Učenec po tesnem boju premagal učitelja

Kluglerju je uspelo premagati nekdanjega župana Andreja Časa. Rezultat v odstotkih je bil 51,93 proti 48,07.
Fotografija: Oba kandidata sta se zavzemala za večjo podporo osebam s posebnimi potrebami. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Oba kandidata sta se zavzemala za večjo podporo osebam s posebnimi potrebami. FOTO: Mateja Kotnik

Dosedanji župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je pred leti v srednji šoli učil Tilna Kluglerja, tokrat pa sta se oba borila za županski stolček v najmanjši slovenski mestni občini. Na koncu se je izkazalo, da je Kluglerju uspelo premagati nekdanjega učitelja. Rezultat v odstotkih je bil 51,93 proti 48,07. Volilna udeležba je bila 57,86-odstotna.



»Zmaga je bila tesna. To sem tudi pričakoval. A to, kar si je Slovenj Gradec želel, je dobil. Storil bom vse, da upravičim zaupanje volivk in volivcev. Danes je dan za slavje in veselje, že jutri pa bomo začeli delati, kajti Slovenj Gradec želimo popeljati med najboljših deset slovenskih občin,« je po razglasitvi neuradnih rezultatov izjavil novi župan mesta. »Prva stvar, ki se je bomo lotili, bo primopredaja poslov, takoj za tem pa priprava razvojno naravnanega proračuna,« je napovedal in dodal, da bo po volitvah resnično povezoval, kot je obljubljal v kampanji pred volitvami.

»V največji meri se bom potrudil, da delo steče, da ne bo dolgega mrtvega teka in da opravim svojo dolžnost čim bolj kakovostno,« je po objavi rezultatov za STA dejal Čas.

»Prva stvar, ki se je bomo lotili, bo primopredaja poslov, takoj za tem pa priprava razvojno naravnanega proračuna,« je napovedal Tilen Klugler. FOTO: Mateja Kotnik
»Prva stvar, ki se je bomo lotili, bo primopredaja poslov, takoj za tem pa priprava razvojno naravnanega proračuna,« je napovedal Tilen Klugler. FOTO: Mateja Kotnik


Že rezultati prvega kroga volitev so nakazovali, da bo zmagal Klugler. Imel je veliko prednost, le malo mu je zmanjkalo, da bi že takrat postal župan. Dobil je 47,7 odstotka glasov, medtem ko je Čas dobil dobro tretjino glasov (33,7 odstotka). Na tretje mesto se je s 15,5 odstotka uvrstil Andrej Breznik.



Debata med kandidatoma se je zaostrila že pred prvim krogom, nič drugače ni bilo v zadnjih dveh tednih. Čas, ki je župan od leta 2012, protikandidatu očita nekredibilnost. »Trdi, da je neodvisen, čeprav je priznal, da si stroške njegove kampanje delijo politične stranke. Ne vemo torej, čigave interese v resnici 'povezuje',« je dejal v intervjuju za Delo.

Čas, šestdesetletni diplomirani inženir fizike, je vodil trgovsko-predelovalno podjetje Hmezad Exim v Žalcu, še prej pa skoraj desetletje poučeval fiziko na Centru srednjih šol v Velenju. Kandidira kot neodvisni kandidat s podporo Slovenjgraške liste za mesto in podeželje, pred drugim krogom ga je podprla še SNS.

Andrej Čas je v prvem krogu dobil dobro tretjino glasov. FOTO: osebni arhiv
Andrej Čas je v prvem krogu dobil dobro tretjino glasov. FOTO: osebni arhiv


Klugler je direktor javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe Spotur. Na slovenjgraški občini je zaposlen od leta 2001. Je član slovenjgraških Lionsov, kjer je bil pobudnik zbiranja odvečne hrane. Kandidira s podpisi volivcev, podprle so ga tudi SD, SMC, DeSUS in dve neodvisni listi, pred drugim krogom pa še SLS.

Za Časa, ki je včasih bil njegov nadrejeni, pravi, da nima lastnosti, ki so za župana pomembne: »Na trenutke je precej neodločen: danes se je sposoben nekaj odločiti, že naslednji dan pa svojo odločitev popolnoma spremeniti. Ni dovolj povezovalen, včasih je preveč vzvišen, brez pristnega stika z občankami in občani.«


Ključni projekti


Oba kandidata sta se zavzemala za večjo podporo osebam s posebnimi potrebami: Čas je načrtoval, da bodo v drugi polovici leta 2019 začeli z gradnjo bivalne enote zanje, Klugler pa pravi, da bodo naslednje leto v središču mesta postavili centralno otroško igrišče, ki bo imelo tudi prilagojena igrala za otroke s posebnimi potrebami, in otroška igrala na podeželju. »Sofinancirali bomo male čistilne naprave, protiprašne zaščite in uredili bolj smiseln prevoz otrok v šolo. S pristojnim ministrstvom bomo podpisali pogodbo o sofinanciranju gradnje bloka neprofitnih stanovanj, zimsko-letnega bazena in parka urbanih športov, izbrali izvajalce ter začeli dela,« še dodaja.


Brez sprememb


V vseh drugih koroških občinah se je v županskem sedlu obdržalo enajst dosedanjih županov, med njimi dve županji.

Nekoliko južneje, natančneje v občini Braslovče, sta se v drugi krog uvrstila Branimir Strojanšek (v prvem krogu je dobil 42,8 odstotka glasov) in Tomaž Žohar (36,9 odstotka). V drugem krogu se je zgodil preobrat, Žohar je dobil 54,44 odstotka glasov.

Preberite še:

Komentarji: