Slovenija vstopa v novo normalnost

Verski objekti, lepotilni saloni in seveda lokali so od sredne marca samevali. Danes se vanje vrača življenje. 

Objavljeno
04. maj 2020 07.40
Posodobljeno
04. maj 2020 15.23
Prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov danes znova sprejemajo stranke. FOTO: Blaž Samec
Katja Miklavčič, A. V., STA
Katja Miklavčič, A. V., STA
Slovenija se je prebudila v jutro, ki nekoliko bolj spominja na čas pred epidemijo. Ponovno se – z omejitvami – zaganja nemalo dejavnosti

Aktualno dogajanje glede pandemije novega koronavirusa doma in po svetu spremljamo TUKAJ


Od danes naprej je dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Mize bodo razporejene tako, da bo med obiskovalci vsaj meter in pol razdalje, gostje pa bodo morali ob uporabi sanitarij oziroma vstopu v drug zaprti prostor uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela.

image
Današnje dopoldne v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora (to ne velja za tiste v trgovskih centrih, razen če ima prodajalna v trgovskem centru svoj vhod). Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.

Svoja vrata prav tako odpirajo frizerski, kozmetični in masažni saloni. Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

image
Prve goste so danes že sprejele terase gostinskih lokalov. FOTO: Blaž Samec/Delo


Frizerji in kozmetičarke polno zasedeni


Po več tednih zaprtja v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so danes vrata znova odprli tudi frizerski in kozmetični saloni. Že prvi dan so večinoma polno zasedeni, vsaj do sredine maja pa bo pri večini od njih težko najti še kak prost termin. Frizerka Daša iz Celja je pojasnila, da ima naročil polno za dva tedna, za naprej naročil še ni odprla. Ker ima majhen salon oz. samo eno stranko na stolu, nima težav z vzdrževanjem razdalje. Nekoliko jo moti maska, na strankah pa ta ni tako moteča, se jo je mogoče odstraniti. Več časa vzame vsakokratno razkuževanje opreme in stola za strankami, posledično striženje ene same stranke traja dlje časa. Glede na to, da ima večina frizerjev uveljavljen sistem naročanja, vrst pred frizerskimi saloni ni. So pa te recimo pred nekaterimi saloni, ki nimajo sistema naročanja. Tudi v ljubljanskih frizerskih salonih je bilo danes precej pestro. Za striženje v enem od salonov v centru mesta so se odločali predvsem gospodje.


Bogoslužje v verskih objektih ob ustrezni varnostni razdalji


Sproščene so tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen.

Verniki bodo ponovno smeli opravljati bogoslužje v verskih objektih, pri tem pa bodo morali obdržati ustrezno varnostno razdaljo (1,5 m) in, med drugim, nositi zaščitno masko. 

Treninge bodo pričeli tudi vrhunski športniki v nekontaktnih disciplinah; prav tako so od danes dovoljeni individualni kondicijski treningi (tudi v ekipnih športih). Ker pa niti vlada niti Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) še nista posredovala podrobnih navodil, je Olimpijski komite Slovenije (OKS) zvezam svetoval, naj počakajo z zagonom treningov.

image
Frizerski saloni danes po šestih tednih sprejemajo prve stranke. FOTO: Matej Družnik/Delo


Da v soboto nis(m)o imeli nove okužbe s koronavirusom, je bilo po mnenju infektologinje in vodje strokovne skupine ministrstva za zdravje Bojane Beović posledica vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Ali bo današnje rahljanje ukrepov vodilo do novega porasta okužb, bo znano v enajstih do trinajstih dneh. 

V mestnih občinah bodo znova pobirali parkirnine na javnih občinskih površinah. Kot so sporočili iz združenja mestnih občin, so se za potezo odločili zaradi prezasedenosti in dolgotrajnega parkiranja v mestnih središčih. Mestna občina Ljubljana bo sicer še naprej zagotavljala brezplačno parkiranje na območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za tam zaposlene.


image
Današnje dopoldne v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


image
Svoja vrata so danes ponovno odprli frizerski saloni. FOTO: Blaž Samec/Delo