Slovenija mora očistiti ozračje

Evropska komisija nas opozarja, da je v slovenskem zraku preveč prašnih delcev.

Objavljeno
10. junij 2012 20.10
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Ljubljana – Evropska komisija (EK), ki sta jo pretekli petek v Slovenijo pripeljala tudi dva opomina zaradi preseganj prašnih delcev PM 10, v tej fazi ni sprejela nobene formalne odločitve oziroma sankcije proti naši državi.

Komisija poleg Slovenije zaradi iste kršitve medtem proučuje še sedemnajst drugih držav članic EU. Skladno s pravili nikoli ne komentira zadev v odprtih postopkih ugotavljanja kršitev, je za Delo pojasnila Tina Vončina, tiskovna predstavnica predstavništva EK v Sloveniji, niti se ne izreka o kršitvah, ki so že v fazi odločanja, oziroma o tem, ali se bo postopek sploh odprl. O teh se na rednih tedenskih zasedanjih EK izrekajo evropski komisarji.

S kršitvami mejnih vrednosti delcev PM 10 se poleg Slovenije sicer ukvarjajo še v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, na Češkem, Irskem, Poljskem, Slovaškem, Portugalskem, Švedskem in Madžarskem, v Nemčiji, Španiji, Franciji, Italiji, Litvi, Romuniji in Združenem kraljestvu.

Izvedeli smo, da je bil petkov obisk komisije v Ljubljani bilateralni obisk med predstavniki EK, natančneje generalnega direktorata za okolje, in državami članicami z namenom izmenjave informacij o izvajanju politik oziroma zavez, sprejetih na evropski ravni, prav tako o posameznih aktualnih zadevah, za katere se pričakuje tudi pisen odgovor oziroma dodatne informacije na specifična vprašanja.

EK tokrat poleg kršitev mejnih vrednosti proučuje tudi ukrepe za njihovo zmanjšanje v naštetih državah. To je nov postopek (s sodbo je bil prejšnji postopek končan), ki je zdaj šele v fazi pred kakršnimkoli formalnim postopkom ugotavljanja kršitev. Nadaljnje korake oziroma odločitve o morebitnem začetku postopka ugotavljanja kršitve evropske zakonodaje bo EK sprejel »v paketu« za vseh 18 držav.

Naj spomnimo, da je EK v zvezi s kršitvami PM 10 že marca 2010 dobil tožbo na sodišču Evropske unije proti Sloveniji in Švedski. Sodišče EU je tedaj odločilo, da sta ti državi resnično kršili mejno vrednost v preteklosti (za obdobje 2005–2007), in sicer na podlagi stare direktive o kakovosti zraka iz leta 1999. Sodišče je namreč odločitev sprejemalo v vmesnem obdobju, ko se je uveljavljala nova direktiva. In ta je glede obveznosti, ki jih mora sprejeti država članica na področju kakovosti zraka, veliko strožja.