," je po seji vlade v Ljubljani povedal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Istrske umetnine, ki jih je fašistična oblast leta 1940 in tudi pozneje odpeljala iz cerkva, muzejev in samostanov na slovenski Obali, so po prepričanju Rima - italijanska last. V tržaškem muzeju Revoltella je tačas odprta razstava teh umetnin z Obale z naslovom Histria. Italijanski minister za kulturne dobrine Rocco Buttiglione je ob odprtju dejal, da morajo umetnine postati "most med Italijo in Slovenijo".

V muzeju Revoltella bo do 6. januarja 2006 razstavljenih 21 del, nastalih od sredine 14. do sredine 18. stoletja, katerih avtorji so sloviti italijanski mojstri, kot so Paolo Veneziano, Alvise Vivarini, Alessandro Algardi, Giambattista Tiepolo ter Vittore in Benedetto Carpaccio.

Dela so bila odnešena iz piranskih cerkva sv. Jurija, sv. Štefana in Marije Tolažnice, koprskega Pokrajinskega muzeja, piranske občinske palače, nekdanje piranske bolnišnice in koprskega samostana sv. Ane. Umetnine, desetletja spravljene v skladiščih in depojih, so restavrirali na pobudo nekdanjega državnega sekretarja na italijanskem ministrstvu za kulturo Vittoria Sgarbija.

Razstavo Histria je priredilo italijansko ministrstvo za kulturne dobrine, postavilo pa jo je deželno nadzorništvo za arhitektonske dobrine Furlanije-Julijske krajine (FJK) s prispevkom optantskega Nacionalnega združenja za Julijsko krajino in Dalmacijo (ANVGD) in v sodelovanju z odborništvom za kulturo Občine Trst.

Knjigo V Italiji zadržane umetnine iz Kopra, Izole in Pirana, na podlagi katere je vlada pripravila seznam umetnin, ki jih zahteva od Italije, je izdala piranska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. V njej je predstavljena problematika vrnitve umetnin, napisana je v slovenščini, italijanščini in angleščini ter prinaša dva uvodna zapisa, enega je prispeval minister za kulturo Vasko Simoniti, tri temeljne razprave ter likovne in dokumentarne predloge.