Slovenija se ne bo pritožila na odločitev sodišča EU

Sodba sodišča EU glede terana bo postala pravnomočna v četrtek, ko se izteče rok za pritožbo.
Fotografija: Kmetijsko ministrstvo išče načine za pomoč pri promociji terana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Kmetijsko ministrstvo išče načine za pomoč pri promociji terana. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenija se ne bo pritožila na odločitev Splošnega sodišča EU, da zavrne njeno tožbo glede terana, so za STA pojasnili na državnem odvetništvu. Sodba bo tako postala pravnomočna v četrtek, ko se izteče rok za pritožbo. 

Za pojasnila o odločitvi je pristojno ministrstvo za kmetjstvo, ki se je ob presoji, ali se pritožiti na odločitev sodišča EU, ukvarjalo s tremi vprašanji: kolikšna je verjetnost uspeha pritožbe, kaj s tem pridobijo Slovenija in slovenski vinarji ter s katerimi ukrepi še lahko pomagajo teranu. 

image_alt
Slovenija je izgubila bitko za ime teran


Spomnimo, splošno sodišče EU je 9. septembra v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran pod določenimi pogoji lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi hrvaških vin. 

Kmetijski minister Jože Podgoršek je na virtualni novinarski konferenci ob robu zasedanja kmetijskih ministrov EU danes dejal, da se ministrstvo ukvarja z vprašanjem, kako pomagati sektorju terana, pri čemer je možnosti več, tudi več let stara pobuda, ki vključuje sodelovanje z italijansko stranjo. Iščejo načine, kako dodatno pomagati pri promociji in prodaji terana, sama pritožba pa da ni tako vitalnega pomena.


Kraški predelovalci terana proti pritožbi


Odzivi na odločitev državnega odvetništva so različni. V konzorciju kraških pridelovalcev terana jo po besedah njegovega predsednika Borisa Lisjaka podpirajo. Da je takšna poteza najbolj smiselna, so sklenili kmalu po septembrski odločitvi sodišča, je povedal za STA. »Kljub vsemu smo namreč dosegli svoje: zaščitili smo blagovno znamko terana, tako da nobeno drugo vino ne more priti na slovenski trg kot vino, pridelano na Krasu iz trte sorte refošk,« je poudaril.

Drugačnega mnenja je profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Tatjana Košmerl, ki je pričakovala pritožbo na odločitev sodišča. Evropska komisija ima dvojna merila, zato bi morala Slovenija vztrajati pri svojem, je dejala za STA.

Preberite še:

Komentarji: