Slovenija je ciljna dežela za odpiranje trgov

Dom v Radencih: Lani so se pogajali z avstrijsko Senecuro, letos ga bodo ponujali na dražbi
Fotografija: Kupec doma v Radencih bo prevzel tudi njegove dolgove, ki so lani dosegali skoraj 8 milijonov evrov. Foto Jože Pojbič
Odpri galerijo
Kupec doma v Radencih bo prevzel tudi njegove dolgove, ki so lani dosegali skoraj 8 milijonov evrov. Foto Jože Pojbič

Radenci – Dom starejših občanov Radenci (Dosor) bo spet naprodaj, če bodo tako odločili občinski svetniki na seji še ta mesec. Polovica doma je v občinski lasti, lastnica druge polovice pa je avstrijska Heta, ki je kot slaba banka prevzela dolgove in projekte nasedle Hypo banke. To polovico doma z dvema parcelama, na katerih stoji, naj bi zdaj prodajali za 1,2 milijona evrov.

Dosor je bil naprodaj že jeseni, pogovori so tekli s Senecuro, avstrijsko verigo domov za starejše. Radenski svetniki so določili ceno 800 tisoč evrov za polovico doma in bilo je že dogovorjeno, da bo 150 tisočakov občini plačala Heta (ta bi seveda svojo polovico doma rada čim prej prodala), preostanek pa Senecura. Vendar je novo občinsko vodstvo z županom Romanom Leljakom na čelu prodajo ustavilo in zdaj pripravilo nov program prodaje. V predlogu občinskega proračuna imajo za prodajo Dosorja predviden 1,2-milijonski izkupiček. Dokončno ceno pa bosta najbrž določila natančnejši pregled poslovanja in uradna cenitev. Župan poudarja, da bodo občinsko polovico doma prodajali na javni dražbi.



Da je Senecura, ki je del francoske multinacionalke Orpea, zainteresirana za dom v Radencih in še kakšnega drugega pri nas, nam je potrdila Katrin Gastgeb iz dunajskega vodstva podjetja. »Slovenija je ciljna dežela za odpiranje trgov Senecure na vzhod in jug Evrope. Tudi Hrvaška in Grčija sta zanimivi ciljni državi.«


Dosor posluje normalno, dolgovi ostajajo


Dosor so zgradili v javno-zasebnem partnerstvu, prvi stanovalci so se vselili leta 2008. Takrat je bila Hypo banka v največjih težav in ostali so nepoplačani krediti za gradnjo, tako so na Heto prešli dolgovi in polovica doma. Leta 2017 je bilo dolgov še 8,4 milijona evrov, lani še vedno 7,8 milijona. Heta bi zato dom rada čim prej prodala in poplačala vsaj del dolgov. Dosor zdaj posluje normalno in redno poravnava tekoče obveznosti, vendar dolgovi ostajajo. Po nekaterih lanskih cenitvah je dom s 178 posteljami, za vse ima koncesijo, vreden od 5 do 6 milijonov evrov. Kupec pa bo z nakupom prevzel tudi dolgove. V Senecuri nam ob lanskih pogajanjih niso razkrili, kakšni so dogovori med njimi in Heto ter o kakšni ceni za drugo polovico doma se pogajajo. A kot pravijo na Dunaju, je vstop v Slovenijo v njihovem širšem interesu.



Senecura v Avstriji upravlja že 81 negovalnih in zdravstvenih ustanov z okoli sedem tisoč posteljami, na Češkem pa še 12 zavodov. Lani je Orpea pridobila tudi slovensko koncesijo za gradnjo verige petih manjših domov za starostnike, v Komendi, Loški dolini, Pivki, Železnikih in Žireh, kar potrjuje, da s širitvijo v Slovenijo misli resno. Multinacionalka ima trenutno v 13 državah okoli 87 tisoč postelj in 55 tisoč zaposlenih, pospešeno gradi domove denimo v Braziliji in na Portugalskem, njen letni promet pa se v zadnjem obdobju povečuje tudi za 60 odstotkov na leto.

Preberite še:

Komentarji: